StoryEditor

ŠtB sledovala maďarských humoristov

26.01.2005, 23:00

V Maďarsku vyvolala v týchto dňoch veľkú pozornosť správa, že československá štátna bezpečnosť v minulosti sledovala maďarských humoristov. Najväčší strach vraj mala ŠtB z nedávno zosnulého humoristi Gézu Hofiho, ktorý pravidelne na Silvestra v Maďarskej televízii ostrým slovom kritizoval nedostatky socializmu.
Agentom ŠtB najviac prekážalo, že Maďarskú televíziu môže sledovať značné percento populácie na Slovensku a názory Hofiho a ďalších maďarských humoristov môžu mať negatívny vplyv na týchto občanov socialistického Československa. Košický agent s krycím menom Milan mal napríklad v roku 1982 sledovať Hofiho televízny silvestrovský program, ktorý sa začínal o ôsmej večer a jeho snaživosť dokumentuje fakt, že jeho nadriadený mal príslušné hlásenie na stole už pred polnocou. "Hofi opäť viedol protisocialistickú propagandu," uvádza sa v hlásení. Podľa denníka Népszabadság o Hofiho programoch v divadle Mikroszkóp a Madách kamara pravidelne posielali hlásenia do Prahy a Moskvy aj československí diplomati.
Československé vládne kruhy neskrývali nespokojnosť s vplyvom "revizionistickej kádárovskej politiky" na občanov južného Slovenska. V tých časoch sa vraj uvažovalo aj o zákaze vysielania Maďarskej televízie na Slovensku. Veď napríklad agent s krycím menom Konzul bol pobúrený tým, že zahraničnopolitický magazín Panoráma v tých časoch odvysielal reportáž zo Svätej zeme. "Išlo o neprípustnú popularizáciu Izraela, aj keď Maďarsko nemá s touto krajinou diplomatické vzťahy," píše sa v dobovom hlásení. Zdesenie ŠtB dosiahlo vrchol, keď Panoráma v druhej polovici osemdesiatych rokov odvysielala rozhovory s Alexandrom Dubčekom a Václavom Havlom.
Aj vystúpenia maďarských humoristov v tzv. rozhlasových politických kabaretoch boli na tie časy veľmi smelé. Pondelňajšie rozhlasové kabarety pripútali k rádiám takmer celý národ, lebo v tento deň Maďarská televízia nevysielala. Humoristi sa čoraz viac osmeľovali a pre občana vtedajšieho husákovského Československa to bolo niečo nepredstaviteľné. Hofiho predstavenia v divadle Mikroszkóp navštevovali aj občania Československa a dnes s úsmevom spomínajú, že pri jeho slovách každú chvíľu očakávali, že sa rozletia dvere a do sály vtrhne polícia, ktorá predstavenie zruší. Nič také sa však nikdy nestalo. Hofi si v jednom programe dovolil dokonca imitovať vtedajšieho najvyššieho vodcu Jánosa Kádára. Po prvých nesmelých reakciách divákov program prerušil a povedal: "Vážení, pokojne sa smejte. Súdruh Kádár sedel nedávno tu v prvom rade a veľmi dobre sa zabával." Hofi a jeho kolegovia priznávali, že texty svojich predstavení musia pred premiérou odovzdávať na Ústrednom výbore komunistickej strany, ale v 70. a 80. rokoch s prekvapením zisťovali, že im texty takmer vôbec nevyškrtali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:55