StoryEditor

Obama vyzval Keňanov na pokoj a rešpektovanie výsledku prezidentských volieb

08.08.2017, 07:16
Autor:
TASRTASR

Bývalý americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyzval obyvateľov africkej Kene, aby zostali pokojní a odmietli delenie národa na kmene v čase, keď sa krajina chystá na prezidentské voľby, ktoré vyvolávajú obavy z vypuknutie etnických násilností.

Podľa Obamu by Keňania mali odmietnuť politiku založenú na príslušnosti k etniku a kmeňu a využiť "výnimočný potenciál inkluzívnej demokracie".
O úrad prezidenta sa v dnešných voľbách uchádza osem kandidátov, pričom hlavný súboj sa podľa očakávaní odohrá medzi úradujúcim prezidentom Uhuru Kenyattom a opozičným kandidátom, 72-ročným Railom Odingom.

Obama, ktorého otec bol Keňan, apeloval na kenských politikov, aby odmietli násilie pri riešení prípadných sporov. Súčasne vyzval bezpečnostné zložky krajiny, aby konali profesionálne, a politické strany nabádal, aby "pracovali spoločne bez ohľadu na výsledok" hlasovania.

Podľa Obamu je nevyhnutné zabrániť vypuknutiu násilností, v akých sa Keňa zmietala po voľbách v roku 2007, keď mnohí voliči verili, že Odinga bol machináciami pripravený o volebné víťazstvo. Násilnosti, ktoré následne vypukli, si vyžiadali život takmer 1200 ľudí.

Na rešpektovanie výsledku volieb v Keni dnes v New Yorku vyzval aj hovorca OSN Stephane Dujarric. Pripomenul, že prípadné námietky proti výsledku hlasovania treba riešiť legálnou cestou. Apeloval tiež na bezpečnostné zložky a políciu, aby konali "nestranne a v súlade s ľudskými právami."

Agentúra AP uviedla, že mnohí obyvatelia kenskej metropoly Nairobi sa v obave z nepokojov v krajine v súvislosti s voľbami v pondelok, na poslednú chvíľu, vybrali na nákupy, aby si urobili zásoby najnutnejších potravín a iného tovaru. Podľa hovorcu najväčšej miestnej obchodnej siete, Nakumatt, počet zákazníkov, ktorí v pondelok nakupovali, bol najvyšší za posledné týždne. Viacerí Nairobčania sa v rozhovoroch pre médiá vyjadrili, že hneď ako odvolia, odídu z mesta na bezpečnejší vidiek.
Podľa opozície chce prezident Uhuru Kenyatta zvíťaziť vo voľbách, pričom nebude váhať podvádzať. Analytici už varovali, že voľby, ktoré sa budú konať 8. augusta, prinesú nepokoje.

01 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 02 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:41