iPhone SE 2022 má dizajn známy celé roky. Vo vnútri mu však bije čip A15 Bionic od Applu, ktorý poháňa aj vlajkovú loď iPhone 13 Pro Max.SNÍMKA: Alžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Špičkový výkon v predpotopnom tele. Aký bol najnovší iPhone?

13.05.2022, 15:25
  • iPhone SE 2022 vyvoláva rozporuplné pocity.
  • Napriek všetkému, bude zrejme patriť k bestsellerom.
  • Prečítajte si našu recenziu a pozrite si aj testovacie fotky z tohto smartfónu.

HN otestovali iPhone SE 2022, vstupnú bránu do sveta iPhonov. Viac sa dozviete v našej recenzii v článku.

Pred dvoma rokmi Apple rozvíril vody svojím modelom iPhone SE 2020. Išlo o nasledovníka iPhonu SE spred pár rokov a tento telefón mal úlohu prevziať kontrolu nad predajom „ľudových iPhonov“. iPhone SE 2022 má teraz rovnaký cieľ.

Nahradiť dvojročný model a postarať sa aj naďalej o dobré predaje. Verzia SE je vstupnou bránou k smartfónom od Applu a hoci nestojí málo, je to najlacnejší nový iPhone, aký môžete získať. Jeho kvality mu nemožno uprieť, hoci sme mali počas testovania neustále rozporuplné pocity.

Nemoderný vzhľad

iPhone SE 2022 si iste nezvolí ten, kto hľadá príťažlivý dizajn. Jeho vzhľad je totiž už poriadne opozeraný a poznáme ho už z modelov iPhone 7, iPhone 8, iPhone SE 2020. Skrátka, výrobca bez najmenších výčitiek opäť stavil na vizáž starú niekoľko rokov.

Navyše, telefón má nad displejom a pod displejom obrovské čierne rámiky, ktoré už na Androidoch dávno nenájdete.  Doslova si myslíme, že inému výrobcovi ako Apple by tento prístup už neprešiel a vysmiali by ho v každej recenzii. Apple tento starý známy dizajn jednoducho využil preto, aby minimalizoval náklady na jeho výrobu.

Sme však celkovo presvedčení, že cieľová skupina mu tento „old school look“ odpustí. Sú to ľudia, ktorí chcú stoj čo stoj iPhone, no nechcú naň minúť majland. Ak si totiž niekto môže dovoliť zaplatiť viac, potom by sme už jednoznačne siali po iPhone 13 mini.

Rozmerovo je veľmi podobný, má lepší displej a okrem hlavného fotoaparátu má navyše aj ultraširokouhlý objektív. Je však oficiálne o presne 167 eur v 128 GB verzii drahší. Opäť sa teda vraciame k tomu, že ak chcete novší iPhone za čo najmenší peniaz, je iPhone SE 2022 a prípadne dopredaj iPhonu SE 2020 najrozumnejšou voľbou. 

Malý, no pekný displej

Podstata kritiky nemoderného dizajnu však nie je len o tom, že už nie je oku lahodiaci. Ide o to, že displej je pomerne malý a na prezeranie multimediálneho obsahu nie práve najvhodnejší. Po dlhšom používaní väčšieho smartfónu musíme tiež povedať, že nás spočiatku občas aj boleli oči pri dlhšom čítaní či prezeraní sociálnych sietí na menšom iPhone SE 2022.

image

iPhone SE 2022 

SNÍMKA: Alžbeta Harry Gavendová/HN

Dá sa to, samozrejme, vyriešiť väčším písmom, avšak na takom malom displeji musíte potom neustále posúvať obsah. Na jednu veľkosť sa totiž zmestí pomerne málo textu. V každom prípade, 4,7-palcový displej ako taký je pekný, ponúka živé farby aj pekný kontrast. Niekomu však môže prekážať, že neobsahuje vyššiu obnovovaciu frekvenciu, ktorú už bežne v tejto cene telefóny s Androidom obsahujú. Štandardných 60 Hz tu pôsobí trhane, no iste by to nemal byť rozhodujúci dôvod, prečo tento telefón nekúpiť. 

