StoryEditor

CIA sledovala vysokých predstaviteľov USA. Senátorov

01.08.2014, 17:16
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Je to jeden z najväčších škandálov CIA. Sledovali senátorov, ktorí dohliadali práve na činnosť CIA.

Nie je žiadnou novinkou, že CIA niekoho sleduje. Je to jej práca. Dokonca nie je žiadnou novinkou, že CIA sleduje niekoho neprávom.

Napriek tomu práve najnovší incident tejto tajnej služby vyvolal veľký rozruch. Sledovala a odpočúvala amerických senátorov. Po trojhodinovej tlačovej konferencii CIA pripustila, že záležitosť bude naďalej vyšetrovať.

Zákonodarcovia sú podľa New York Times napriek tomu rozhorčení. "Je to vážna situácia, sú to závažné porušenia pravidiel," uviedol senátor Saxby Chambliss, ktorý je všeobecne považovaný za zástancu spravodajskej komunity.

Senátor Mark Udall, dlhodobý člen senátnej komisie pre dohľad nad spravodajskými službami, dokonca požaduje rezignáciu Johna Brennana, šéfa CIA.

CIA špehovala tých, ktoré naozaj, ale naozaj sledovať nemala

Aby sme pochopili, prečo je tento škandál iný ako ostatné (a že ich za posledný rok bolo požehnane), stačí sa pozrieť, kto sa tentoraz stal predmetom sledovania. Boli to senátori USA, ktorí sú poverení dohľadom nad činnosťou CIA.

Pretože CIA nemá (až na výnimky) právomoc sledovať občanov USA, je takéto odpočúvanie amerických senátorov významným prehreškom. Päť zamestnancov CIA, údajne „na vlastnú päsť",  odpočúvala senátorov a to aj vo chvíli, keď boli zavretí v takzvanej bezpečnej miestnosti priamo v CIA.

Táto bezpečná miestnosť je zriadená práve preto, aby tu mali senátori možnosť prejsť tajné dokumenty, bez toho, aby hrozilo nebezpečenstvo únikuen.

CIA incident vyšetruje od januára 2014. Závery interného vyšetrovania ukázali, že:
Päť zamestnancov CIA, dvaja právnici a traja pracovníci IT, neoprávnene pristupovali, alebo umožnili prístup, k počítačom senátorov, ktorí vyšetrovali činnosť CIA pomocou systému RDINet.

CIA mala podozrenie, že senátori nesprávne zaobchádzali s informáciami agentúry zdieľanými cez systém RDINet.

Toto podozrenie bolo odovzdané ministerstvu spravodlivosti, ktoré zistilo, že sa nezakladá na pravdivých informáciách, a nezačalo kriminálne vyšetrovanie.

Hoci CIA oficiálne ukončilo vyšetrovanie senátorov, jej bezpečnostné oddelenie vykonalo prehľadanie e-mailov senátorov.
Inými slovami: CIA sa domnievala, že sa senátori dopustili podozrivého správania, a tak ich sledovali, hoci k tomu nemali oprávnenie. Neskôr sa dozvedeli, že ich naozaj nemajú sledovať, ale aj napriek tomu ich sledovali ďalej.

Ohrozenie rozdelenie politickej moci

"CIA neústavné odpočúvala Kongres s tým, že sa nabúrala do počítačov senátneho bezpečnostného výboru," uviedol Mark Udall, demokratický senátor, jeden z členov výboru. „To je nielen nelegálne, ale tiež to porušuje požiadavku na oddelenie moci, ktorý je zaručený americkou ústavou." Prehrešky podľa neho ukazujú na ohromné ​​zlyhanie vedenie CIA.

Senátorka Dianne Feinsteinová, demokratická predsedníčka bezpečnostného výboru, odsúdila rokovania CIA už v marci. Podľa nej ide o rozhodujúci moment v histórii dohľadu nad tajnými službami: "Ukáže sa, či je možné efektívne dohliadať nad činnosťou tajných služieb, alebo či tajné služby môžu beztrestne kaziť prácu tým, ktorí nad nimi dohliadajú."

Ospravedlnenie šéfa CIA označila Feinsteinová za „pozitívny prvý krok" a správu generálneho vyšetrovateľov CIA za „nápravu krivdy". S ďalším vyjadrením počká do chvíle, kedy svoje výsledky zverejní aj senát, ktorý vedie nezávislé vyšetrovanie rovnakého incidentu.

Iní sú oveľa menej ústretoví: „Je to otrasné,"  tvrdí senátor Harry Reid. „Agentúra špehovaním porušila literu i ducha ústavného oddelenia moci," zdôraznil pre New York Times senátor Angus King. „Ako môžeme na niečo dohliadať, keď nemôžeme veriť informáciám, ktoré dostávame?"

iDnes.cz

Snímka: Reuters

01 - Modified: 2006-08-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúdium chémie vedie k pragmatickému mysleniu
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-03-09 21:21:14 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Gaze pokračujú. Izrael tvrdí, že sa zišli šéfovia Mossadu a CIA 03 - Modified: 2024-02-02 08:24:05 - Feat.: - Title: Kauza digitálny Pearl Harbor: Bývalého programátora CIA odsúdili na 40 rokov za poskytnutie dát WikiLeaks 04 - Modified: 2024-01-31 08:22:22 - Feat.: - Title: Blízky východ bol zriedka výbušnejší, píše šéf CIA Burns. Pomoc Ukrajine podľa neho musí pokračovať 05 - Modified: 2023-12-18 13:10:47 - Feat.: - Title: Šéfovia CIA, Mossadu a katarskej vlády budú vo Varšave rokovať o rukojemníkoch
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:14