StoryEditor

Sony sa zbaví počítačov, odlúči televízory a prepustí päťtisíc ľudí

06.02.2014, 11:06
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Svetový gigant rieši straty odpredajom neziskových divízií a prepúšťaním.

Spoločnosť Sony dnes zverejnila plán reštrukturalizácie, ktorou chce zmierniť finančné ťažkosti. Potvrdila zámer odpredať stratovú divíziu počítačov Vaio, do samostatnej spoločnosti ešte tento rok odlúči divíziu televízorov Bravia a prepustí päťtisíc zamestnancov.

Počítačovú divíziu Vaio odpredá investičnému fondu Japan Industrial Partners, ktorý pre ňu vytvorí novú spoločnosť. Sony si v nej nechá päťpercentný podiel. Spoločnosť uviedla, že už naďalej nevyvíja nové notebooky. Počítače a ich výrobu ukončí, akonáhle sa posledné pripravené modely Vaio dostanú na trh. Naďalej sa bude sústrediť predovšetkým na tablety a smartfóny.

Sony už budú ťahať najmä len mobilné telefóny

Konkurencia ničí Braviu

Veľké zmeny čakajú aj televíznu divíziu Bravia, ktorá dlhodobo trpí cenovou politikou predovšetkým kórejskej konkurencie. Vytvorí sa pre ňu zvláštna spoločnosť. Proces má byť podľa agentúry Reuters hotový do júla tohto roku. Zmena sa dotkne aj produktovej ponuky. Sony sa chce naďalej zamerať najmä na high-endové a 4K modely.

Celkom má Sony prepustiť zhruba päť tisíc ľudí, novo vzniknutá počítačová spoločnosť by ich mala späť prijať 250 až 300. Spoločnosť Sony chce reštrukturalizáciou ušetriť v prepočte zhruba 700 miliónov eur ročne.

Podobné predaje častí spoločnosti nie sú nové, napríklad v roku 2012 predala firma Philips svoju divíziu televízorov čínskej spoločnosti TPV  Pod čínske krídla prešlo celé R & D oddelenie, takže sa táto zmena výsledných produktov dotkla len minimálne. Známy je aj predaj počítačovej divízie IBM spoločnosti Lenovo, prípadne nákup spoločnosti Motorola spoločnosťou Google a jej následný spätný odpredaj Lenovu.

Vyjadrenie spoločnosti Sony:

V súvislosti s nedávnym oznámením predaja divízie notebookov VAIO chce spoločnosť Sony ubezpečiť všetkých svojich zákazníkov, že sa pre nich z pohľadu servisu nič nemení. Spoločnosť Sony bude aj naďalej zabezpečovať servis a zákaznícku podporu všetkých produktov značky VAIO. Záručný a pozáručný servis sa týka aj produktov, ktoré budú zakúpené v budúcnosti.

 

iDnes.cz

Václav Nývlt

01 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 02 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 05 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 16:34