StoryEditor

Predávate telefón? Aj laik obnoví vaše vymazané dáta

25.07.2014, 02:22
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Bežná ochrana často nestačí a vaše fotky, hudba či dokumenty dostane ktokoľvek.

Je bežnou praxou, že sa použitý mobil odovzdáva ďalšiemu majiteľovi. Každý deň sa na inzertnom portáli eBay predáva vyše 80 tisíc mobilných telefónov s aspoň jedným predchádzajúcim majiteľom.

Tieto zariadenia bývalí vlastníci spravidla kompletne vymažú a vyresetujú do továrenského nastavenia. Avšak aj napriek tomuto postupu je možné najmä pri telefónoch staršieho dátumu možné, aby naďalej obsahovali vaše, už vymazané údaje. 

Telefóny totiž môžu týmto procesom iba vymazať cestu k uloženým dokumentom či fotkám, nie ich samotné. Aký je teda zaručený postup ochrany proti nechcenému úniku osobných informácií? Aj experti sa zhodujú, že jedinou zaručenou a spoľahlivou metódou je drastické rozbitie mobilu na kusy. Alebo kompletné prepísanie obsahu telefónu inými dátami.

Banky napríklad pamäťové média práve kvôli tomuto faktu fyzicky likvidujú. 

"Ak nechcete, aby vaše dáta ktokoľvek obnovil, zničte váš mobil. Je to štandardný bezpečnostný postup, ktorý sa v počítačovej a telekomunikačnej brandži používa už roky.

Akékoľvek iné riešenie len oddiali moment, kedy sa k vašim dôverným dátam niekto dostane, "povedal pre server BBC Alan Calder, zakladateľ firmy IT Governance, ktorá sa zaoberá virtuálnou bezpečnosťou a riešením problémov s ňou spojených. 

V telefónoch ostali nahé fotky, e-maily aj kontakty 

Práve zo servera eBay výskumníci z firmy Avast zakúpili 20 náhodne vybraných telefónov a hľadali v nich zostatková dáta pomocou voľne dostupného softvéru. Všetky tieto zariadenia boli pred testom podrobená továrenskému resetu a kompletnému zmazaniu úložiska. Výsledok napriek tomu ukázal obrovské množstvo zvyšných dát. 

Napríklad sa podarilo obnoviť neuveriteľných 40 tisíc fotografií, z čoho 1 500 boli rodinné fotografie, 750 fotiek viac či menej vyzlečených žien a 250 obrázkov nahých mužov. Telefóny ďalej obsahovali aj cez tisíc rôznych fráz vyhľadávaných Googlom, 750 e-mailových správ, 250 telefónnych čísel s menom a adresou, štyri identity predchádzajúcich majiteľov a jednu finančnú zmluvu. 

Google má k výskumu výhrady 

Firme Google, ktorá vyvíja operačný systém Android, sa nepáčilo použitie najmä starších modelov, ktoré nemajú tak zabezpečené dáta ako novšie telefóny. "Výsledky štúdie nezodpovedajú bezpečnostným opatreniam novších verzií operačného systému Android, ktoré dnes vlastní väčšina užívateľov," znelo odvolanie Googlu. 

Údajne už tri roky obsahuje systém Android režim šifrovanie dát, ktorý však nie je súčasťou aktívnych opatrení a užívateľ si ho musí sám v telefóne povoliť. Toto nastavenie by malo byť zapnuté skôr než továrenské zmazanie dát. Google uisťuje všetkých užívateľov, že tento postup zabráni nálezom zvyškových dát. 

Opačným spôsobom sa k problému šifrovanie dát stavia firma Apple. Tá totiž od vydania iPhonu 3GS, teda od roku 2009, má vo svojich zariadeniach naopak šifrovanie dát neustále aktívne, bez možnosti tento proces vypnúť. 

Čo sa deje so zmazaným dátami? 

Proces zmazanie spočíva v tom, že operačný systém iba označí časť úložiska, v ktorom sa dáta nachádzali, ako prázdnu a pripravenú na prepísanie novými dátami. Stará dáta teda už síce nenájdete, ale reálne sa na disku stále nachádzajú. Pravidelným používaním úložiska sa staré dáta nahradia novými. Takže až vo chvíli prepísania priestoru, na ktorom sa nachádzala, dáta z disku miznú. 

iDnes.cz

Ondřej Martinů

Snimky: lyfebrand.com, valuewalk.com

01 - Modified: 2006-08-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna má za sebou kolísavé výkony
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Nabitú strednú triedu dopĺňa čínska novinka. Láka takmer bezrámčekovým displejom a fotografickou výbavou 05 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:15