StoryEditor

Ftáčnik pre HN: Do majstrovstiev všetko stihneme

17.02.2011, 23:00

Chce, aby návštevníci spomínali na Bratislavu ako na priateľskú a pohostinnú krajinu a verí, že mesto bude pripravené. Primátor Milan Ftáčnik.

Majstrovstvá sveta sa začnú o dva mesiace. Je na ne Bratislava pripravená?
Pripravujeme sa. Napríklad sme už vypracovali návrh marketingových a komunikačných aktivít, ktorý je dostupný na našej stránke.

Čo tento návrh rieši?
Okrem tých marketingových aktivít je to napríklad aj problematika Trnavského mýta, problematika bezpečnosti a celý ten komplex, ktorý zaujíma mesto vo vzťahu k majstrovstvám.

A to ako by malo mesto vyzerať?
Aj to tam je, lebo máme svoje povinnosti k štadiónu a jeho okoliu. Držíme sa regúl, ale regúl Medzinárodnej hokejovej federácie, tie nás limitujú. To, ako vás privíta mesto, keď prídete na hlavnú stanicu vlakovú alebo autobusovú, to je vecou mesta, respektíve prevádzkovateľov oboch tých staníc, ktorými nie sme my.

A privítajú tieto stanice turistu tak ako sa patrí?
Dostali sme prísľuby, že železničná i autobusová stanica prejdú určitou úpravou. Bude to však len malá úprava, pretože v oboch prípadoch sa plánuje veľká rekonštrukcia.

Plánujete spustiť aj informačné body? Orientácia v Bratislave nie je jednoduchá.
Samozrejme, chceme zriadiť informačné body a urobiť solídnu informačnú kampaň, aby sa návštevník vedel zorientovať.

My sme sa na turistov zahrali a nemal nám kto v meste pomôcť.
To chceme zmeniť. V meste bude vyškolených asi sto dobrovoľníkov, ktorí budú pôsobiť v meste. Robili sme aj školenia mestských policajtov, budeme robiť školenia sprievodcov, ľudí, ktorí poskytujú informácie v informačnom stredisku, ale aj tých, ktorí budú na spomínaných infopointoch. Toto máme rozbehnuté.

Budú vedieť komunikovať aj v angličtine?
Určite áno. Ale tých ešte dnes nestretnete. Takže keď dnes príde anglický turista, tak na otázku: Kde je štadión, odpovieme...

... nám odpovedali, aby sme sa pýtali na Klobučníckej 2.
Áno, lebo tam je informačné stredisko a dúfajú, že tam to všetci vedia.

Sú dva mesiace do majstrovstiev. Stihne sa to všetko zrealizovať?
Ja si myslím, že áno. Úpravy niekde budú možno naozaj len také, že zakryjú fasádu. Je jasné, že tie fasády nebudeme rekonštruovať, pretože na to nemáme ani čas, ani peniaze. To je realita. Ale uvidíte to.

Prečo sa to už nedeje?
A prečo máme teraz postaviť nejaký infopoint? Spustili sme stránku o majstrovstvách, dali sme všetkým ambasádam informácie, aby ich návštevníci vedeli, čo ich čaká. Informovali materské krajiny o tom, kde sa môžu obrátiť, aké stránky im poskytnú informácie. Toto všetko sme už urobili.

Vyzvali ste podnikateľov, aby zbytočne nezdražovali. Poslúchnu vás?
Odpoveď, ktorú sme dostali, bola, že je to prirodzené, že ak je dopyt, tak sa zvyšujú ceny. No je pravda, že nie sú ešte plné hotely, a keďže chcú prilákať zákazníkov, asi využijú aj dobrú cenu.

Niektoré hostely ponúkajú ubytovanie na noc za 120 eur.
Ľudia nemajú mieru, ale my ich nemôžeme donútiť, nemáme možnosť robiť nejaké regulačné opatrenie, ani nechceme ísť touto cestou. Urobili sme to formou výzvy. Nechceme, aby Slovensko vyzeralo ako krajina, ktorá skočila na svoju príležitosť a všetko chce kapitalizovať. Chceme sa ukázať ako priateľská, pohostinná krajina. Do hostela za 120 eur asi aj tak nikto nepôjde.

Pripravujete pre ľudí aj nejaký program v meste či múzeách?
Áno, uvažujeme o tom. Špeciálne na voľné dni niečo vymyslíme.

Napríklad?
Chceme im ukázať atraktivity v Bratislave, ale aj v širšom okolí. Do tohto sa chce zapojiť aj Bratislavský samosprávny kraj, napríklad aj Červený kameň, vínne pivnice. Chceme, aby návštevník dostal možnosť využiť aktivity tu v okolí a aby o nich bol informovaný.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:57