Špičkový výkon

To, čo si na telefóne mimoriadne ceníme, je jeho bezkonkurenčný výkon vo svojej kategórii. Apple doň vložil svoj aktuálne najlepší čip A15 Bionic, ktorý nájdeme aj v jeho vlajkovej lodi iPhone 13 Pro Max. Ten má síce aj väčšiu RAM, no v každom prípade, využiť A15 Bionic v takomto telefóne je špica. 

image

Sony uvádza vlajkovú loď za 1 400 eur. Podarí sa jej presvedčiť majiteľov Samsungu a Applu?

Výkonom a celkovými rýchlymi reakciami nás dostal a jednoznačne chápeme, prečo je Apple napriek rôznym spomínaným neduhom častou voľbou pre menej náročných zákazníkov. Chcú, aby ich telefón roky frčal bez problémov, spomalení a sekaní. Je im ukradnuté, že predná strana má veľké „brady“ nad a pod obrazovkou. Jednoducho, na smartfón sa dá spoľahnúť a hotovo. Žiadne čačky, len malý telefón do ruky a hrubý výkon. 

Špičkovo pracoval aj operačný systém, teda softvér iOS. Apple sám vyrába nielen hardvér, ale aj čip a softvér, takže jeho smartfóny bývajú veľmi dobre optimalizované, jednotlivé súčasti hladko spolupracujú a používateľ nemusí zväčša nič riešiť. Samozrejme, za jeho cenu nečakáme žiadne sekanie.

image

iPhone SE 2022 

SNÍMKA: Alžbeta Harry Gavendová/hn

No treba povedať, že Apple to vie skutočne výborne vyladiť. Zároveň, Apple garantuje aj viac rokov aktualizácií ako bežný Android. Aj v ňom existujú výnimky, no v iPhonoch má aj mobil starý päť rokov aktuálny softvér. Ten, ktorý majú jeho novinky. 

V rámci softvéru máme len jednu výhradu. Pri pošuchnutí prsta od ľavého okraja smerom k stredu displeja vykonáte krok späť. Je to veľmi návykové a mrzí nás, že toto gesto sa nedá aplikovať aj z druhej strany, prípadne v každej situácii. Len v určitých momentoch, pri návrate v rámci aplikácie.

Kontroverzný fotoaparát

Fotoaparát si bez problémov dovolíme nazvať kontroverzný. Je síce výborný, no je iba jeden. Naozaj nerozumieme, prečo sa Apple tak veľmi snaží stlačiť náklady, že používateľom nového SE 2022 nedoprial okrem hlavného fotoaparátu aj druhý, ultraširokouhlý fotoaparát. Ten obsahujú už aj lacné kusy z dielne Androidu.

image

iPhone SE 2022 

SNÍMKA: Alžbeta Harry Gavendová/HN

Tento typ záberov je veľmi návykový a v každom prípade, výrobca naozaj mohol SE 2022 modernizovať aspoň o fotoaparát. Stretávame sa tu tak s tým istým snímačom, ktorý je známy z minulej verzie, avšak Apple sa viac pohral s postprocesingom fotky, teda s jej dodatočným spracovaním po zosnímaní. A hoci sme to neporovnali 1:1, rozdiel iste nebude zásadný. A to je veľká škoda. 

image

iPhone SE 2022 

SNÍMKA: Alžbeta Harry Gavendová/HN

Celkovo však fotoaparát musíme pochváliť. I keď – iPhone SE 2022 nestojí málo a za túto cenu už máme isté očakávania. Vo svojej triede však robí iPhone stále vynikajúce fotky. Samozrejme, nájdete smartfóny, ktoré robia aj ostrejšie snímky s lepším vyrovnaním svetlých a tmavých plôch, no iPhone SE to stále zvláda veľmi dobre.

image

Veľká zmena v hernom svete. FIFA ako ju poznáme, končí

Zamrzí neprítomnosť dedikovaného nočného režimu, no fotky v slabých svetelných podmienkach všeobecne nie sú zlé. Kvality tohto fotoaparátu sa ukázali najmä počas jarných dní s ostrým slnečným svetlom, kde si iné smartfóny vymýšľali modrú oblohu, no iPhone zvolil veľmi decentné tóny neba. Zároveň, tento telefón robí vynikajúce video. Zábery sú krásne a stabilné, takže týmto veľkým plusom zase mierne dorovnáva mínusy za jeden „obyčajnejší snímač“.

