StoryEditor

Toto sú fotoaparáty, na ktoré smartfóny nestačia

05.08.2014, 23:54
Mobil nikdy neporazí fotoaparát. No nesmie byť lacný. Tieto vám nafotia „rozprávkovú“ dovolenku.

Malé kompaktné fotoaparáty sú mŕtve. Smartfóny ich za tie roky kvalitou a možnosťami predbehli a všetky značky sa ich viac-menej pomaly zbavujú. Ak si plánujete zakúpiť na dovolenku fotoaparát s cenou do 100 eur, skutočne lepšie urobíte, ak ich radšej na mieste miniete na suveníry. A pokiaľ používate špičkový mobilný telefón, nechoďte ani do kategórie pod 300 eur. Veľa toho nezískate. 

Pokiaľ sa však začnete pozerať po lepších kúskoch, neoľutujete a snímky dostanú vlastný podpis. Vyzerajú profesionálnejšie, sú kvalitné a pri tlači na veľký formát z nich dostanete maximum. Nemusíte mať ani tušenia, čo je clona, hĺbka ostrosti či expozičný čas a aj napriek tomu dostanete z moderných fotoaparátov vynikajúce zábery či dokonca aj videá. 

V HN sme pre vás vybrali a otestovali päť rôznych fotoaparátov, ktoré vám zachytia vaše zážitky vo výbornej kvalite. Ajkeď som primárne nehodnotil výbavu pre profesionálov, ani jeden v sebe nemá zrkadlo. 

Sony RX 100 III

Toto je zrejme najlepší malý fotoaparát, ktorý na trhu môžete nájsť. A nemusí mať ani dotykový displej. Novinka pochádza z dieľne Sony a kombinuje v sebe svet veľkých špičkových fotoaparátov a nie veľkých kompaktov. Páčil sa mi výborný objektív, ktorý si poradí aj vo veľmi tmavých miestach, jednoduché ovládanie a výklopný displej. 

Ten pomôže, ak máte fotoaparát v uhle, kedy by ste na jeho obrazovku nevideli. Naviac sa dá vyklopiť o 180 stupňou tak, aby ste pohodlne zachytili aj Selfie. 

Sony navše v sebe skrýva, aj vďaka pokročilému 20 Mpx čipu a výbornému procesoru, skvelú kameru. Síce ergonómia pri nahrávaní videa fotoaparátom je horšia, jeho Full HD pri 50 snímkach za sekundu vyzerá úžasne. No vstup na slúchadlá a mikrofón tu nehľadajte. Avšak okrem toho má fotoaparát vstavaný aj hľadáčik, čo nie je v tejto triede vôbec bežné.  

Novinka by sa mohla označiť za malý geniálny kompakt, až pokiaľ nenarazíte na cenovku. Za kvalitu sa platí a 850 eur je veľmi slušná cena. Ak sa však nechcete na dovolenke alebo cestách vláčiť s veľkou a možno aj lacnejšou zrkadlovkou, Sony má odpoveď. Ajkeď nie ste profesionál, zrejme to aj nafotí lepšie. 

+ vstavaný hľadáčik

+ výborné video

+ obejktív a kvalita obrazu

 

- držanie

- fotoaparát sa vypne pri zasunutí hľadáčika

 

Cena: 850 eur 

Nikon 1 J4

Ak vás desia fotoaparáty s desiatkami tlačidiel, Nikon našiel liek. Na tele nájdete len ich základné rozloženie, ktoré zvládnete ovládať už po pár minútach. Pre pokročilejších slúži dotyková troj palcová obrazovka, kde si ďalej viete nastaviť aj iné parametre ako len scénu či blesk. 

Okrem toho ju využijete pri rôznych efektoch, či už chcete meniť farby, rozostriť pozadie alebo fotografovať len dotykom na obrazovke, ako to možno poznáte z mobilných telefónov. Fotoaparát Nikon 1 J4 má 18,4 Mpx čip a dokáže vám zachytiť až 20 snímkov ze sekundu, a z toho každý bude perfektne zaostrený. 

Okrem toho má Nikon odnímateľný setový objektív, takže ak by vás ako celok nezaujal, viete si zakúpiť len telo. Samozrejmosťou je Full HD video či možnosť zachytávať aj skutočne veľmi pomalé zábery. Nikon zvládne video až s 1200 snímkami za sekundu, no vo veľmi malom rozlíšení. 

Pri používaní ma mrzel šum pri fotografiách v slabom svetle či hlučnejší zoom pri videu. Ale inak je posledný Nikon 1 výbornou voľbou. Navyše dokáže zaujať aj svojím čistým dizajnom a ani cena nie je zlá. 

+ veľký displej

+ kvalitné sériové snímanie

 

- šum v slabom osvetlení

- displej sa nedá vyklápať

 

Cena: 500 eur

Olympus Pen E-PL5

Pozreli sme sa na starší, ale stále zaujímavý kúsok, ktorý dnes nájdete v balení s dvojicou objektívou a cenou pod 450 eur. Naviac jeden z nich má rozsah 150 mm, a tak dostanete už v základe celkom slušný zoom. Fotoaparát si viete prispôsobiť a okrem troch farieb si vymeníte aj grip, teda časť, za ktorú ho držíte. 

