Reuters
StoryEditor

Vlastní Trumpa kritizujú, neonacisti ho chvália. Pri demonštrácii extrémistov zomrel jeden človek

13.08.2017, 12:24
Autor:
ČTKČTK

Nepokoje v americkom Charlottesville vyprovokované akciou belošských extrémistov vyvolávajú v USA rastúcej odpor a kritiku si vyslúžil aj nejednoznačný komentár prezidenta Donalda Trumpa. Vyplýva to z dnešných informácií amerických médií.

Pri demonštrácii neonacistov v sobotu jeden človek zomrel a niekoľko bolo zranených. Trump akciu v Charlottesville odsúdil, ale kritizoval nenávisť a násilnosti "mnohých strán". Rasistov za pôvodcov nepokojov neoznačil.

Do demonštrácie sa podľa agentúry AP zapojili špičky americkej ultrapravice vrátane vodcu takzvanej alternatívnej pravice Richarda Spencera a náčelníka Kukluxklanu Davida Duka. Ten vyhlásil, že bieli extrémisti "pracujú na plnení sľubov Donalda Trumpa".

Stanovisko šéfa Bieleho domu pochválil dnes aj americký neonacistický web Daily Stromer. "Trumpov komentár bol dobrý. Nezaútočili na nás. Len povedal, že národ sa musí zomknúť. Nič zvláštne proti nám, vôbec žiadne odsúdenie," uviedol web.

Trump na udalosti v Charlottesville reagoval sériou odkazov na twitteri, v ktorých nabádal k obnove poriadku a zaisteniu bezpečnosti ľudí. V Bedminsteri v štáte New Jersey, kde trávi dovolenku, novinárom povedal, že čo najrozhodnejšie odsudzuje "tento ohavný prejav nenávisti, bigotnosti a násilia na mnohých a mnohých stranách".

Na twitteri potom napísal, že "bez ohľadu na farbu, vieru, náboženstvo alebo politickú stranu sme všetci predovšetkým Američania". O zodpovednosti bielych rasistov za nepokoje sa ale nezmienil.

Prezidentovo stanovisko vyvolalo odmietavé reakcie, a to aj medzi jeho stúpencami. Guvernér štátu New Jersey Chris Christie, ktorý Trumpa oddane podporuje už od volebnej kampane, na sociálnych sieťach napísal: "Odmietame rasizmus a násilie belošských nacionalistov, ako sa ukázali v Charlottesville. Každý z vedenia sa k tomu musí vysloviť".

Floridský senátor Marco Rubio uviedol, že "na nacistoch, KKK (Kukluxklan) ani stúpencoch Belošskej nadvlády nie je nič vlasteneckého. Amerika sa snaží byť presným opakom".

"Pán prezident, zlo musí byť pomenované. Sú to stúpenci bielej nadvlády, išlo o terorizmus," odkázal do Bieleho domu republikánsky senátor z Colorada Cory Gardner.

Reakciou na neonacistickú demonštráciu vo Virginii boli v noci na dnes aj protesty na iných miestach v USA. Centrom kalifornského Oaklandu napríklad pochodovali stovky ľudí, ktorí skandovali "Nazvite to pravým menom".

Časť demonštrantov, ktorí zablokovali diaľnicu, polícia podľa denníka San Francisco Chronicle rozohnala. Demonštrácie boli hlásené aj z Los Angeles a San Diega.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:26