StoryEditor

Mám štyri deti. Z jedného "cesta"

03.03.2011, 23:00

Iveta Kosmáčová z dedinky Rešov je jednou z najvýnimočnejších slovenských žien. Sama by nikdy nič podobné nepriznala. Je priveľmi skromná a svoju rodinu považuje za bežnú a normálnu. Nie je to však ani trochu pravda. Je totiž prvou mamičkou na Slovensku, ktorá porodila a dá sa povedať, že už aj vychovala stvoričky. Dve dievčatá a dvaja chlapci z nej robia výnimočnú matku. A nielen deti -- ona žiari spokojnosťou a pohodou. Niet sa čo čudovať, to najťažšie má už pomaly za sebou, štyri deti budú v októbri plnoleté.

Iveta & Iveta
"Už mám konečne trochu času na seba, tie roky neboli jednoduché," hovorí Iveta, ktorá si pred štyrmi rokmi otvorila na živnosť pedikúru. "Robím to už viac ako desať rokov a konečne mám niečo vlastné. Baví ma to," chváli sa. A už myslí aj na to, že by sa k nej v budúcnosti mohla pridať jej študujúca dcéra (zhodou okolností tiež Iveta), tá sa učí za kozmetičku. Však si musíme pomáhať.

Rodinu Kosmáčovcov podľa nej utužilo aj to, že bola od začiatku celá pokope. S manželom boli prvých šesť rokov doma pri deťoch. Pomohli aj starí rodičia a opatrovatelia. "Málo mužov vydrží to, čo vydržal môj. Boli to denné stereotypy. Dokola kŕmenie, kúpanie, prezliekanie, prechádzky. Všetko dokázal spraviť."

Musíme si pomáhať
Recept na šťastné manželstvo ani dokonalú rodinu nemá. Zdôrazňuje, že to nebolo ľahké. Mala dvadsať rokov keď otehotnela, po troch mesiacoch na ultrazvuku zistila, že to nebudú dvojičky, ale dokonca stvoričky. No potom, ako prekonali prvotný šok, mesiace v nemocnici, prišlo to krajšie. A pomáhali im aj deti, ktoré ich netrápili ani počas puberty. "Sú to milé zlaté osoby, nikdy s nimi v podstate nebol problém." Ani pred dvoma rokmi, kedy sa ich cesty prvýkrát rozišli. Iveta sa učí za kozmetičku a na obchodnú akadémiu sa vybrala do Martina. Jaro bude automechanik a Dano krotí odbor technickoinformačných služieb.

"Som obyčajný jednoduchý človek, ktorý má úžasnú rodinu, ktorá ma robí šťastným. Super manžela a aj keď to znie ako klišé, myslím vážne každé jedno písmenko. Sme viac ako dvadsať rokov spolu a stále je to také úžasné ako na začiatku," ukončuje opis seba i svojej rodiny Iveta. Prvá a dá sa povedať, že dokonalá mama slovenských štvoričiek.

menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:02