StoryEditor

Apple okopíroval nápad od Microsoftu. A teraz ho valcuje

17.09.2015, 00:00
Apple okopíroval a vylepšil tablet PC stylusom od Microsoftu, začína sa tak zápas o budúcnosť lídra v IT.

S nápadom na tablet PC so stylusom, z ktorého rozložením vytvoríte notebook, prišiel Microsoft. Tablety s klávesnicou tu, samozrejme, boli aj predtým, ale žiadny z týchto prístrojov neponúkal naozaj plnohodnotný nástroj porovnateľný so stolovým počítačom. Nápad Microsoftu teraz okopíroval aj Apple, píše Jan Kužník pre idnes.cz.

Keď Microsoft v roku 2012 prišiel s prvým tabletom/notebookom nazvaným Surface, bol to absolútny prepadák. Rovnako aj druhá verzia. Bolo to kvôli nezmyselnému operačnému systému Windows RT, ktorý sa tváril ako plnohodnotný Windows 8, ale v skutočnosti na ňom originálne programy pre Windows nefungovali (a to nebol jediný problém tohto zmrzačeného tabletového systému). Firma však prišla aj s verziou Pro, ktorá pri zachovaní tabletových rozmerov ponúkala plnohodnotný Windows a aktívny stylus. A vykľul sa z toho tichý hit. Microsoft sa predajom poslednej (tretej) verzie Surface Pro nikdy presne nepochválil, ale pochvalné recenzie, občasné zmienky o dobrých predajoch z úst zástupcov firmy a chystaná štvrtá verzia svedčia o tom, že Surface Pro sa chytil. A teraz tiež prichádza Apple a jeho iPad Pro.

 



Skopírovaný nápad, ale...
Apple presne kopíruje nápad Microsoftu s tabletom, ku ktorému si môžete dokúpiť klávesnicu a pero (pri Surface je pero v cene) a získate mobilný nástroj na prácu i zábavu. Rozdiel je len v operačnom systéme. Tu má Microsoft jednoznačne prevahu. Windows 10 ponúka razantne viac možností ako mobilný iOS, ktorý beží na iPade Pro. Lenže...  Apple vie to, čo sa Microsoftu trestuhodne a dlhodobo nedarí. Totiž zaplniť firemný App Store aplikáciami „na všetko“. Či už si spomeniete na tú najneobvyklejšiu ľudskú činnosť, alebo koníček, prípadne sa chystáte zaobstarať si robotickou hračku, drone alebo napríklad nejakú súčasť inteligentného domu, v App Store nájdete príslušnú aplikáciu. V Microsoft Store nenájdete v lepšom prípade nič. V tom horšom naletíte na nejakú pirátsku aplikáciu, ktorá z vás akurát vytiahne peniaze a vy zistíte, že napríklad ukrýva len obyčajný PDF súbor s návodom namiesto plnohodnotného programu.

Microsoft stále víťazí vďaka množstvu pôvodných profesionálnych programov, ktoré vznikli pre platformu PC. Lenže ak nepotrebujete na úpravu fotografií plnohodnotný profesionálny Photoshop (čo väčšinou nepotrebujete), potom už sa rozdiely značne zotreli. Nástrojov na vylepšenie fotiek sú v App Store na iOS stovky, možno skôr tisíce. Rovnako tak na prípravu videa, domáceho účtovníctva, vzdelávania atď.

 



Väčší náskok Applu
Microsoft chce s Windowsom 10 ovládnuť počítače (čo sa mu podarí), ale aj tablety, mobily a televízne obrazovky. Do obývačiek sa chystá prostredníctvom konzoly Xbox, na ktorej aplikácie pre nový OS tiež pôjdu. Profitovať by z toho mali používatelia a vývojári. Jednu aplikáciu (s drobnými úpravami) používateľ spustí na všetkých platformách, žiadny ďalší zásadný vývoj nebude potrebný. Toľko hovorí teória. Prax je zatiaľ inde. Aktuálne sa vývojári s výrobou aplikácií pre Windows 10 príliš neponáhľajú. Skúste vo Windows Store nájsť originálny LinkedIn, Spotify, WhatsApp, Pinterest, Instagram alebo napríklad IMDB. Oproti tomu Apple stále oddeľuje svet desktopov/laptopov (Mac OS) a mobilných zariadení (tablety, telefóny s iOS). Tretím do partie je teraz nová Apple TV, ktorej operačný systém je odvodený od iOS, a teda už na štarte bude mať v ponuke viac aplikácií (tých skutočných, nielen do počtu), než má Microsoft vo svojom obchode.

iPad Pro aj Surface Pro sú, povedzme si to na rovinu, neskutočne drahé zariadenia. Dovoliť si ich nemôže každý. Tu má Microsoft jednu zásadnú výhodu (aj keď, ako sa to vezme), jeho operačný systém totiž beží na mnohých ultralacných strojoch, ktoré vo svojej podstate dokážu úplne to isté, čo predražený iPad. Len to nie je tak sexi a ploché. Takže súboj sa práve začína. V histórii je to už po niekoľkýkrát. Nie je to len zápas Surface Pro vs. iPad Pro, ale je dosť možné, že je to zápas o budúcnosť lídra v IT.

01 - Modified: 2007-09-19 06:29:00 - Feat.: 0 - Title: Výsledky 1. kola Ligy majstrov
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:45