twitter
StoryEditor

Natáčali si topiaceho sa muža a čakali, kedy zomrie. Súd si s nimi nevie rady

24.07.2017, 17:45
Autor:
propro
Videli tragédiu, namiesto volania záchranárov si ju natočili na mobilný telefón a smiali sa.

Skupina mladíkov medzi 14 a 16 rokmi začiatkom júla nakrútila video, na ktorom je vidieť topiaci sa 31-ročný Jamel Dunn. Keď je zrejmé, že sa nedokáže sám dostať z vody v jazere pri floridského mesta Cocoa, chlapci volajú, že "čoskoro umrie". V jednom momente dokonca so smiechom kričia: "On je mŕtvy". Súdy sú v ich prípade bezmocné. Štátny zástupca teraz hľadá cestu, ako ich potrestať.

Dunnovo telo našli až päť dní po jeho smrti, a hľadáčik tamojšej polície zaostril na päticu chlapcov, ktorí svoje video zdieľali na YouTube. Na súde ale prípad narazil: podľa floridských zákonov totiž nie je nutné, aby prizerajúci sa nahlásili, keď sa stanú svedkami aj smrteľného nešťastia, alebo aby pri záchrane pomáhali.

​Floridský súd tak najprv rozhodol, že s mladíkmi, ktorí si so smiechom natočili posledné minúty topiaceho sa muža, nepovedie trestné proces. Nádej pozostalým ale podľa portálu CNN priniesol šéf miestnej polície Michael Cantaloupe, ktorý možno našiel medzierku v zákonoch, vďaka ktorej by chlapcov bolo možné stíhať.

Zákony totiž síce nepamätajú na pomoc v núdzi, požadujú však nahlásenie mŕtveho. Cantaloupe odporučil prokurátorovi, aby prípad pred súd dostal na základe toho, že chlapci k utopenému Dunnovi nezavolali súdneho lekára. Rozhodnutie je teraz na prokurátorovi.

"Bojíš sa vidieť mŕtvolu?"

Trvá iba sedem sekúnd, kým jeden z mladistvých autorov videa tému rozhovoru s ostatnými ľuďmi na brehu stočí k možnej smrti topiaceho sa muža. "Vypadni z vody, umrieš," kričí na postihnutého muža, ktorý plne oblečený zápasí s ťarchou vlastného tela uprostred jazera obklopeného plotom. "Nemal si tam liezť," hovorí druhý. Všetci sa smejú.

Aj napriek dramatickej situácii pobavenie z ich hlasov nezmizne. "Brácho, bojíš sa vidieť mŕtvolu?" Chce vedieť jeden z chlapcov. "Wow," niekoľkokrát zopakuje ďalší.

Dunn bol pri jazere krátko potom, čo sa pohádal so svojou snúbenicou. Vošiel do neho sám, ako informovala aj Yvonne Martinezová, hovorkyňa policajného oddelenia v Cocoa. Mal dlhodobé problémy s chodením, používal palicu. Okrem snúbenice po sebe zanechal aj dve dcéry.

Sestra mŕtveho chce spravodlivosť

Rodičia mladíkov, ktorí pri jazere počas natáčania topiaceho sa Dunna fajčili marihuanu, sú podľa Martinezovej v šoku. Nie všetci mladíci totiž podľa policajnej hovorkyne nad smrťou Dunna následne prejavili ľútosť.

Simone McIntoshová, Dunnová sestra, sa teraz zasadzuje za zmenu zákona. "Človek by mal mať povinnosť pomôcť alebo zohnať pomoc," tvrdí. V jej okolí teraz vzniká petícia, ktorá sa zasadzuje o to, aby pomoc v núdzi bola povinná. Policajný šéf Cantaloupe v zmenu legislatívy tiež dúfa.

Sestra zosnulého muža preto video zdieľala na svojom facebookovom účte. "Niečo sa s nimi musí urobiť," zverila sa na sociálnej sieti. "Je mi jedno, či to bude podmienka, ale musí to otvoriť oči. Musia sa z toho poučiť. Keď tam teraz môžu sedieť a pozerať sa, ako im niekto pred očami zomiera, predstavte si, čo budú robiť, až budú starší. Kde je ich morálka?"

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 20:45:28 - Feat.: - Title: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, je možno z vesmírnej stanice ISS 05 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:06