Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump zvažuje vojenský zásah aj vo Venezuele. Telefonát s Madurom odmietol

12.08.2017, 08:07
Autor:
TASRTASR
Trumpova administratíva označuje Madura za "diktátora" a uvalila sankcie naňho i na viac ako dvadsať ďalších bývalých a súčasných vládnych úradníkov.

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zvažuje možnosť vojenského zásahu proti Venezuele v reakcii na uchopenie moci prezidentom Nicolasom Madurom.

"Je to určite niečo, čo by sme mohli urobiť"

Trump novinárom na golfovom ihrisku v New Jersey povedal, že nevylučuje vojenskú možnosť, bližšie ju však nešpecifikoval. "Je to určite niečo, čo by sme mohli urobiť," citovala ho agentúra AP.

Trumpova administratíva označuje Madura za "diktátora" a uvalila sankcie naňho i na viac ako dvadsať ďalších bývalých a súčasných vládnych úradníkov.

​Vojenská intervencia by však znamenala mimoriadnu eskaláciu odvety.

Provládne ústavodarné zhromaždenie vládne vo Venezuele s prakticky neobmedzenými právomocami. Jeho úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999.

Tento a ďalšie Madurove plány vyvolali v krajine vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

Trump odmietol navrhovaný telefonát so svojim venezuelským náprotivkom Nicolásom Madurom s odôvodnením, že s ním nebude hovoriť až do obnovenia demokracie v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Problémom je Maduro

Maduro odmietol rešpektovať výzvy USA na dodržiavanie venezuelskej ústavy, konanie slobodných a spravodlivých volieb, prepustenie politických väzňov a zastavenie porušovania ľudských práv v krajine. "Miesto toho si Maduro zvolil cestu diktatúry," uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení.

"Spojené štáty sú na strane venezuelského ľudu čeliaceho pretrvávajúcemu útlaku Madurovho režimu. Prezident Trump bude rád hovoriť s lídrom Venezuely hneď, ako bude obnovená v tejto krajine demokracia," píše sa vo vyhlásení.

Venezuelský prezident Maduro v piatok oznámil, že sa chce stretnúť s Trumpom, ktorého pritom pravidelne zosmiešňuje a označuje za obmedzeného imperialistického magnáta. V prejave k členom nového ústavodarného zhromaždenia uviedol, že poveril ministra zahraničných vecí, aby zabezpečil jeho telefonický rozhovor alebo stretnutie s Trumpom.

Toto vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako Maduro vo svojom prejave americkému prezidentovi adresoval dôrazné varovanie, že Venezuela "sa nikdy nevzdá."

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:15