Reuters
StoryEditor

Prevezmem kontrolu nad celou Líbyou. Generál Haftar sľúbil Kremľu, že zbaví krajinu teroristov

14.08.2017, 12:40
Autor:
ČTKČTK
Líbya je v chaotickom stave aj šesť rokov po skončení občianskej vojny a zvrhnutí diktátora Muammara Kaddáfího.

Vodca Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar dnes v Moskve uistil ruské vedenie, že jeho bojovníci prevezmú kontrolu nad celou Líbyou a zbavia krajinu teroristov. Oznámila to agentúra TASS. Haftar podľa nej v rozhovore s ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom potvrdil záujem o spoluprácu s Ruskom a odvolal sa pritom na "historicky pevné zväzky" oboch krajín.

Generál Haftar, ktorého podporuje susedný Egypt, o moc v krajine súperí s premiérom tripoliskej vlády podporovanej OSN Faizom Sarrádžom. V krajine tiež operuje množstvo ďalších zoskupení vrátane radikálnej organizácie Islamský štát. Zmätok uľahčuje prevádzačom vypravovať z krajiny k talianskym brehom ďalšie a ďalšie lode s migrantmi.

Haftar Lavrovovi povedal, že jeho LNA bude pokračovať v boji proti teroristom, kým neprevezme kontrolu nad celou Líbyou. "Už najmenej 90 percent územia bolo oslobodených. Budeme ďalej pokračovať v boji, kým LNA neprevezme kontrolu nad celou Líbyou, aby v krajine zabezpečila stabilitu a bezpečnosť," citovala líbyjského generála ruská agentúra.

Haftar po rokovaní s Lavrovom oznámil, že predmetom ich rozhovorov bola aj dodávka zbraní. "Budeme radi, keď nám Rusko niečím pomôže. O konkrétnej úlohe Ruska sme nehovorili, ale privítame akúkoľvek pomoc," konštatoval Haftar. Neskôr pripustil, že o dodávke zbraní s Lavrovom rokovali. "Rusko je náš blízky priateľ, som presvedčený, že nás neodmietne," povedal líbyjský generál.

​Lavrov počas schôdzky s Haftarom vyhlásil, že celé sprostredkovateľské úsilie zamerané na situáciu v Líbyi musia prebiehať pod záštitou OSN. "Teraz je potrebné všetko sprostredkovateľské úsilie sústrediť okolo OSN. Cieľom nemôže byť vytváranie receptov, ale maximálne priaznivých podmienok pre dialóg kľúčových síl v Líbyi," zdôraznil ruský minister. Ubezpečil pritom Haftara, že Rusko víta jeho kroky namierené na dohodu so Sarrádžom.

Haftar sa so Sarrádžom stretol koncom júla v Paríži. Dohodli sa tam, že parlamentné voľby by sa v Líbyi mohli konať na budúci rok na jar. Zhodli sa tiež na potrebe čo najrýchlejšieho nastolenia pokoja zbraní a zdôraznili, že cestu z krízy umožní jedine politické riešenie.

01 - Modified: 2024-04-04 12:45:05 - Feat.: - Title: Čínsky mierový plán pre Ukrajinu je zatiaľ najrozumnejším návrhom, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-03 14:18:52 - Feat.: - Title: Lavrov sa má stretnú so šéfom čínskej diplomacie 03 - Modified: 2024-03-29 14:17:03 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines po takmer desaťročí obnovila lety do Líbye 04 - Modified: 2024-03-04 16:00:43 - Feat.: - Title: Tusk kritizoval slovenský a maďarský rezort diplomacie za schôdzku s Lavrovom. Máme rozdielne názory, odkázal 05 - Modified: 2024-03-03 11:45:54 - Feat.: - Title: Schôdzka Blanára s Lavrovom nás nepriblížila k mieru na Ukrajine, reaguje Čaputová na stretnutie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:02