StoryEditor

Odišiel muž, ktorý svoje postavy nehral, ale nimi žil

13.09.2012, 00:00
Legendárny český herec Radoslav Brzobohatý včera zomrel. Dnes by oslávil svoje 80. narodeniny.

Dnes mal osláviť 80. narodeniny, no svojho jubilea sa nedočkal. Zanechal za sebou desiatky skvelých filmových a divadelných postáv a smutných kolegov. Herec Radoslav Brzobohatý včera nečakane zomrel. „Môžem byť šťastný, že som mal tú česť pána Brzobohatého poznať ako osobne, tak aj ako kolegu. Je to nesmierna strata,“ povedal pre HN český herec Jan Révai, ktorý s Brzobohatým hral v divadelnej hre Tančiareň. Podobne reagovali na smutnú udalosť aj ďalší jeho hereckí kolegovia.

Posledný film
Napriek vysokému veku sa uznávaný umelec svojej hereckej kariéry nevzdal. Naposledy sa pred kamerou objavil vo filme Vrásky z lásky, kde si zahral bývalého učiteľa Ota, ktorý napriek pokročilému veku nemieni rezignovať na život a vydáva sa road trip. Titul vyvolal záujem verejnosti aj preto, že si v ňom Brzobohatý zahral po rokoch po boku svojej bývalej manželky Jiřiny Bohdalovej.

„Jednu scénu sme točili na dvore malostranského domu. Keď tam Radek vošiel, poobzeral sa a povzdychol si: ako sa ten život uzatvára. Tu som točil so Steklým svoj prvý film Mstitel. A teraz tu s tebou po 50 rokoch točím svoj posledný. Vtedy som mu riadne vynadal: Radek, ako posledný? Spolu ešte natočíme hŕbu filmov! Ako veľmi by som si prial, aby Radek vtedy nemal pravdu,“ povedal pre český denník Mladá fronta režisér snímky Vrásky z lásky Jiří Strach. Tento film ako poctu Brzobohatému u nás opäť uvedú v kinách v utorok na budúci týždeň. 

Legenda z Všichni dobří rodáci
Rodák z Vrútok mal však aj ťažké obdobie, keď mu v čase normalizácie zakázali nakrúcať. Napriek tomu má na konte desiatky filmov i seriálov, no najviac sa do pamäti jeho fanúšikov vryla postava Františka z kultového filmu Všichni dobří rodáci z roku 1968. „Vždy patril medzi rešpektovaných umelcov. Z filmových postáv je pre mňa osobne nezabudnuteľný vo filme Všichni dobrí rodáci, kde hral nezlomného roľníka, ktorý sa ako jediný z dediny nepoddal komunistickej moci,“ uviedol pre HN riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Nedá sa však povedať, že by bol Brzobohatý slávny len vďaka tejto úlohe. Nezabudnuteľný výkon podal aj ako poručník Král v snímke Atentát či ako ministerský námestník Ludvík v titule Ucho.  „Tak ako naplno žil svoj život, tak naplno žil každú postavu, ktorú vytvoril,“ povedal pre HN filmár Peter Hledík, ktorý sa s Brzobohatým poznal osobne. „Mal som možnosť byť pri tom, keď s ním nakrúcal Vojtěch Jasný. Pamätám si, ako Brzobohatému vysvetľoval podstatu jeho postavy. Potom som mal možnosť vidieť ten výsledok. Stačilo mu málo, len naznačiť, a on sa s tými postavami zžil. Nikdy som u neho nemal pocit, že by niekoho hral,“ zaspomínal si Hledík.

Všestranný umelec
Televízni diváci si ho pamätajú najmä zo seriálu Hříšní lidé města pražského a Alžbetin dvor. Práve v tejto televíznej sérií si s ním zahral aj slovenský herec Štefan Kvietik. „ Budem s ním už len v spomienkach a sú to spomienky na vynikajúceho herca, výborného človeka a kolegu. K osemdesiatke som mu cez kameru zablahoželal a ani mi na um neprišlo, že o chvíľu sa s ním budem musieť lúčiť. Lúčim sa s bolesťou v duši, lebo odchádzajú vzácni ľudia a tá medzera sa po nich nezapĺňa. Spomínam na Radka,“ povedal pre HN Kvietik, ktorého správa o smrti priateľa šokovala.

Divadelník od mladosti
Brzobohatý však znamenal veľa aj v divadelnom svete. Divadlo bola jeho láska už od mladosti, keď počas stredoškolského štúdia popri hraní v kapele účinkoval aj ochotníčil. Posledné roky už hrával vo svojom vlastnom Divadle Radka Brzobohatého, ktoré v roku 2004 založila jeho manželka Hana Gregorová, aby sa jej muž mohol venovať tomu, čo mal najradšej, teda herectvu.

01 - Modified: 2004-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S volebnou kampaňou ožívajú aj historické vlaky
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:18