StoryEditor

Paroubek bol dobrý ťah, preferencie ČSSD rastú

17.06.2005, 00:00
Českej republike ostáva do parlamentných volieb ešte rok, ale už teraz sa začína tvrdá kampaň. Najdôležitejšou správou je, že vládnucim sociálnym demokratom začali stúpať preferencie - dnes sú na úrovni 16 percent.

Najdôležitejšou správou je, že vládnucim sociálnym demokratom začali stúpať preferencie - dnes sú na úrovni 16 percent. ČSSD tak po dlhých mesiacoch predbehla komunistov a je za pravicovou ODS na druhom mieste. Výmena premiéra pred dvoma mesiacmi sa teda sociálnym demokratom vyplatila. Ešte v apríli to s ČSSD vyzeralo zle - vládna kríza, ktorú spôsobil šéf strany a premiér Stanislav Gross svojimi nejasnými majetkovými pomermi, poslala stranu ku dnu. Vo voľbách v roku 2002 získala ČSSD 30 percent hlasov, vo februári tohto roku ju podporovalo iba 14 percent voličov. Gross sa stal pre Čechov najmenej dôveryhodným politikom. Vzdal sa však až po takmer trojmesačnom tlaku koaličných partnerov i vlastnej strany.
Za nového premiéra si sociálni demokrati vybrali Jiřího Paroubka. Politika, o ktorom sa veľa nevedelo a do povedomia verejnosti sa dostal najmä vďaka málo estetickému oblečeniu svojej manželky. Kto Paroubka podceňoval, mýlil sa. Premiér sa rýchlo pokúsil zo straníckej agendy zachrániť, čo sa dalo. Na tlačových konferenciách sa ukazoval bok po boku s odborárskymi lídrami a do médií tlačil najmä jednu správu pre občanov - za vlády pod taktovkou ČSSD, teda od roku 1998, stúpla priemerná reálna mzda o 31 percent. "Teda za našej vlády sa životná úroveň ľudí zvýšila takmer o tretinu. To sa ľudia musia dozvedieť," povedal Paroubek nedávno pre HN.

Je ho vidno i počuť
Nový premiér zabodoval u voličov ďalej tým, že na rozdiel od svojich predchodcov, teda Stanislava Grossa a Vladimíra Špidlu, vystupuje sebavedome a zrozumiteľne. I keď jeho prejav má ďaleko od takej legendy, akou bol kedysi Miloš Zeman.
Do najostrejších sporov sa Paroubek dostáva s prezidentom Václavom Klausom. Cez médiá si vymieňali ostré názory na euroústavu - Klaus vyjadroval pochybnosti nad úsudkom tých, čo ju obhajujú, teda aj českej vlády vrátane premiéra. Paroubek mu odkázal, že keď prezident bude podkopávať politiku českej diplomacie, tak mu on nebude podpisovať zahraničné služobné cesty a Klaus zostane doma. Samozrejme, že k tomu by sotva došlo, efekt sa však dostavil. Paroubek je ten, čo sa postaví aj proti Klausovi a nebojí sa konfrontácie s jeho pádnou argumentáciou. To ľudia ocenia.

Predbehli ODS
Paroubek sa však nespolieha len na imidž. Ten mu preferencie, ktoré by stačili na víťazstvo vo voľbách, nezabezpečí. Nezdráha sa teda "vykrádať" dobré veci z programu svojich konkurentov. Doplatila na to najviac opozičná ODS, ktorá predčasne začala vyťahovať svoje volebné tromfy. Tým najväčším mala byť rovná 15-percentná daň.
Vláda, teraz prišla s niečím lepším a rýchlejším. Sociálnodemokratický minister financií Bohuslav Sobotka vypracoval návrh, na základe ktorého Česi budú od začiatku budúceho roka platiť nižšie dane. To sa, pol roka pred voľbami, určite hodí. Osoby, ktoré zarábajú do 20 000 korún mesačne, by mali ročne ušetriť až 4 000 korún. S tým, ako rastie príjem, však výhoda pripravovaného zákona klesá. Znížiť by sa mali dve z piatich daňových sadzieb - z 15 na 12 percent a z 20 na 19 percent. Nezdaniteľné mesačné minimum má byť nahradené priamou 600-korunovou zľavou z dane. Tiež by sa mali zvýšiť odpočty z daní ako sú výdavky na dopravu alebo ubytovanie pre tých, čo za prácou dochádzajú. Darček majú dostať aj podnikatelia. Odpočty výdavkov sa majú z dnešných 25 percent zvýšiť na 50, hovorí sa však aj o 70 percentách. Samozrejme, že vo svetle takýchto sľubov už nevyzerá rovná 15-percentná daň občianskych demokratov ako veľké terno. Aj preto sa ODS teraz snaží upriamiť pozornosť na iné svoje programové body.

Grossovi chýbajú peniaze
S Paroubkovým pôsobením na čele kabinetu je spokojný aj šéf sociálnych demokratov Gross. Dokonca v stredu vyhlásil, že Paroubek by bol pre budúcoročné voľby najlepším lídrom ČSSD. "Osobne sa prikláňam k tomu, aby volebným lídrom a kandidátom na budúceho predsedu vlády bol súčasný predseda vlády Jiří Paroubek," povedal Gross. Tým pádom by sa Paroubek mal stať aj predsedom strany.
Čo doviedlo Grossa k tomuto rozhodnutiu? Veď ešte pred pár mesiacmi sa zubami-nechtami snažil udržať v premiérskom kresle, nakoniec sa ho vzdal, ale podržal si vedenie strany. Jeho obľuba, bohužiaľ, nerastie spolu s preferenciami strany. Gross je stále na dolných priečkach. Preto sa asi rozhodol odísť sám, skôr, ako sa ho zbaví strana. A okrem toho, funkcia predsedu ČSSD nevynáša toľko, ako keď je spojená s premiérskym postom. Gross tiež, ešte v snahe zažehnať krízu, sľúbil, že jeho manželka Šárka prestane s podnikaním. Obchody pani Grossovej totiž vzbudzovali otázniky a podozrenia, že sa cez ňu niekto snaží korumpovať premiéra. Teraz, keď sa to Grossovi rozležalo všetko v hlave, tvrdí niečo iné. "My sme tie kroky urobili v trocha inej situácii a, samozrejme, musíme sa pozerať do budúcnosti. Máme dve deti a nemôžeme kvôli tomu, aby som vyzeral dobre, nejako ohroziť ich budúcnosť," uviedol Gross.

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzska produkcia vzrástla 02 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generálny riaditeľ CNN rezignoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:40