Olympus ponúka 16 Mpx čip, ktorý prevzal z profesionálnejšieho fotoaparátu, a pomerne kvalitné a čisté snímky. Aj rozsah ISO v tmavších snímkach nesklamal. Na druhú stranu prekážal nezabudovaný blesk či zložitejšie a komplikovanejšie menu ovládania. Video si získalo priemerné hodnotenie, no potešil vyklápací displej, ktorý vám uľahčí množstvo snímok v praxi. 

Excelentná je práca aj automatického zaostrovania či zaujímavých vstavaných efektov. Potešila aj výdrž batérie či celkové spracovanie, ktoré vyzerá byť na úrovni. Z novších systémov mu chýba len Wi-Fi, ktoré viete nahradiť správnou SD kartou. 

+ Dvojica objektívov v balení

+ Sekvenčné snímanie 

 

- Komplikované menu

- Nezabudovaný blesk

 

Cena: 450 eur

Panasonic Lumix DMC GH4

Tento objemnejší kúsok je výborným prienikom činností, pokiaľ chcete s fotoaparátom primárne natáčať video a popritom snímať fotografie v kvalite zrkadloviek. GH4 má navyše niečo, čo ostatné fotoaparáty nie, a to je kvalitné Ultra HD video, ktoré má štvornásobne vyššie rozlíšenie ako Full HD. Priznám sa, že nemám pracovnú stanicu, ktorá by to dovolila otestovať, Full HD displej ani MacBook s retinou nestačí, no v súčasnosti je to jediný fotoaparát, ktorý vám tento luxus ponúkne. 

Avšak podľa zahraničných redakcií je 4K video z tohto fotoaparátu minimálne pôsobivé. Nie je to filmová kamera, no výborne ju zastúpi. Má vstup na mikrofón a výstup na slúchadlá. A ak si pozriete, koľko vás vyjde 4K kamera, cena tohto bude len zlomkom (Full HD záznam má 200 Mbit/s alebo 96 snímkov za sekundu - ak viete, čo to znamená, musíte priznať, že je to vynikajúce). 

Pochváliť musím aj kvalitný hľadáčik s vysokým rozlíšením, telo z magnézia chránené voči vode či možnosť tichej uzávierky. Teda nepočujete žiadny zvuk cvakania. 

Výborné je aj rýchle zaostrovanie či kvalita výstupu na otočnom OLED displeji. Ak by som porovnával len kvalitu výstupných snímok, zrejme by som našiel aj lacnejší model, ktorý tento Lumix prekoná, no ak zahrniem aj možnosti videa, nemá konkurenta. 

+ Možnosti a kvalita videa

+ Rýchle zaostrovanie a fotografie

+ Tichá uzávierka a displej

 

- Batéria pri videu sa rýchlo vybíja

 

Cena: 1 500 eur (len telo)

Canon PowerShot G16

Je kovový, má výbornú ergonómiu a na svoju veľkosť podáva pôsobivý výkon. Do rúk padne ako uliaty a oproti zrkadlovke ho strčíte aj do vrecka. Rovnako ako Sony RX 100 to je jeden z kúskov, ktorý môžem odporúčať ako doplnok profesionálnemu fotografovi. Množstvo funkcií je totiž vyvedených priamo na tlačidlách tela fotoaparátu a bonusom od značky Canon je extrémne rýchle zaostrovanie.

Počet megapixelov sa zastavil na počte 12, čo je pre tento prístroj úplne vyvážené maximum. Ocenil som to najmä pri vyššej citlivosti v tmavých priestoroch. Prepracovaný je aj svetelný objektív, výborná výdrž batérie či jeho ovládateľnosť. Ak patríte medzi náročnejších, oceníte možnosti príslušenstva, kde nájdete aj vodeodolné púzdro. 

Pri používaní mi občas vadil pevne zabudovaný displej alebo hľadáčik, ktorý mohol byť prepracovanejší a zobrazovať viac údajov. V závere musím dodať, že aj napriek tomu, že Canon G16 má z porovnávaných najmenší čip, 12 Mpx vie dosiahnuť vynikajúce výsledky. Teda pri kúpe sa neriaďte len jediným číslom o počte megapixelov. 

+ Objektív a jeho vlastnosti

+ Kvalita fotografií a videa

 

- Displej sa nedá vyklápať

 

Cena: 450 eur

01 - Modified: 2006-09-06 16:40:00 - Feat.: 0 - Title: Z Iraku sa dnes vrátilo 101 slovenských vojakov
01 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 02 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 03 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Veľký únik prezrádza detaily o PlayStaion 5 Pro. Priniesť má trojnásobne vyšší výkon, na pulty má doraziť už tento rok 04 - Modified: 2024-03-01 09:30:00 - Feat.: - Title: Herní giganti prepúšťajú tisíce zamestnancov. Týchto hier sa kvôli tomu nedočkáš 05 - Modified: 2024-02-27 19:53:14 - Feat.: - Title: Sony zruší približne 900 pracovných miest vo svojej divízii PlayStation
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:07