StoryEditor

Briti vyvinuli kameru, ktorá vidí pod oblečenie

09.03.2008, 23:00
Britská firma prišla na trh s prevratnou kamerou, pomocou ktorej je možné "vidieť" pod odev. Pre bezpečnostné služby a zložky by to mohol byť prevratný vynález.
 
Na vzdialenosť dvadsaťpäť metrov je kamera schopná nájsť zbrane, drogy alebo výbušniny. Kamera typu T5000, s ktorou prišla firma ThruVision na identifikáciu jednotlivých objektov využíva technológiu pasívneho vyžarovania. Na základe nej jednotlivé objekty identifikuje podľa prirodzeného vyžarovania elektromagnetických vĺn v terahertzoch. Kamera svoju efektivitu nestráca ani v prípade, že je daná osoba v pohybe. Nezobrazuje fyzické znaky človeka a je absolútne neškodná.

Táto kamera, ktorú predvedú na výstave podporovanej britským ministerstvom vnútra, má širokospektrálne využitie. V budúcnosti by sa mohla používať v akýchkoľvek priestoroch aj v dave. "Terorizmus otriasol aj otriasa dnešným svetom. Aj tento faktor dopomohol k rýchlejšiemu vývoju takejto technológie. Samotná schopnosť rozlišovať kovové a nekovové predmety na vzdialenosť okolo 25 metrov jednoznačne zvyšuje efektivitu akéhokoľvek bezpečnostného systému," uviedol výkonný riaditeľ firmy ThruVision Cliff Beattie.

Firma vyvinula technológiu s pomocou Európskej vesmírnej agentúry (European Space Agency - ESA) a funguje na princípe prirodzeného vyžarovania elektromagnetických vĺn zo všetkých ľudí a objektov na svete. Tieto vlny sa nachádzajú na rozhraní medzi infračerveným a mikrovlnným vyžarovaním. Každá látka má iné vyžarovanie, čiže je napríklad ľahké rozlíšiť vrecko kokaínu od vrecka múky.
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:35