StoryEditor

Obzrite si Slovensko nanovo. Z najkrajších vyhliadok

17.07.2015, 00:02
Autor:
grigri
Prinášame vám tipy na tri čerstvo dokončené projekty, vďaka ktorým uvidíte našu krajinu z nečakaných uhlov. Plus sedem tipov od SACR.

Vyhliadková veža, turistická rozhľadňa a krížová cesta s kaplnkou. Pokiaľ patríte k tým, čo sa rovnako ako doktor z Vesničky mé střediskové radi kochajú, dávame vám do pozornosti všetky tri. Každá z nich vám totiž ukáže Slovensko z novej perspektívy.

Pocta Magne Vii
Biele Karpaty, Považský Inovec, Strážovské vrchy. Všetky tieto pohoria budete mať ako na dlani vďaka vyhliadkovej veži v Trenčianskej Závade (časť mesta Nemšová). „A pri dobrej viditeľnosti aj Martinské hole,“ dopĺňa Michal Vavro z Miestnej akčnej skupiny Vršatec, ktorá sa o vznik takmer 25-metrovej stavby zaslúžila. To, že sa pri snahe zatraktívniť tunajšie územie rozhodli práve pre vyhliadkovú vežu, nie je náhoda. Za týmto rozhodnutím treba hľadať Magnu Viu. Tak sa totiž volala dopravná cesta zo 16. storočia, najdlhšia poštová a prepravná trasa v Rakúsko-Uhorsku. „Stálo na nej 56 poštových staníc a niekoľko desiatok strážnych veží. Jej trasa šla od Viedne cez Bratislavu, Ružomberok, Prešov až na Ukrajinu a do Maďarska,“ informuje Vavro.   
Výletníkov smerujúcich k veži okrem výhľadov a historických súvislostí určite poteší aj blízkosť Gazdovstva Uhliská. Okrem štýlového hostinca s domácou kuchyňou či sezónnych produktov z vlastného chovu si tu užijete aj osobný kontakt so zvieratami. V ponuke sú tiež jazdecké kurzy, výlety na koňoch do prírody či vodenie detí na poníkoch.


Rozhľady z Mrahy
V apríli pribudla drevená 15-metrová vyhliadková veža aj na jednom z hrebeňov Nitrianskej pahorkatiny s historickým názvom Mraha. Nesie názov Radošinka – podľa neďalekého vodného toku – a poskytuje výhľady na Podunajskú pahorkatinu, pohoria Tribeč, Vtáčnik, Strážovské vrchy, Považský Inovec a Malé Karpaty, Nitru a Topoľčany. „Za dobrej viditeľnosti možno spozorovať aj končiare Malej a Veľkej Fatry,“ dodáva Renáta Lelovská, manažérka OZ Mikroregión Radošinka.


Rozhľadňa je dostupná z obcí Nové Sady alebo Šurianky. Ak sem zavítate, nemali by ste obísť hradisko Valy a Archeologické múzeum Veľkej Moravy v Bojnej, Rotundu sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici, kaštieľ rodiny Ghýczy v Nových Sadoch, kostolík svätého Michala Archanjela v Dražoviach, jaskyňu Čertova pec, prípadne vrch Marhát v neďalekom Považskom Inovci. Z ubytovacích a stravovacích zariadení odporúčame navštíviť Pálenicu Jelšovce, Pivnicu Radošina, prípadne Ranč pod Babicou v Bojnej.


Pozrite si najkrajšie lanovky a výhľady podľa SACR:



Strecha Európy
A do tretice trochu sakrálna. Ak túžite po stíšení, ktoré vám umožní hlboké sústredenie (nielen) na okolitú krajinu, zájdite si do Popradu. Konkrétne na originálnu Kaplnku Vzkriesenia, vyvrcholenie Krížovej cesty Poprad-Kvetnica. Nachádza sa na území Mestských lesov Poprad v pohorí Kozie Chrbty a zároveň je na streche Európy. „Jedna strana totiž patrí do úmoria Čierneho a druhá Baltského mora,“ objasňuje Róbert Dula, riaditeľ Mestských lesov Poprad, ktorý má spoločne s architektom Samuelom Netočným celý projekt „na svedomí“.



Po výstupe na vrchol sa ocitnete vo výške 924 m n. m. – pohoriam v náručí. Z jednej strany sa vám otvorí pohľad na Popradskú kotlinu, obkolesenú Vysokými a Belianskymi Tatrami, Spišskou Magurou, Levočskými vrchmi, Braniskom, a tiež samotný Poprad, Kežmarok a dediny v ich okolí. Z južnej strany zas na Hornádsku dolinu, Nízke Tatry s Kráľovou hoľou, Slovenský raj a viacero spišských dedín. A uvidíte tu aj najvyššie položené duby zimné v rámci strednej Európy. Kaplnka sa totiž nachádza na najvyššom mieste Národnej prírodnej rezervácie Hranovnícka dubina, vyhlásenej práve pre tieto porasty.  
Koho však zaujíma aj posvätný rozmer krížovej cesty, bude si musieť ešte chvíľu počkať. „Momentálne je cesta tesne pred dokončením a vysvätenie sa predpokladá na jeseň tohto roku,“ uzatvára Dula.

 

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komodity
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:50