StoryEditor

Moje chute: V jedle nie som veľký experimentátor

11.09.2009, 00:00

Moje chute: Peter Škodný, Accenture
Peter Škodný, konateľ a generálny riaditeľ Accenture, obľubuje bryndzové halušky a jednoduché talianske cestoviny

Ak si Peter Škodný potrebuje vyčistiť hlavu, vezme si zásteru, varešku a pustí sa do kuchtenia. I keď v lete tento príjemný rituál podstupuje aspoň raz týždenne, na žiadne špeciálne recepty si nepotrpí. Najčastejšie pripravuje veľmi jednoduché jedlá na grile, mäso, morské ryby či iné morské "potvory" a k nim vždy veľa rôznej zeleniny. "Ako hovoria slávni kuchári: stačia kvalitné suroviny a dobre ich pripraviť." Rovnako postupuje pri príprave jedál on sám. Výsledok? To môže posúdiť jeho rodina či známi, pre ktorých si vždy s radosťou nasadí na hlavu kuchársku čapicu.
Gurmánstvo je pre Petra Škodného niečo veľmi dobré a súčasne veľmi nezdravé, čo sa nedá uchopiť, ale dlho zostáva v pamäti. A práve takto mu zostal v pamäti úplne jednoduchý homár čerstvo vylovený z mora, pripravený na grile na malom piesočnatom ostrovčeku na Mauríciu a k nemu opečená bageta. Domorodí rybári s domácim grilom vedia robiť zázraky.
Pravým gurmánom sa stáva i v rámci pracovných či reprezentatívnych povinností, kedy navštevuje rôzne reštaurácie, čo je pri jeho pracovnej vyťaženosti pomerne často. "Nie vždy to znamená, že finálny výsledok je gurmánsky zážitok," dodáva na margo reštauračnej stravy. Napriek tomu má svoje obľúbené podniky, ktoré nikdy neobíde. Nechce prezradiť ktoré, vraj je ich viac a nerád by na niekoho na Slovensku zabudol, či sa ostatných dotkol. Zo zahraničných však spomenul reštauráciu Sv. Hubertusa v dedinke San Casiano v talianskych Dolomitoch, kde sa vždy rád zastaví.
Neobľubuje polievky, zvlášť kôprovú, a jedlá, ktoré majú čudné pastelové farby. Nepripadajú mu totiž prirodzené. Namiesto toho si ako pravý Slovák rád pochutná na bryndzových haluškách a čerstvej neúdenej parenici. A ak to nemajú byť slovenské halušky, uspokojí sa i s talianskymi cestovinami s olivovým olejom, práve kvôli jednoduchosti a kvalite. Avšak žiadne veľké experimenty. "Jedol som jedlá z rôznych krajín sveta, rôzne špeciality, ale priznám sa, že nie som veľký experimentátor." Takže s pečenými larvami či všakovakým hmyzom by ste u neho rozhodne nepochodili.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. december 2025 22:12