StoryEditor

Som lavínový špecialista. V sukni

03.03.2011, 23:00

Hory doslova zdedila. S otcom -- nadšeným turistom -- od malička brázdila turistické chodníky nielen vo Vysokých Tatrách. Po čase sa začali čoraz častejšie "viazať" spolu na lano a ona spoznala miesta, kde obyčajný turista nesmie. Možno aj preto je jednou z mála žien, ktoré v horách kedy zachraňovali. Adela Meluchová je po viac ako pol storočí prvou ženou -- záchranárkou v Tatrách.

Adela v oblakoch
"Výšky ma vždy lákali, človek sa tam hore cíti veľmi malý a všetky problémy, ktoré sa tu dole zdajú obrovské, sú hore len banalitami," snaží sa vysvetliť svoju nevysvetliteľnú lásku k horám. Patrí medzi tatranských záchranárov -- dobrovoľníkov. Pretože profesionálna úroveň by podľa nej mala byť predsa len prenechaná mužom. "Oni majú svoju hegemóniu," vysvetľuje s úsmevom žieňa, ktoré sa vôbec necíti výnimočné. "Jednoducho robím to, čo ma baví a napĺňa."

S mužskými kolegami nemá ani nemala najmenší problém. Prijali ju medzi seba veľmi ľahko, dokonca má pocit, že boli potešení. A stali sa z nich kamaráti. "Samozrejme, cítim zodpovednosť udržať si svoju ženskosť medzi toľkými chlapmi, no to nesmie nijako ovplyvniť výkon našej práce."

Tatry 4ever
Ak chce byť žena záchranárkou, musí prejsť týždenným základným letným a zimným výcvikovým kurzom. "Práve letný kurz sme robili v riadne tvrdých podmienkach, kedy napadlo asi meter snehu, celý týždeň pršalo, snežilo a fúkal vietor. Každý deň sme však trávili vonku, záchranárovi predsa nemôže prekážať zlé počasie," spomína si Adela.

Po ďalších doplňujúcich kurzoch sa z nej stala záchranárka na svahu, dokonca aj lavínová špecialistka a od konca minulého roka je aj letecká špecialistka.
V práci sa jej štúdium Urgentnej zdravotnej starostlivosti na Prešovskej univerzite skvelo dopĺňa s výkonom horskej záchrany.

A čo má táto mladá záchranárka na horách najradšej? "Mám obľúbené miesta a výhľady. Najradšej tie, ku ktorým viedla zložitá a ťažká cesta, alebo prišlo zlé počasie alebo rôzne iné útrapy. Stáť na vrchole má potom zvláštnu chuť."

Postupne sa zamilovala do Vysokých Tatier úplne. A spolu s kolegami pomáha práve tým, ktorí zazreli tú horšiu tvár hôr.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:59