Reuters
StoryEditor

Planý poplach. Bruselskí policajti v aute bombu nenašli

08.08.2017, 19:59
Autor:
TASRTASR
Policajti v Bruseli prenasledovali auto, počas naháňačky padol výstrel.

V aute, ktoré dnes polícia zastavila po naháňačke v bruselskej štvrti Molenbeek, neboli výbušniny, informovala tamojšia prokuratúra. Pri incidente neutrpel nikto zranenia. "Nič podozrivé sa v aute nenašlo," uviedla hovorkyňa bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschová, ktorú citovala agentúra AP.

Wymerschová predtým informovala, že bruselská polícia počas naháňačky strieľala na auto a jeho vodič po zadržaní policajtom povedal, že vo vnútri sa nachádzajú výbušniny. Wymerschová uviedla, že polícia vystrelila na auto raz. Počas naháňačky sa podľa jej slov dostalo do dvoch kolízií.

Prešiel na červenú

Polícia si auto všimla, keď prešlo na červené svetlo na semafore. Začala ho prenasledovať a vystrelila do jeho pneumatík, aby ho zastavila, napísala tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na prokuratúru. Auto nakoniec po náraze do policajného vozidla zastalo.

"Keď policajti vodiča vytiahli von, okamžite povedal, že vo vnútri sú výbušniny," informovala Wymerschová. Muž bol podľa hovorkyne sám a nikto neutrpel zranenia.

Rwandský pôvod

Vodič je rwandského pôvodu a úradom nebol známy, informovali belgické noviny Le Soir. Na miesto privolali armádnych odborníkov na zneškodňovanie bômb a polícia celú oblasť uzavrela, pričom množstvo ľudí muselo preventívne zostať v neďalekých obchodoch.

Skupinu expertov v ochranných odevoch bolo vidieť, ako vynášajú z auta predmety v plastových vreciach, auto pritom obkolesovali početné policajné vozidlá. Okolo auta sa ešte približne tri hodiny po incidente pohybovali aj policajti a súdni znalci bez ochrany, čo naznačovalo, že okolie je bezpečné.

Problémová časť 

Hovorkyňa bruselskej polície Dorothée Cattrysseová oznámila, že v obchodoch sa zdržiavalo 400 až 500 ľudí. Molenbeek je často kritizovaná západná časť Bruselu, kde bývalo niekoľko páchateľov predchádzajúcich teroristických útokov v Paríži a Bruseli, pripomenula agentúra DPA.

Brusel je v stave vysokej pohotovosti práve od samovražedných útokov z roku 2016, pri ktorých bolo zabitých 32 ľudí. Mnoho podozrivých, spájaných s týmito útokmi a s masakrom v Paríži z novembra 2015, vo štvrti Molenbeek žilo alebo tadiaľ prešlo.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:57