StoryEditor

Vtedy na valnom zhromaždení v Moči

17.08.2007, 00:00

V novučičkom penzióne Modrý dunaj v Moči pri Komárne sa zišlo trinásť budúcich "južanov" zo Slovenska na zakladajúcom zhromaždení Južanskej rady na sebaurčenie. Nechýbal prezident Krajinského zväzu Maďarov na Slovensku Július Geönczeöl, Eva Mária Barky, medzinárodná právnička z Rakúska, ktorá sa angažovala medzi Maďarmi v Rumunsku, Miklos Krivánsky, známy obhajca poškodených Benešovými dekrétmi, ale ani katolícky farár z Dolného Štálu Róbert Horváth... Zástupcovia slovenskej a rómskej menšiny na juhu Slovenska, ktorých sa autonómia dotýka, asi nikomu nechýbali.
Muži odhodlaní na historický krok sa v priebehu dvoch dní modlili, zapíjali maďarský guláš maďarskou pálenkou a vínom a, samozrejme, rokovali. Na druhý deň jeden zo zakladateľov rady, Tibor Szentandrasi, s pátosom v hlase vyhlásil, že sa šťastná trinástka práve dohodla, že sa dohodnú na referende o vytvorení autonómneho územia Maďarov, Slovákov a Rómov. Tí budú v budúcnosti tvoriť akýsi jednoliaty južanský národ na území od Serede až po Čiernu nad Tisou.
Majiteľka penziónu Modrý dunaj Helena Simsíková tvrdí, že vôbec nevedela, že jej zariadenie pravdepodobne vojde do histórie, takisto netušila, akých hostí pod strechou svojho penziónu hostí. Hovorí, že Jánosa Bószu a ostatných delegátov videla po prvýkrát v živote..
"Pre mňa to boli hostia ako každý iný, absolútne ma nezaujímali. Ku mne má dvere otvorené aj Slota s Durayom, pokiaľ však na seba nebudú strieľať," hovorí. Majiteľke penziónu skutočne nemožno nič vyčítať. Kvôli penziónu sa po krk zadlžila, preto potrebuje každú korunu.
Stretnutie autonomistov v Moči financoval istý podnikateľ, ktorého meno János odmieta prezradiť. Mimochodom, mnohí spoluzakladatelia Južanskej rady na sebaurčenie autonomistu Bószu už opustili, ich miesta však už obsadili noví autonomisti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:41