StoryEditor

Turecká telekomunikačná firma sa tvári ako Google, aby mohla špehovať občanov

03.04.2014, 01:51
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Vďaka presmerovaniu dát vie o všetkých ľudoch, ktorí by chceli obísť blokovanie Twitteru či Youtube.

Turecká telekomunikačná firma Turk Telecom presmerováva požiadavky DNS serverou Googlu do svojej siete. Firma tak prakticky môže sledovať, ktorí používatelia chcú obísť turecký zákaz prístupu na servery YouTube a Twitter.


Čo je DNS? 

DNS (Domain Name Server) slúži na presmerovanie menných adries (napríklad “hnonline.sk") na číselnú IP adresu (v tomto prípade “213.81.205.136”). Nemusíme si teda pamätať IP adresy a celý web je oveľa prehľadnejšie a navigácia ľahšia. Kedykoľvek zadáte do prehliadača adresu alebo kliknete na odkaz, prehliadač kontaktuje DNS a nechá si preložiť doménové meno na IP adresu. Ak by bol DNS záznam sfalšovaný, prehliadač ani užívateľ to nijako nezistí a budú prenesení na stránku akú útočník chce.


 

Podivné špehovanie

Server Ars Technica si všimol, že firmy monitorujúce prevádzku na internete, ako sú Renensys alebo BGPMon , zaznamenali, že Turk Telecom presmerováva požiadavky populárnych zahraničné DNS servery na vládnej turecké. Turk Telekom je väčšinovo vlastnený štátom a prevádzkuje najrozsiahlejšiu sieť optických káblov, ktorá slúži predovšetkým ako chrbticová sieť.

Práve zahraničné DNS servery, predovšetkým tie od Googlu, pritom využívali tureckí používatelia, aby obchádzali nedávny zákaz a následné blokovanie služieb ako Youtube alebo Twitter. Hoci v druhom prípade už súd zákaz služby zrušil. Stačilo im v mobilných telefónoch, počítačoch či tabletoch prenastaviť DNS na niektorý zo zahraničných serverov, ako je napríklad Google DNS na adrese 8.8.8.8.

Teraz sú teda podľa zistení spomínaných firiem požiadavky presmerované na vládne DNS servery, kde sú prístupy k zahraničným službám zablokované. Nikto tak pomocou zahraničných DNS serverov nemôže obísť blokovanie Twitteru a Youtube. Navyše sa dá predpokladať, že bude taký pokus zaznamenaný a môže byť prípadne použitý proti obyvateľom. "S taký typom presmerovania DNS záznamu sa často nestretávame, snáď len v prípade Číny, kde sme to zaznamenali niekoľkokrát v minulosti," píše na blogu Andree Toonk z BGPMon.

Minulý týždeň turecká vláda najskôr nariadila blokádu sociálnej siete Twitter, aby o pár dní neskôr nechala zablokovať YouTube kvôli uniknutej audionahrávke, na ktoré tureckí úradníci diskutujú o dianí v Sýrii.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:22