StoryEditor

Smartfóny nám otupujú myseľ. Vedci dokázali, že hlúpneme

19.03.2015, 07:07
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ľudia čoraz častejšie prenášajú časť myslenia na svoje mobilné telefóny. Väčšie sklony k takejto praxi majú logicky ľudia, ktorí sú leniví premýšľať.

Fakticky tým však podľa vedcov ľudstvo hlúpne všeobecne, stále viac ľudí sa totiž pri riešení problémov spolieha na jednoduchý prístup k internetu v mobile.

Vyplýva to z kanadskej štúdie, ktorú vykonali medzi užívateľmi smartfónov tamojší psychológovia. Ich záver je pomerne jednoznačný a odporúčanie znie: prestaňte sa spoliehať na svoje telefóny, píše britský server Telegraph.co.uk.

Ľudia sa totiž podľa vedcov na svoje prístroje spoliehajú radšej, než aby sami premýšľali a daný problém sa pokúsili vyriešiť. Smartfóny vnímajú ako svoju "predĺženú myseľ".

"Náš úsudok predpokladá, že tí, ktorí sú relatívne menej ochotní daný problém riešiť namáhavým logickým myslením, môžu túto neochotu kompenzovať práve spoliehaním sa na internet vo svojom šikovnom telefóne," píše sa v štúdii publikovanej v časopise Computers in Human Behavior.

Autori sa v štúdii priamo opierajú o oveľa obsiahlejšiu teóriu prenášania myslenia na prístroje. To je odvetvie, ktorému sa venuje čoraz viac bádateľov. "Zistili sme, že tí, ktorí myslia viac intuitívne a menej analyticky, sa častejšie pri riešení problémov spoliehali na svoje inteligentné telefóny," uvádza štúdia.

Ľudia podľa psychológov často zvolia jednoduché a rýchle riešenie na úkor namáhavejšieho premýšľania. V praxi teda určitá časť ľudí radšej siahne rovno po mobile, než aby sa snažila daný problém sama vyriešiť alebo si na danú vec spomenúť.

Fakticky to však znamená, že notorickí používatelia smartfónov "hlúpnu". To, čo ešte pred pár rokmi nosili ľudia v mozgu, nechávajú na svojich prístrojoch.

A bez nich sú takmer stratení. Kanadská štúdia je pritom len jedna z mnohých, ktorá na postupné "hlúpnutie" ľudstva kvôli prílišnému využívaniu moderných technológií upozorňuje. Hoci sa tieto štúdie netýkajú priamo len telefónov, obrovská rýchlosť rozšírenia robí zo smartfónov najčastejšieho sprostredkovateľa v prístupe k informáciám.

Podľa odhadov budú inteligentné telefóny už budúci rok využívať vyše dve miliardy ľudí na celom svete, v roku 2018 dokonca celá tretina svetovej populácie.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 05 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:53