StoryEditor

Veľký biznis s malými autami

Autosalón si môžete urobiť aj v obývačke. A pritom môže byť drahší ako ten bratislavský.

Malé či veľké, najmä mužom nedávajú spávať. Autá a autíčka dokážu urobiť poriadny víchor v peňaženkách, ale aj na bankových účtoch. Pritom vysnívaná hračka, ktorá stála za fenoménom malých automodelov, bola pôvodne darčekom pre... dievča.

Od kočiara k autám
Píše sa rok 1952 a anglický inžinier a vynálezca John William „Jack“ Odell rozmýšľa, akou hračkou by potešil svoju dcéru. Tá mala, mimochodom, svojské „hračky“, pretože do školy s obľubou nosievala v zápalkovej škatuľke pavúky. Odell pre ňu preto vytvoril malý kovový parný valec, ktorý sa akurát zmestil do zápalkovej škatuľky (tá prvá mala pôvod zhodou okolností v českých Sušiciach). Táto nezvyčajná hračka mala v škole obrovský úspech a všetky deti v triede ju chceli tiež. Ktovie, či už vtedy Odell zacítil biznis potenciál drobného modelu. Alebo to boli možno jeho spoločníci, menovci Leslie Smith a Rodney Smith a ich spoločnosť Lesney Products (vznikla z častí rodných mien oboch pánov), ktorá maličké vozidlá začala vyrábať. Už o rok sa im podarilo predať milión kópií koča, v ktorom sa počas korunovácie viezla britská kráľovná Alžbeta II. A o desaťročie ročne vyprodukovali 50 miliónov „Matchboxov“. Prvé sa predávali v žltých škatuľkách s tmavomodrým okrajom, obrázkom a nápisom Matchbox series a dodnes patria k zberateľským skvostom.

Staré dobré angličáky
Hoci sa prvé Matchboxy do obchodov bývalého Československa dostali už v roku 1960, pod svojím originálnym názvom by ste ich možno hľadali márne. Ako produkt kapitalistického Západu boli nedostatkovým tovarom, na ktorý sa stálo v radoch, a vďaka svojmu pôvodu si vyslúžili meno „angličák“. To tak zľudovelo, že dodnes ním mnohí nazývajú akékoľvek zmenšené modely áut. „Práve výrobky firmy Lesney stáli pri zrode nového zberateľského odboru, ktorý sa v druhej polovici 20. storočia stal natoľko populárnym, že celosvetovo zaujímal druhé miesto za najrozšírenejšou filateliou,“ hovorí český zberateľ a odborník na modely áut Libor Mikš. A hoci úspech drobných modelov podnietil k výrobe malých autíčok aj ďalšie firmy, Lesney si svojou kvalitou, presnosťou a trvanlivosťou dlho držala výsostné postavenie.
Z ďalších spoločností, ktoré sa v druhej polovici minulého storočia presadili, spomeňme anglické Corgi či Dinky, alebo talianske Mebetoys a neskôr Brumm a RIO. „Veľmi silní boli aj francúzski Majorette, Solido a Norev,“ vyratúva Mikš.

Keď socializmus predáva
Západná produkcia je jedna vec a realita v niekdajšom socialistickom tábore druhá. Aj na území bývalého Československa sa výrobou drobných autíčok zaoberalo niekoľko spoločností. Dodnes je aktívny český Abrex, no ošiaľ „angličákov“ sa nevyhol ani nám. „Na Slovensku to bolo výrobné družstvo Rozkvet v Banskej Bystrici, ktoré vyrábalo Škodovku 120 a Škodu Favorit v mierke asi 1 : 66, séria sa volala Minimodel,“ osvetľuje autor Encyklopédie automodelov a zberateľ Stanislav Duba. Inak aj „naše“ modely majú povesť vyhľadávaných a dokonca raritn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-04-19 14:16:00 - Feat.: 0 - Title: Sudca potvrdil pravosť Saddámovho podpisu
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:57