StoryEditor

Na dovolenku cez počítač

23.06.2003, 00:00

Je azda dosť rozumné predpokladať, že v júni bude mať každý dovolenkár jasnú predstavu o tom, akým spôsobom a kde strávi prázdniny - predsa však rozmýšľanie o dovolenke by sa nemalo končiť. Ak ste si už pred sezónou vybrali cieľ, termín aj cestovnú kanceláriu, ktorá vybaví väčšinu potrebného za vás, máte menej starostí. Nasledujúce riadky sú však určené nielen tým, ktorí sa rozhodli absolvovať letný odpočinok vo vlastnej réžii. Tí si budú musieť navyše zabezpečiť dopravu a ubytovanie - isté prípravy sú však spoločné pre každý výlet do cudziny.
Dokumenty
Jún je už asi posledný termín, kedy by sme si mali skontrolovať platnosť cestovných dokladov. Nejde len o pas. Nezabudnite na to, že aj v Európe sú krajiny, cez hranice ktorých sa nedostaneme bez víz, je namieste skontrolovať si predpisy jednotlivých krajín. Tiež si treba overiť, aké dokumenty vyžadujú cieľové krajiny pre deti: niekde stačí, ak je dieťa do pätnásť rokov zapísané v pase rodiča, inde musí mať malý človiečik vlastný doklad.
Pri dovolenke s cestovnou kanceláriou si overte, aké doklady musíte mať od nej - minimálne poukaz (voucher) na služby zaplatené vopred je nevyhnutnou záležitosťou, ak s vami agentúra neposiela sprievodcu.
Ak cestujete autom, okrem toho, že je namieste preštudovať dopravné predpisy platné v krajinách, ktorými budete prechádzať, treba sa tiež vyzbrojiť dokladmi. Väčšina európskych štátov pri kratších pobytoch nevyžaduje medzinárodný vodičský preukaz, lepšie je však byť pripravení. Takzvanú zelenú kartu striktne vyžadujú len na talianskych hraniciach, skúsení cestovatelia však odporúčajú vyzbrojiť sa ňou pri každom výjazde. Okrem toho treba odporučiť osobitné poistenie, je niekoľko variantov, takzvaných asistentských služieb, vyberte si takú, aby ste cestovali s pocitom istoty.
Peniaze
Nenoste pri sebe veľkú hotovosť! Je to múdre, rovnako ako nevešať na seba všetky šperky. Vychytené turistické centrá nie sú cieľom len pre dovolenkárov, ale aj pre vreckárov a "lapkov" všetkých možných druhov. Zoberte si v cudzej mene len toľko, koľko budete potrebovať na cestu, prípadne koľko predpisujú pravidlá danej krajiny. Zato sa vybavte medzinárodnou platobnou kartou. Okrem iného má výhodu lepšieho, devízového, zmenného kurzu. Nezabudnite však na to, že váš denný limit na výber hotovosti môže byť nižší, ako bude denná potreba v mieste dovolenky - to si žiada, aby ste podmienky výberov a platieb kartou prispôsobili potrebám už doma.
Poistenie
Táto investícia sa vždy oplatí. Poisťovne dnes ponúkajú celú škálu poistení pre jednotlivcov i pre celé rodiny. Poistenie vozidla sme už spomínali - viete však, že sa dá poistiť aj proti plateniu storna, ak na poslednú chvíľu z vážnych rodinných dôvodov budete musieť zájazd zrušiť? Dá sa poistiť aj batožina a rôzne ďalšie predmety a rôzne okolnosti. Rozhodne by ste však mali mať poistku pre prípad úrazu či ochorenia spojenú s platbami za ošetrenie, prípadne nemocničný pobyt v cudzine. Cestovné kancelárie zväčša poisťujú účastníkov svojich zájazdov. Skontrolujte si však rozsah tohto poistenia - veľmi pravdepodobne sa vám najprv bude pozdávať veľmi lacný a potom (čo plynie z ceny) za nedostatočný. Cestovky nevybavujú klientov bežne špičkovými poistkami - "opticky" by to zvýšilo cenu zájazdu. Zväčša zaplatíme len základné poistenie, ktoré neráta s komplikáciami, len bežnými drobnými príhodami.
