StoryEditor

Exkluzívny dizajn v prečo nie?!: skladací bicykel či Hviezdoslav na vodke (foto)

27.10.2011, 00:00
V poslednom čase nás všetci presviedčajú, že aj Slovensko je svetové. My v prečo nie?! to vieme -- tentoraz sme našli tri firmy, ktoré by si (nielen) za dizajn zaslúžili prvú cenu.

MÁŠ DOBRÝ „BAJK“. S POZDRAVOM, KRÁĽOVNÁ ALŽBETA

Pripomína vám táto fotka niečo? Album Abbey Road od Beatles by pokojne mohol vyzerať aj takto, bicykle Brompton totiž tiež sú anglickou legendou.

Na dohodnutý rozhovor prišiel vcelku netradične. V nohaviciach a košeli zabrzdil na bicykli, zoskočil z neho, za 20 sekúnd bicykel poskladal, vložil do tašky a bol pripravený vyraziť po schodoch do kaviarne. Tomu sa hovorí celkom dobré self promo... Pavol Kavecký je totiž spolumajiteľom predajne s bicyklami, ktorá tento rok priniesla na náš trh svetovú novinku: skladací bicykel Brompton, na ktorý zákazníci v Japonsku čakajú rok a ktorý má na konte (okrem iných) aj cenu anglického princa Philippa za dizajn.

Cesta do vášho mesta

Na tomto mieste je dobré si povedať dve veci. Prvá: Brompton má v Anglicku status legendy. Vznikol v 70. rokoch minulého storočia a doteraz sa nevyrába nikde inde na svete, iba v Londýne.
„Benefity ako lacná pracovná sila či lacnejšie komponenty v Ázii sú príliš veľkým rizikom straty kvality,“ tvrdí Kavecký. Okrem toho sa tento bicykel ručne skladá z 1 200 súčiastok, pričom 70 % z nich je unikátnych. Tie si vyžaduje špeciálny mechanizmus skladania, ktorý je prispôsobený tomu, aby ste ho mohli zložiť a rozložiť toľkokrát za deň, ako  potrebujete. Druhá podstatná vec je, ako sa tento bicykel dostal na Slovensko. Dvaja športoví nadšenci si jedného dňa povedali, že ich bratislavská predajňa bicyklov potrebuje niečo extra.

A tak sa vybrali do zahraničia – aj keď veľmi ďaleko chodiť nemuseli. Na veľtrhu v Brne objavili malý stánok s veľkým potenciálom a keď si Brompton vyskúšali na vlastnej koži, známy anglický bicykel vyra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2004-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jas Export prepustí v júli 207 zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:17