StoryEditor

Upracte si minulosť. Inak to Facebook urobí za vás

29.03.2012, 00:00
Autor:
mammam
Už o pár hodín Facebook zmení vašu nástenku na časovú os. Dajte si pozor na citlivé príspevky.

Najväčšia sociálna sieť sveta už o pár hodín zmení svoje pravidlá. Na konci marca nahradí zaužívanú nástenku nový timeline, časová os, na ktorej sa prehľadne zoradí celý váš virtuálny život. Facebook vám tak celú vašu aktivitu zoradí chronologicky. Dajte si však pozor na citlivé dáta a informácie. „V starom systéme existuje možnosť zmazania príspevkov, v timelinovom však už nie,“ upozorňuje šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko. Po novom si tak neželané príspevky môžete iba skryť, nie vymazať. „To, či sa skryté príspevky niekde objavia, zatiaľ nikto nevie. Každý, kto sa na Facebook prihlasoval, podpísal zmluvu o používaní. V nej odovzdal všetky práva na to, čo na túto sociálnu sieť zadá, jej prevádzkovateľovi. Takže tie príspevky nie sú vaše, patria Facebooku,“ pokračuje Macko. Ešte pred automatickou zmenou na timeline si tak zmažte všetky neželané príspevky a upracte si váš virtuálny život. Inak to Facebook už čoskoro urobí za vás.

V tejto súvislosti server www.bbc.co.uk radí, ako si udržať váš online život pod kontrolou.

Súkromie. To, čo bolo pre vašich priateľov viditeľné doteraz, takým ostane aj po zmene nástenky. V nastaveniach súkromia sa nič zásadné nemení, ale vďala timelinu bude vaša facebookovská história viac viditeľná, čo môže byť pre vás lepšie, ale aj horšie. Radšej si teda skontrolujte všetky minulé príspevky, fotky či komentáre a tie, ktoré by ste nechceli vo svojom virtuálnom životopise vidieť, odstráňte.

Aktivita. Po novom si teraz môžete v timeline vyfiltrovat iba tie informácie, ktoré vás zaujímajú. Teda zobraziť na časovej osi iba fotky, videá, eventy... Zároveň sa tak môžete rozhodnúť, či si ich chcete tam chcete ponechať.

Udalosti. Ak neurobíte žiadne zmeny, Facebook automaticky vyberie udalosti, ktoré zaradí do vášho timelinu. Čím je váš príspevok populárnejší (teda čím má viac komentov a likeov), tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa vo vašom timeline objaví. Môžete si vybrať vlastné zobrazené udalosti, kliknutím na ikonu hviezdičky. Zároveň si do časovej osi môžete pridať udalosti, ktoré sa odohrali predtým, než bol vynájdený Facebook.

Zmazať vs. skryť. Ak nechcete, aby sa nejaký príspevok objavil vo vašom timeline, kliknite na tlačidlo Skryť. Ale pozor, ak napríklad skryjete fotku, na ktorej bol označený aj niekto iný, stále bude viditeľná na jeho profile.Zmazanie vášho vlastného príspevku ho odstráni odvšadiaľ.

Kto čo vidí. Vďaka tlačidlu „Zobraziť ako“ si môžete upraviť to, čo váš konkrétny priateľ uvidí. Tlačidlo sa nachádza pod obrázkom ozubeného kolieska vpravo.

Úvodná fotka. Je to nový typ fotografie na Facebooku, ktorá sa objaví navrchu vašej stránky. Nie je však možné ju skryť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:15