StoryEditor

Pink Floyd spomínajú a ponúknu dosiaľ nevydané verzie svojich hitov (video)

31.08.2011, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Legendárna skupina Pink Floyd si pripravila na september prekvapenie pre fanúšikov. Ponúkne doteraz nevydané verzie svojich kultových piesní či záznamy z koncertov.

Pink Floyd ponúknu fanúšikom rad doteraz nevydaných verzií svojich slávnych piesní, záznamov z koncertov a demo nahrávok. Fanúšikovia prvého frontmana skupiny, legendárneho Syda Barretta, sa tiež zrejme môžu tešiť na doteraz nevydané pesničky z prvého obdobia skupiny.

Spoločnosť EMI, v ktorej Pink Floyd nahrávajú už od roku 1967, pripravila rozsiahlu reedíciu ich celého katalógu nazvanú Why Pink Floyd? (Prečo P.F.?), ktorá začne vychádzať 26. septembra. Najprv vyjde všetkých 14 štúdiových albumov skupiny, ktoré boli tento rok remastrované a budú sa predávať jednotlivo aj ako ako box-set.

Na konci septembra vyjde aj v ďalších dvoch verziách najpredávanejší album skupiny Dark Side of the Moon z roku 1973. Verzia Immersion bude zahŕňať šesť CD i DVD diskov, na ktorých bude pôvodný album, predbežný mix, ktorý pri nahrávaní pripravil zvukár (a neskôr známy hudobník) Alan Parsons, rovnako ako demo verzia väčšiny skladieb z platne.

Zrejme najzaujímavejší je záznam známeho koncertu z roku 1974 vo Wembley, kde skupina hrala celý album. Rovnako naloží Pink Floyd i s ďalšími dvoma komerčne najúspešnejšími albumami - začiatkom novembra vyjde v rozšírenej podobe Wish You Were Here z roku 1975 a na konci februára budúceho roka The Wall z roku 1979. Fanúšikovia Pink Floyd si tak budú môcť po prvýkrát vypočuť napríklad nepoužitú verziu skladby Wish You Were so slávnym francúzskym jazzovým huslistom Stéphane Grappellim.

Všetky tri albumy doplnia DVD záznamy z dobových koncertov, kópie lístkov z vtedajších turné a doteraz nevydané fotografie zo zákulisia skupiny. Tieto komplety by mali stáť okolo 90 libier (asi 100 eur).

https://www.youtube.com/embed/IBV9cUZyzog
Zdroj: YouTube

Meno Pink Floyd vymyslel prvý spevák a skladateľ skupiny Syd Barrett, ktorý sa podpísal pod jej prvé hity, ale zo skupiny musel odísť už na začiatku roka 1968. Nahral ešte dve sólové platne a potom sa stiahol so psychickými problémami do ústrania. Napriek tomu, alebo práve preto, sa z neho stal akýsi rockový mýtus. Podľa bubeníka skupiny Nicka Masona by mohlo s doteraz nevydanými Barrettovým piesňami, ako Vegetable Man a Scream Thy Last Scream, vyjsť aj doplnené spoločné vydanie prvých dvoch albumov Pink Floyd zo 60. rokov, na ktorých sa Barrett ešte podieľal (The Piper at the Gates of Dawn a A Saucerful of Secrets).

"Rád by som to urobil. Keby sme znovu vydali prvé dosky, mohli by sme tam všetky tieto veci mať. A tiež ranné demo nahrávky, ktoré sú podľa mňa naozaj očarujúce," povedal Mason hudobnému časopisu Uncut. Podľa neho by rozšírené vydanie prvých dvoch albumov Pink Floyd s Barrettom mohlo vyjsť budúci rok v lete.

Komerčný charakter celej reedície potvrdzuje aj vydanie nového výberu najúspešnejších skladieb nazvaného A Foot in the Door. Mason pragmatické dôvody, ktoré viedli k celému podniku, nijako neskrýva. "Bol to nápad EMI," povedal. Podľa neho za rozhodnutím vydať súbor doteraz nevydaných verzií stojí aj fakt, že skupina, aj keď stále oficiálne existuje, zrejme s novým materiálom už nepríde.

https://www.youtube.com/embed/PForaCCLdW8
Zdroj: YouTube

"Jedným faktorom bol čas: sotva ešte niečo ako Pink Floyd nahráme. Ďalším je vysoký vek a ďalším fakt, že sa blížime ku koncu éry, kedy majú nahrávky fyzickú podobu. Je to posledný výkrik diskov a dosiek, a tak sme sa rozhodli pozrieť sa do archívov, čo tam je, "dodal Mason.

Roger Waters, ktorý bol vedúcim duchom skupiny po odchode Barretta, odišiel z Pink Floyd v zlom v roku 1985. Skupina s gitaristom Davidom Gilmourom, Masonom a klávesistom Rickom Wrightom nahrala ešte niekoľko albumov, posledný v
roku 1994. V roku 2008 zomrel Wright a v roku 2006 Barrett. Aj keď Mason tvrdí, že už Pink Floyd nenahrajú novú hudbu, nie je vylúčené, že sa zostávajúci členovia zídu na spoločnom koncerte.

"Dokážem si predstaviť, že by to bolo niečo ako pokračovanie Live 8, "povedal Mason. Pri charitatívnom koncerte Live 8 v Londýne v roku 2005 sa zišli Pink Floyd i s Watersom prvýkrát a naposledy od jeho odchodu k regulérnemu koncertu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:40