StoryEditor

Slovák točil legendy. Depeche Mode i svetové reklamy (video)

28.02.2013, 09:00
Exkluzívny rozhovor pre prečo nie?! s Ivanom Ábelom, ktorý nakrúcal s hviezdami hudby i biznisu.

Na začiatku februára vyšiel nový singel Depeche Mode Heaven. Vy ste k nemu natočili klip. Ako ste sa dostali do tímu jednej z najslávnejších kapiel súčasnosti?
Režisér Tim Saccenti, ktorý to video robil, ma oslovil na spoluprácu. Funguje to tak, že Depeche Mode si nájde režiséra, ktorý ich zaujme, a ten má zase svoj tím.

Natočili ste aj iné videá pre rovnako slávnych interpretov. Napríklad pre Bjork či Kanyeho Westa.
Áno, hudobné klipy natáčam už niekoľko rokov. 



Ale robiť na novom klipe Depeche Mode, to musela byť aj pre vás bomba.
Viete, najskôr som si to ani neuvedomil. Tim mi zavolal, či mám na ten termín voľno, že píše niečo pre Depeche Mode. Povedal som si: Depeche Mode? OK. Nebol som z toho nejako užasnutý. Kedysi, keď som ešte žil na Slovensku, som ich počúval a vlastne som ich vždy mal rád. Ale tak skutočne mi to došlo, až keď som prišiel do New Orleans a zoznámil som sa s Davom Gahanom (frontman skupiny, pozn. red.). Vtedy som si povedal: Wau, robím video s Depeche Mode (smiech).

https://www.youtube.com/embed/Fy7FzXLin7o

 

Dnes sa však venujete okrem hudobných klipov do značnej miery aj natáčaniu reklám. Ktorá z tých dvoch aktivít u vás prevažuje?
Finančne, aby som zaplatil účty, sú reklamy podstatné, zabezpečujú peniaze. Klipy zase zabezpečujú viac slobody a experimentovania. Treťou kategóriou sú ešte filmy, to je taká moja srdcová záležitosť. Reklamy však nie sú to, čím by som sa chcel prezentovať.

Prečo? Reklamy ste tiež točili pre veľkých hráčov, napríklad IKEA, BMW či McDonalds...
Tie produkcie sú skutočne veľké a s mnohými z tých reklám som spokojný, to je pravda. Stoja ma väčšinou veľa energie a pracujem s relatívne veľkými tímami. No pri reklame je veľa politiky a často sa z celkom zaujímavého nápadu stane nudná vec, lebo do konečného výsledku hovorí priveľa ľudí.

S dcérou Maxine.

A čo peniaze? Líšia sa klipy a reklamy aj z tohto hľadiska?
Finančne je to dosť veľký rozdiel. Hudobné videá majú rozpočty, teda závisí to od toho, ako úspešná je skupina a aký má video koncept. Väčšinou ide o desaťtisíce dolárov, nie viac ako sto- až dvestotisíc. Tridsaťsekundová reklama sa začína pri sto tisícoch... A adekvátne k tomu je platený produkčný tím. Honorár za reklamu je priemerne tri- až štyrikrát vyšší.

Je niektorá z vašich reklám špeciálna? Taká, na ktorú ste zvlášť hrdý?
Celkom som hrdý na reklamu Human skateboard, ktorú sme robili s režisérom PESom. Je naozaj úspešná a bol to veľmi zaujímavý proces. Pre BMW USA som točil logá s americkými športovcami. Keď sme sledovali v lete televízne prenosy z londýnskej olympiády, každá BMW reklama mala posledných šesť sekúnd, ktoré som točil ja. Vidieť ich pri takej príležitosti bol príjemný pocit.

 

Celý rozhovor s Ivanom Ábelom si prečítajte v magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený v HN ako darček, alebo v sieti Piano tu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:53