StoryEditor

Zabudnite na talent, rozhodujú technológie! Aj na lyžiach

26.02.2015, 23:00
Zatvorte oči a predstavte si, že neexistujú limity pre vaše zimné hoby. Tá najlepšia lyžovačka vášho života sa môže začať s prečo nie?!

Stačí, ak máte dosť hrubú peňaženku alebo... zlatú kreditku. 

Myslíte si, že vo svete lyžovania už bolo všetko vymyslené? Omyl. Špičkové svetové značky sa každoročne snažia upútať technologickými novinkami, ktoré čoraz viac umocňujú lyžiarsky zážitok. Inak to nie je ani teraz – na veľtrhu športovej výbavy ISPO v Mníchove nedávno udeľovali ocenenie Lyža roka, tzv. ISPO Award. Víťazom celosvetovo rešpektovanej ceny sa stali lyže firmy Elan s označením Amphibio 16 Ti2 Fusion. Na veľtrhu pritom vystavovalo svoje nové kúsky na sezónu 2015/16 viac ako dvadsať top svetových značiek. Firma Elan sa tak stala jedinou značkou v histórii udeľovania, ktorá získala túto cenu už tretíkrát za sebou. 


Zážitok z titánu
Najnovší model „elánok“ je vybavený revolučnou technológiou: kombinuje profily camber a rocker na jednej lyži. O čo presne ide? Profi camber zaručuje lepšiu priľnavosť hrán k povrchu, zatiaľ čo rocker umožňuje lyžiarovi robiť rýchlejšie oblúky. Laicky povedané – predná časť lyže zaručuje lepšie nasadenie do oblúka a na druhej strane tá zadná umožní zase lepší výjazd z neho. V lyžiach je titán, ktorý zlepšuje stabilitu a výrazne znižuje aj hmotnosť. „Najväčší zážitok z jazdy pri športovom a rekreačnom lyžovaní prinášajú lyže s väčším carvingom,“ povedal pre prečo nie?! tréner Tomáš Žampa, ktorý pripravuje slovenských reprezentantov a svojich synov Adama a Andreasa. Tým potvrdil, že práve stabilita a istota pri robení rýchlych oblúkov sú faktory, ktoré sa popredné značky snažia v posledných rokoch čo najviac zdokonaľovať.

Pozrite si najlepšiu výbavu na lyžovačku v galérii
 

Keď extrém, tak Heli-Skiing
Canadian Mountain Holidays, miesto, kde sa rodí extrémne lyžiarske dobrodružstvo. Priamo na čerstvo napadanom snehu a na neupravených svahoch – takzvané Heli-Skiing. Do inak neprístupnej výšky sa dáte vyviezť helikoptérou, z ktorej vyskočíte priamo na svah. Hrobové ticho, po stranách do neba siahajúce hory a minimálne polhodinové jazdenie pred vami. „Toto bol úplne najlepší zážitok, aký som na lyžiach absolvoval. Je to však iba pre ľudí, ktorí vedia naozaj dobre lyžovať. Je to totiž nebezpečné, idete aj do rizika,“ hovorí spolumajiteľ J&T Private Equity a spoločnosti Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj. 

Extrémne suchý sneh
No nie každý môže obľubovať extrémne lyžovanie v prašnom, neupravenom snehu. „Ja som si v posledných rokoch obľúbil lyžovanie v USA, konkrétne v strediskách na západnom pobreží – najmä v Beaver Creeku. Je tam extrémne suchý sneh, navyše zjazdovky sú široké tak ako americké ulice a z jedného vrcholu si môžete vybrať hneď dvadsať rôznych tratí,“ uviedol svoj tip na najlepšiu lyžovačku Igor Rattaj. Bývalý reprezentant v zjazdovom lyžovaní a účastník dvoch olympijských hier v Salt Lake City a Turíne Jaroslav Babušiak radí na prvé miesto talianske stredisko Livigno. „Krásna príroda, nie sú tam preplnené vleky. Vždy sa tam rád vraciam,“ konštatuje Babušiak, ktorý je dnes trénerom našej juniorskej reprezentácie.  


Boris Kollár, majiteľ Fun rádia

Začal som lyžovať, už keď som mal tri a pol roka. Čiže takmer odmalička som bol na horách a od útleho detstva ma k lyžovaniu viedli rodičia. Najkrajším zážitkom spojeným s týmto športom pre mňa je absolvovanie Heli-skiing v Kanade. Išli sme do strediska Bobbie Bruns a odtiaľ nás helikoptéra vyviezla vysoko do hôr – ten zážitok s voľného jazdenia sa nedá opísať a porovnať s ničím. Najextrémnejšiu príhodu mám z Heli-skiing v Uzbekistane. Nastúpili sme do helikoptéry, rozkrútil sa rotor, no o chvíľu vypol. Jeden z ruských pilotov otvoril plechový kryt a začal po tom rotore búchať kladivom – vtedy by ste sa mi krvi nedorezali. No problém opravil a vzlietli sme. 
Najobľúbenejšou vecou spomedzi mojej lyžiarskej výbavy sú lyže Lacroix Cruiser Titane. To je taká moja vychytávka a som na to pyšný, že s nimi môžem zdolávať svahy. 

 

01 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 02 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii 03 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 04 - Modified: 2024-03-19 21:34:05 - Feat.: - Title: Kanada dá desiatky miliónov dolárov na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-03-07 20:25:07 - Feat.: - Title: V Kanade ubodali šesť ľudí zo Srí Lanky, vrátane štyroch detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:39