Výdrž a hodnotenie

V predošlom iPhone SE nepatrila výdrž k plusom smartfónu. A hoci nie je devízou ani tohto novšieho modelu, predsa len s ním bežný používateľ zvládne jeden deň. Batéria sa na papieri tiež o čosi zlepšila, čo sa pretavilo aj do praxe. Máte teda prípadne dôvod uprednostniť tento kúsok pred SE 2020. Telefón sme nabili z nuly na polovicu pod 30 minút, takže v priebehu dňa viete v kritickej situácii rýchlo doplniť trochu šťavy.

image

iPhone SE 2022 

SNÍMKA: Alžbeta Harry Gavendová/HN

Hodnotenie smartfónu je trochu protichodné. Vieme totiž, prečo by sme smartfón nechceli. Z nášho pohľadu má veľmi malý displej, jeden fotoaparát a priemernú výdrž. Na druhej strane, bez problémov pochopíme, prečo ho budú ľudia kupovať. Je spoľahlivý, poriadne rýchly, obsahuje bleskovú čítačku odtlačkov prstov – a je to iPhone. Tento kúsok bude iste častým chrobákom v hlave tých, ktorý premýšľajú nad telefónom v strednej triede. 

 

Trochu polemiky si však zaslúži cena. Tá sa pohybuje od 519 eur za model so 64 GB pamäte. Tú by sme si osobne nekupovali, ak radi fotíte či nakrúcate videá. Teda, ak využívate cloudové služby, potom si ho vezmite. Viac by sme sa priklonili k modelu so 128 GB úložiskom, ktorý však už stojí 569 eur. Čo je však už poriadne odvážne, je cena modelu s 256 GB úložiskom. Ten kúpite za 689 eur. To sa nám zdá už naozaj priveľa za takto vybavený smartfón. 

iPhone 12 mini už kúpite v akcii oficiálne za 669 eur v 128 GB verzii a iPhone 13 mini kúpite v 128 GB verzii za 736 eur. Skrátka, hoci iPhone 12 mini nevyniká batériou, popremýšľali by sme, či už neinvestovať do kúpy viac peňazí. Ak môžete míňať, potom je pre nás v rámci malých lacných iPhonov jasná voľba iPhone 13 mini. Ak ste obmedzení rozpočtom, nebudeme vás pokúšať.

Na záver máme ešte malú čerešničku. Na tento telefón vám bude pasovať obal zo starších iPhonov. My sme ho počas testu mali v kryte z iPhonu 7, ktorý sme využili už aj pred dvoma rokmi na iPhone SE 2020. Takže, hoci v škatuľke nenájdete dokonca ani nabíjačku, môžete využiť aspoň starý kryt. Apple sa snaží fungovať „zeleno“, ehm. 

iPhone SE 2022 nám na test zapožičal Slovak Telekom.

01 - Modified: 2022-05-13 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Má zmysel priplácať si za najlepšie smartfóny medzi tými priemernými? 02 - Modified: 2022-05-12 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Úplný koniec platených aplikácií v Rusku. Nie je možné ich stiahnuť ani aktualizovať 03 - Modified: 2022-05-12 11:31:17 - Feat.: 1 - Title: Sony uvádza vlajkovú loď za 1 400 eur. Podarí sa jej presvedčiť majiteľov Samsungu a Applu? 04 - Modified: 2022-05-11 20:46:43 - Feat.: 0 - Title: V reštaurácii našli záhadné hodinky. Ukázalo sa, že je to veľká budúca novinka 05 - Modified: 2022-05-11 11:37:53 - Feat.: 0 - Title: Priekopnícke notebooky v siedmej generácii mieria na Slovensko. Prinášajú výkon aj kvalitné displeje
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 05 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 18:24