StoryEditor

Biznis s chudnutím je výnosný. Kde nechávame stovky eur?

04.01.2015, 12:32
Nič nie je zadarmo. Ani návrat do vysnívaných tvarov nie je výnimkou.

„Už žiadne tabletky ani diéty. Schudnite raz a navždy! “Alebo: „Chcete vedieť, čo používa Angelina Jolie na to, aby schudla?“ To je len zopár príkladov z obrovského množstva najrozmanitejších ponúk, ktoré bombardujú naše oči najmä v tomto citlivom povianočnom období. Zázračné diéty, farebné tabletky, zasycujúce nápoje, ktoré vám zaručene pomôžu dostať sa do takej formy, po akej ste vždy túžili. Nič však nie je zadarmo. A ani návrat do želaných fyzických kontúr nie je výnimkou.

Zázračné tabletky
Ľudia v Spojených štátoch amerických minú ročne 40 miliárd dolárov na rôzne programy a produkty spojené so stratou telesnej hmotnosti. Napriek tomu, že toto číslo nemá priamy súvis len s povianočným ošiaľom, jeho značná časť rozhodne pochádza práve od ľudí, ktorí sa po sviatkoch boja pozrieť do zrkadla.
„Vo všeobecnosti sa stretávam s najväčším záujmom o služby spojené s chudnutím pár dní po začiatku nového roka. Pravdepodobne je to spojené aj s tým, že si ľudia zvyknú dávať predsavzatia,“ hovorí lekárka a dietologička zo spoločnosti KeepWell Alexandra Frolkovičová. Najväčší záujem o svoje služby každoročne registrujú najmä predajcovia rôznych tabliet a výživových doplnkov. Jeden z najpopulárnejších výživových doplnkov, ktorý by vám mal pomôcť dostať sa do formy, môžete
momentálne kúpiť za menej ako pätnásť eur. Mal by vám vydržať na dva mesiace užívania a pomôcť spaľovať tuky vďaka „navodeniu pocitu chladu“, ktorý má telo nútiť spaľovať tuky navyše.

Znie to vynikajúco, treba si však uvedomiť, že v tomto a aj v mnohých ďalších prípadoch ide len o výživové doplnky, a teda nič nepríde len tak samo. „Existuje aj originálna medicína proti obezite, ktorá musí byť reálne certifikovaná a dostanete sa k nej aj v lekárni, no, samozrejme, na trhu sa vyskytuje aj obrovské množstvo šarlatánov,“ upozorňuje Tomáš Szalay z Health Policy Institute.

Preplnené posilňovne
Ďalšími, ktorí sa doslova musia tešiť na obdobie povianočného chudnutia, sú posilňovne, fitnescentrá či rôzni osobní tréneri. Kým permanentka na mesačný vstup do posilňovne sa dá kúpiť aj za 20 eur, ak rátate pri cvičení aj so službami osobného trénera, poriadne si priplatíte. Za desať tréningov s certifikovaným trénerom na Slovensku zaplatíte priemerne 225 eur, mnohé fitnescentrá ponúkajú aj služby spojené s vytvorením ideálneho stravovacieho režimu, za ktorý zaplatíte priemerne 35 eur.


Prečítajte si, ako si zmanažovať jedálniček pri chudnutí. Čo by ste mali piť, ak chcete niečo zhodiť a aké najčastejšie gastrochyby vám v tom bránia. A tiež tipy na 5 jednoduchých cvikov, ktoré zvládnete aj v kancelárii.


Napriek tomu návštevnosť fitnescentier v povianočnom období výrazne rastie. Potvrdzuje to aj osobný tréner a kulturista Rudolf Kopčok: „ Každý rok zaznamenávame tri silné obdobia. Prvým a najsilnejším je, samozrejme, prvý mesiac až dva po šiestom januári, druhým je začiatok leta a mnoho ľudí k nám prichádza aj v septembri a októbri.“ Presné štatistiky o počte ľudí navštevujúcich fitnescentrá u nás neexistujú. Ak ste však niekedy skúsili do takéhoto zariadenia nazrieť v polovici januára, musí vám byť jasné, že je tam plnšie ako v akomkoľvek inom ročnom období.

Zdravá výživa
Jednou z najtradičnejších metód, vďaka ktorým ľudia chcú dosiahnuť štíhlu líniu, je jednoducho zdravá výživa. Žiadna prevratná
informácia to nie je, no napriek tomu existuje množstvo ľudí, ktorí vyhľadávajú pomoc výživových poradcov. „Do ambulancií
väčšinou prichádzajú už tí uvedomelejší klienti, ktorí chápu, že zázraky na počkanie nespraví nikto,“ vysvetľuje Alexandra
Frolkovičová z KeepWell. Z jej skúseností vyplýva, že ľudia zvyknú siahnuť na zdravú stravu až po tom, ako sa popália na zázračných a „zaručených“ odporúčaniach či diétach. „Pacienti sa najčastejšie pýtajú na vzorový jedálny lístok,“ objasňuje Frolkovičová. Vstupná, približne hodinová konzultácia, pritom vyjde na 70 eur.

„Neponúkame konkrétne recepty, ale odporučím im akýsi návod na skladanie potravín do jedál, jednak vzhľadom na účel chudnutia a jednak vzhľadom na ich preferencie a diagnózy, ktoré si spresníme vo vstupnej konzultácii.“ Každá následná konzultácia vás potom vyjde na 35 eur a do toho, pochopiteľne, nie je zarátaný zmenený jedálny lístok či nákup zdravších, no o niečo drahších potravín.

Ďalším fenoménom posledných rokov sú aj takzvané krabičkové diéty. Princíp je pomerne jednoduchý a veľmi lákavý. O nič sa nestaráte, stačí si objednať program, o ktorý máte záujem a jedlo k vám doslova príde samo. V priemere zaplatíte za takúto naordinovanú stravu 10 eur za deň, čo za mesiac predstavuje už celkom slušný balík peňazí. A stále platí to, čo odporúča drvivá väčšina ľudí, ktorí sa zaoberajú zdravou výživou – zdravé jedlo je síce základ, no najväčší dôraz aj tak treba klásť najmä na pohyb. A ani ten nie je zadarmo.

01 - Modified: 2007-02-07 07:15:00 - Feat.: 0 - Title: Dnes má vláda rozhodnúť o darovaní materiálu irackej armáde
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:24