Massimo Carminati v cele počas súdu v prípade vraždy novináraTASR/AP
StoryEditor

Rímska mafia našla nový biznis. Veľké peniaze vynáša odpad aj služby utečencom

24.07.2017, 15:08

Súdna sieň na severovýchodnom rímskom predmestí Rebibbia bola plná na prasknutie. V mimoriadnej kauze týkajúcej sa korupcie pri prideľovaní štátnych zákaziek tam minulý týždeň na vysoké tresty odsúdili desiatky ľudí.

V procese, ktorému Taliani hovoria Mafia Capitale, odhalili vyšetrovatelia sieť miestnych podnikateľov, politikov a gangstrov, ktorí dohromady pripravili štát o desiatky miliónov eur.

Tresty vyšli podľa denníka Corriere della Sera v súčte na 287 rokov. Najvyšší z nich dostal bývalý pravicový terorista Massimo Carminati, ktorého kvôli zraneniu, ktoré utrpel pred rokmi počas prestrelky s policajtmi, prezývajú „jednooký“.

V minulosti už trestaný Carminati dostal 20 rokov. Jeho pravou rukou pri páchaní zločinov bol Salvatore Buzzi, ľavicový extrémista s bohatým trestným registrom. Dostal iba o rok kratší trest.

Podvádzala ľavica aj pravica
Výška rozsudkov je pritom výrazne nižšia v porovnaní s tým, čo požadoval prokurátor. Hoci sa o obvinených bežne píše ako o „mafiánoch“, súd neuznal argument, že pôsobili ako mafiánska skupina.

Namiesto toho sa justícia zhodla na označení „podlá zločinecká skupina“. Žalobcom sa totiž súd nepodarilo presvedčiť, že sieť fungovala na rovnakom princípe ako mafiánske skupiny z juhu Talianska – Camorra, Cosa Nostra či N´Dranghetta, prokurátor Paolo Lelo sa preto rozhodol proti verdiktu odvolať.

Kauza naplno prepukla v decembri 2014, otriasla dôverou Talianov v politiku a vo verejné inštitúcie. Zasiahla pravicových i ľavicových politikov a týkala sa podvodov v rozličných oblastiach, od financovania emigrantských centier až po odvoz odpadkov. Podvádzalo sa všade, kde mafiáni cítili vôňu peňazí.

„Dokážete si predstaviť, koľko vynášali služby v imigrantských centrách? Ani drogy vám toľko nezarobia,“ chválil sa odsúdený Salvatore Buzzi v jednom z telefonátov.

Pred súdom sa podarilo preukázať rozsah korupcie, ktorý Taliani iba tušili. Od roku 2008, keď v čele rímskej radnice stál pravicový politik Gianni Alemanno, prerastali nezákonné praktiky do všetkých sfér tamojšej politiky. Členovia zločineckej siete si pestovali na radnici kontakty a pomocou úplatkov a zastrašovania sa im darilo ovládnuť lukratívne verejné zákazky.

Aféra pomohla Grillovi
Následné znechutenie ľudí podvodnými politikmi bolo tiež jedným z faktorov, ktoré stáli za vzostupom protestnej strany Beppeho Grilla Hnutie piatich hviezd. Jeho euroskeptická a protiimigračná strana sa zamerala na vytrvalú kritiku prehnitých praktík mainstreamových strán.

A úspech sa dostavil. Starostkou Ríma sa vlani stala jeho kandidátka, bývalá právnička Virginia Raggiová. Tridsaťdeväťročná politička prebiehajúci proces sledovala ako zástupkyňa poškodenej strany. „Bolo tu jasne povedané, že tu existovalo zločinné sprisahanie, ktoré dokázalo kontrolovať politické rozhodnutia na rímskej radnici. Za to platíme dodnes,“ komentovala Raggiová rozsudok.

Taliani si v týchto dňoch pripomínajú 25. výročie zavraždenia protimafiánskeho sudcu Paola Borsellina, ktorý zahynul pri výbuchu auta aj so svojimi piatimi strážcami. Panuje zhoda, že rola mafie je dnes iná. „Zločinci odložili násilie, venujú sa výhodným podvodom a korupcii,“ hovorí Maurizio Catino, sociológ z milánskej univerzity Bicocca.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 03 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:30