StoryEditor

Bugár pre HN: Čakal som, že získame menej (video)

18.08.2009, 11:11
Aktualizované 16:00 | Nová strana Most-Híd by sa podľa prieskumu agentúry Focus dostala do parlamentu.

Vyplýva to z augustovej sondy, podľa ktorej si polepšila koaličná ĽS-HZDS. V júni sa pritom ocitla na hranici zvoliteľnosti. Vládny Smer-SD si udržiava takmer dve pätiny voličov, jeho popularita však mierne klesla.

Vďaka Bugárovi
Most-Híd, ktorú začiatkom júla založili bývalí členovia opozičnej SMK na čele s jej expredsedom Bélom Bugárom, by podľa prieskumu získal 5,2 percenta hlasov. Práve Bugárovi podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus strana vďačí za raketový nástup.

"On aj predtým mal relatívne vysoké sympatie nielen v prostredí občanov Slovenska maďarskej národnosti, ale aj medzi Slovákmi," povedal ČTK Slosiarik.

 

VIDEO: Ochrana rodnej zeme je základ zachovania SR, tvrdí Simon


 

Most na úkor SMK
Nová strana, ktorá len v týchto dňoch začína s predstavovaním svojho programu, podľa neho hlasy ubrala aj SMK, ktorá si oproti júnovým číslam pohoršila na 6,3 percenta.

"Preferencie SMK boli stabilizované, pohybovali sa v poslednom období na úrovni ôsmich až deviatich percent," podotkol Slosiarik.

SMK v rebríčku popularity predbehla ĽS-HZDS, ktorá si polepšila na 6,8 percenta z júnových 5,3 percenta. Koaličnú SNS by volilo 8,5 percenta z rozhodnutých respondentov. Na 9,9 percenta stúplo opozičné KDH, popularita najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS naopak mierne klesla.

Počas zbierania údajov 18 percent z 1038 respondentov uviedlo, že by nešlo voliť a 17,9 percent nechcelo, alebo nevedelo odpovedať.

Bugár pre HN: Čakal som, že získame menej
 
Nová strana Most-Híd, za ktorou staja „odídenci“ z SMK, sa prvý raz objavila v prieskume verejnej mienky. Strana získala 5,2%, čo by jej zaručilo miesto v parlamente. Po zverejnení výsledkov poskytol HN predseda Mostu Béla Bugár krátky rozhovor.
 
Vaša strana prvý raz figuruje v prieskume verejnej mienky – a hneď sa dostala nad 5-percentnú hranicu zvoliteľnosti do parlamentu. Ako vnímate tento výsledok?
Samozrejme, nás to veľmi teší, lebo sám som odhadoval menej, ale zároveň je to aj určitým spôsobom veľká zodpovednosť, lebo z toho vyplýva, že je spoločenská objednávka na vznik takej strany. Ale aj veľké očakávanie. To znamená, že si budeme musieť dávať veľký pozor na to, čo ponúkneme voličom a ako budeme realizovať našu praktickú politiku.

Vašej bývalej strane SMK preferencie klesli. Dá sa povedať, že ich voliči prechádzajú k Mostu?
Aj keby to bola pravda, že nejakí ich voliči odišli k nám, aj tak sme získali ďalšie tri percentá.
 
Politická strana

 

% potenciálnych voličov

 

% potenciálnych voličov

 

 

 

august 2009

 

jún 2009

 

Smer-SD

 

38,5

 

40,4

 

SDKÚ-DS

 

14,3

 

15,8

 

KDH

 

9,9

 

8,3

 

SNS

 

8,5

 

9,0

 

ĽS-HZDS

 

6,8

 

5,3

 

SMK

 

6,3

 

8,6

 

Most-Híd

 

5,2

 

x

 

SaS

 

3,4

 

2,5

 

Strana zelených

 

2,4

 

1,7

 

KSS

 

2,1

 

2,7

 

Slobodné fórum

 

1,4

 

2,4

 

HZD

 

0,3

 

1,9

 

ANO

 

0,3

 

0,4

 

KDS

 

0,3

 

0,5

 

OKS

 

-

 

0,2

 

LIGA

 

-

 

0,2

 

iná

 

0,3

 

0,1

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor-1, menuAlias = rozhovor-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:52