TASR/Úrad vlády SR
StoryEditor

Politico: Fico súhlasí s kompromisom v oblasti migrácie a Únia ho urobí hlavným mužom v strednej Európe

30.07.2017, 17:53
Autor:
TASRTASRchocho
Hovorkyňa slovenského premiéra to odmieta a tvrdí, že americký portál šíri dezinformácie.

„Vznikla nová dohoda medzi Bruselom a jedným z jeho problémových detí,“ píše portál Politico vo svojej rubrike Brussels Playbook, ktorá mapuje dianie v centre Európskej únie. Konštatuje tak po stretnutí slovenského premiéra Roberta Fica so šéfom Európskej komisie Jean-Claudeom Junckerom.

Rešpektovaný americký portál s odvolaním sa na svoje zdroje tvrdí, že „Fico súhlasí s kompromisom v oblasti migrácie a Európska únia ho urobí hlavným mužom v strednej Európe.“ O aký kompromis konkrétne ide, Politico nešpecifikuje.

Úrad vlády však tieto tvrdenia odmieta. "Politico šíri dezinformácie. Premiér sa aj na tlačovej besede po rokovaní jasne vyjadril, že názor na kvóty nikdy nezmeníme," tvrdí pre HNonline.sk hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

„Fico je všetko, čo Junckerovi vo V4 zostalo“

Politico pripomína, že slovenská žaloba proti kvótam je na najlepšej ceste k zamietnutiu a Fico pre svoju tvrdú rétoriku ohľadne migrácie nie je veľmi populárny v tábore európskych socialistov.

Zároveň je však Slovensko podľa amerického portálu momentálne jedinou krajinou V4, ktorá nečelí právnym krokom zo strany Bruselu za odmietanie prijať žiadateľov o azyl.

„V skutočnosti je Fico všetko, čo Junckerovi vo V4 zostalo,“ píše Politico s vyzdvihnutím slovenského predsedníctva. Vysvetľuje to tým, že kým Maďarsko a Poľsko sa od európskej politiky odvrátili, v Česku mieri k víťazstvu euroskeptik Andrej Babiš.

Navyše, Politico naznačuje, že Ficovi by sa spojenec v Bruseli vzhľadom na vnútropolitické turbulencie hodil. Spomína pritom „neonacistickú stranu v parlamente“ a „opozičné protesty kvôli prenajímaniu si bytu od podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je vyšetrovaný z daňových podvodov.“

Fico: Máme zásadný problém s kvótami

Fico sa stretol s Junckerom v Bruseli vo štvrtok 27. júla najmä kvôli dvojakej kvalite potravín. No na ich spoločnej tlačovke prišiel rad aj na tému migrácie. Slovenský premiér upozornil, že v otázke migrácie a solidarity s krajinami, ktoré sú jej najviac vystavené, štáty V4 nie sú nečinné. Vyhlásil, že šéfovia vlád V4 zaslali list talianskemu premiérovi, kde uviedli, že chcú byť solidárni a sú pripravení pomôcť.

Fico vyjadril nádej, že sa lídrom V4 podarí uskutočniť stretnutie v užšom formáte s talianskym premiérom, na ktorom chcú opätovne ponúknuť "efektívnu formu solidarity". "To znamená, že hovoríme o peniazoch, o technike a o ľuďoch," vysvetlil Fico.

Na otázku TASR, ako vníma stanovisko generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie Yvesa Bota, ktorý v stredu 26. júla odporučil tejto súdnej inštancii, aby zamietla žalobu Slovenska a Maďarska, Fico zopakoval "principiálne stanovisko" slovenskej vlády, že "máme zásadný problém s kvótami".

Pozrite si aj časť z tlačovky premiéra Fica v Bruseli, v ktorej hovorí o žalobe týkajúcej sa kvót:

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:04