Zdravie
Necestujte bez lekárničky! Okrem bežných medikamentov proti bolesti, živočíšneho uhlia, masti na spáleniny, rýchloobväzov a sprejov by v nej nemali chýbať ani, napríklad, prostriedky proti alergii. Navštívte ešte pred dovolenkou vášho lekára a obsah lekárničky s ním prekonzultujte. Nezabudnite tiež, najmä ak ste dlhodobo či chronicky chorí, na zásoby vlastných liekov. Ale tu pozor! Pre tento sortiment platia prísne colné predpisy v každej krajine. Ak nechcete vyzerať ako pašerák drog, berte so sebou len toľko liekov, koľko odporučí lekár a žiadajte si od neho aj potvrdenie o tom, že sú pre vaše zdravie nevyhnutné! Múdre je tiež mať so sebou kartičku s údajmi o krvnej skupine, alergiách najmä na hmyz a rôzne preparáty, prípadne s údajmi o dlhodobom ochorení. Starostlivo ju treba opatrovať spolu s ostatnými dokladmi.
Auto
Okrem spomínaných dokladov treba myslieť aj na technickú stránku veci. Odporúča sa vziať so sebou náhradnú vzdušnicu, hoci väčšina áut jazdí na tzv. bezdušových pneumatikách. Treba mať so sebou tiež rezervu pohonných hmôt, ale opäť pozor na limity jednotlivých krajín! Pri starších typoch automobilov nie je zlé mať so sebou škatuľku so skrutkami a iným materiálom na provizórne opravy. Pri nových autách, kde sa nedá zasahovať do ich mechaniky neodborne, nepomôže nič, len dokonalé asistenčné poistenie spolu s prehľadom o službách v danej krajine a schopnosti telefonicky privolať odbornú pomoc.
Oblečenie, výstroj
Najmä dovolenkové oblečenie sa riadi módou. Malo by sa však riadiť inou zásadou: chrániť človeka. Okrem módnych hábov si teda nezabudnite pribaliť aj čosi, čo vás bude chrániť pred dažďom a mokrotou, týka sa to šiat i obuvi, a tiež, hoci je leto, aj teplé oblečenie pre prípad náhlej klimatickej zmeny. Nezabudnite na pokrývky hlavy a slnečné okuliare. Pútnici nocujúci v kempoch by nemali zabudnúť na rozdielnosť v ich vybavení a v aute mať okrem stanu a spacej výbavy aj ďalšie drobnosti nevyhnutné na spohodlnenie pobytu: plynovú bombu s horkom a prípadne aj lampou, riad na prípravu drobného jedla na raňajky alebo večeru, vrátane malej zásoby trvanlivých potravín. Ale aj v prípade potravín si overte, do ktorej krajiny si ich koľko môžete vziať (vrátane alkoholických nápojov a fajčiva).
Elektronický radca
Môže sa zdať čudné, že konkrétnej výbave na dovolenku sme venovali len málo miesta, hoci práve to, čo si máme vziať, je pre nás každého najdôležitejšie. Nuž a - práve preto. Každý máme iné nároky a každý z nás sa inak balí, inak cestuje. Viac pozornosti sme venovali preto skôr organizačným okolnostiam, lebo aj najdokonalejšie vybaveného cestovateľa zastaví na ceste nehmotná vec - cudzí zákon a predpis. Ak sme v jednotlivých kapitolkách odporúčali, aby ste si overili, presvedčili sa... a podobne, je načase, aby sme povedali aj ako. Na internete. Pod kľúčovými slovami ako "cestovanie", "autokluby", "turistika" nájdete mnoho čerstvých podrobností, ako sa vybaviť do zahraničia, na čo sa tam pripraviť a ako sa správať. Stačí, ak si pozriete, kedy naposledy bola daná stránka obnovená. Aj keď nemáte doma internet - jedna návšteva v internetovej kaviarni trvá kratšie a stojí menej korún, ako prácne obtelefonúvanie zahraničných zastupiteľstiev.

menuLevel = 2, menuRoute = style/uzitkove-auta, menuAlias = uzitkove-auta, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:53