StoryEditor

Súboj Dávida s Goliášom. Apple prebral meno startupu z Austrálie

07.06.2014, 00:00

V mobilnom svete to vyzerá na ďalší boj Dávida s Goliášom. Austrálska spoločnosť HealthKit je totiž veľmi nemilo prekvapená tým, že Apple použil jej meno pre svoje nové vývojárske nástroje v systéme iOS 8. Navyše Apple k téme zaryto mlčí, hoci ho o vysvetlenie žiadali svetové médiá aj samotná firma. 

V novom operačnom systéme iOS 8 sú zabudované nástroje, ktoré umožnia jednoduché sledovanie rôznych zdravotných a fitness údajov. Apple tento súbor nástrojov pre jednoduchšie vývoj aplikácií, ktoré s takýmito údajmi pracujú, nazval HealthKit. Lenže rovnaké meno nesie austrálsky startup, ktorý sa navyše venuje rovnakému odboru, a to zhruba od roku 2012.

Táto firma prevádzkuje a vyvíja platformu, pomocou ktorej môžu užívatelia zaznamenávať svoje zdravotné údaje a môžu ich konzultovať s lekármi. Pre lekára má naopak firma nástroje pre jednoduchú správu databázy pacientov. V súčasnej dobe sa starostlivosť o zdravie založenom na sledovaní dát z celej rady užívateľských mobilných senzorov pripisuje veľká budúcnosť. A tak nie je divu, že je austrálska firma z použitia svojho mena Applom veľmi rozladená.

"Zobudila som sa o pol piatej ráno a zapla svoj ​​Apple iPhone, aby som skontrolovala e-maily. Niekto mi písal, aby sa ma opýtal, či Apple rozdupali naše meno, alebo či s nimi máme tajnú dohodu. Eh?" opísala svoj ​​zážitok na blogu spoločnosti HealthKit spoluzakladateľka Alison Hardacrová. 

"Meno HealthKit je už používané, nami! A oni to dokonca píšu rovnako ako my," upozorňuje text na blogu aj na zhodné využitie veľkého písmena v názve. "Ako fanynka Applu sa cítim zradená. Ani ich nenapadlo urobiť si rýchlu kontrolu domény. Zabralo by im päť sekúnd, aby do prehliadača napísali www.healthkit.com a objavili by nás," pokračuje spoluzakladateľka v sťažnosti.

Firma sa potom na svojom twitterovom účte priamo spýtala Tima Cooka, súčasného šéfa Applu, či o tejto situácii vie. Lenže od chvíle, kedy celá záležitosti vyšla najavo, je zo strany Applu až prekvapivé ticho. Firma nereagovala ani na jednu výzvu spoločnosti HealthKit, ani na otázky novinárov svetových médií. Austrálska spoločnosť zatiaľ nezverejnila, aké mieni proti Applu podniknúť kroky.

01 - Modified: 2006-06-17 05:32:00 - Feat.: 0 - Title: Začali sa voľby, v troch obciach sa hlasuje už od 6:00
01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-03-20 14:05:22 - Feat.: - Title: Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický 05 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:35