StoryEditor

Odborník na džihádizmus: Hrozby v Španielsku sú stále. Krajina nikdy neprestala byť cieľom teroristov

18.08.2017, 19:00

Štvrtkový útok v Barcelone nebol pre policajné zložky prekvapením.

Teroristická hrozba je totiž v krajine neustála, od roku 2004 bolo zatknutých 600 osôb v tejto súvislosti.

O islamskom radikalizme sme sa rozprávali s Albertom Buenom, odborníkom na džihádizmus z Medzinárodného observatória štúdii o terorizme.

Okrem toho pôsobí na Universidad de Granada v oblasti medzinárodnej bezpečnosti.

Riziko útoku bolo v Španielsku prítomné od roku 2014, no stal sa až teraz. Prečo?
Španielsko zažilo najhorší útok v roku 2004, no nikdy neprestalo byť cieľom medzinárodného terorizmu. Od roku 2004 sa v našej krajine uskutočnilo 200 protiteroristických operácii a bolo zatknutých 600 osôb, ktoré mali rôznym spôsobom do činenia s terorizmom.

Napríklad?
Ľudia, ktorí sa venovali propagande, verbovaniu nových teroristov, zasielaniu radikálov do Sýrie a Iraku. A tiež ľudia podozriví z prípravy teroristických útokov. Tak sa podarilo odvrátiť viacero teroristických sprisahaní. Roky 2015 a 2016 boli roky s najväčším počtom operácii ako aj zatknutých.

Prečo je Španielsko cieľom džihádistov?
Jedným dôvodom je spojenectvo s USA a to, že je partnerom rôznych medzinárodných koalícii, ktoré bojujú s terorizmom. No okrem toho má Španielsko špecifické vlastnosti, ktoré ho odlišujú od iných európskych krajín. Od ôsmeho do pätnásteho storočia bolo toto územie pod moslimskou nadvládou, takzvaný Al Andaluz a to hrá zásadnú rolu v džihádistickej propagande. Už roky je znovuzískanie tohto teritória jej stálou súčasťou. Okrem toho, španielske mestá na severe Afriky- Ceuta a Melilla sú veľkým symbolom džihádistickej požiadavky o navrátenie územia. Tieto špecifiká spôsobujú, že Španielsko je stále v najvyššom stupni ohrozenia, keďže je neustále spomínané v teroristickej propagande.

V akej situácii sa nachádza džihádizmus v Španielsku?
Momentálne je v Španielsku stupeň ohrozenia číslo štyri, z celkových päť a to kvôli teroristickej hrozbe. Znepokojenie bolo veľké už dlho, keďže boli evidentné viaceré reálne pokusy o teroristické útoky. Od roku 2015 do dnešného dňa bolo v súvislosti s terorizmom zatknutých viac ako sto osôb. Okrem toho, Španielsko je taktiež „exportér“ radikálnych islamistov, ktorí odišli bojovať do krajín ako Sýria či Irak.

Kde sa radikáli v Španielsku sústreďujú?
Madrid, Ceuta, Mellilla a Barcelona sú hlavné centrá džihádistických radikálov v Španielsku. Takmer polovica z celkového počtu sa nachádza v Barcelone, a to z tohto mesta spravilo jedno z najvýznamnejších centier španielskeho džihádizmu.

Prečo v posledných rokoch počet radikálov stúpol?
Príčin je viacero, no situácia je podobná tomu, čo sa deje v iných európskych štátoch. V zásade ide hlavne o propagandu a verbovanie islamským štátom, predtým Al Káidou.

Snažili sa to španielske bezpečnostné zložky nejako riešiť?
Bezpečnostné služby v Španielsku sa snažili predísť útokom zatýkaním, no taktiež sa snažili o predísť radikalizácii. V roku 2015 bol prijatý Národný plán boja proti násilnej radikalizácii, na ktorom spolupracovali inteligentné a bezpečnostné jednotky. Snažili sa doňho zapojiť aj civilné spoločenstvá ako napríklad náboženské komunity. Prevencia je totiž jediná možná cesta, no ani tá nezaručuje zníženie rizika na nulu.

01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-02-01 14:51:09 - Feat.: - Title: V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav 03 - Modified: 2024-01-29 15:52:54 - Feat.: - Title: Kríza v Červenom mori spôsobuje v barcelonskom prístave až dvojtýždňové meškania 04 - Modified: 2023-12-22 14:30:01 - Feat.: - Title: Strelec bol mŕtvy 20 minút od prijatia oznámenia. Česká polícia zverejnila video zo zásahu v centre Prahy 05 - Modified: 2023-10-13 14:00:07 - Feat.: - Title: Medzi obeťami teroristických útokov v Izraeli môže byť aj Slovenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:28