BBC
StoryEditor

Maročana Abouyaaqouba hľadá celá Európa. Radšej nech je mŕtvy, hovorí jeho matka

21.08.2017, 12:40
Autor:
ČTKČTK

Katalánska vláda a polícia sa prikláňa k tomu, že vozidlo počas štvrtkového útoku v Barcelone šoféroval 22-ročný Maročan Younes Abouyaaqoub. Pátranie po ňom sa medzitým rozšírilo aj na ďalšie európske krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters. Matka podozrivého mu cez francúzsku televíziu odkázala, že by bola radšej, keby bol mŕtvy.

Regionálny katalánsky minister vnútra Joaquim Forn v pondelok na otázku, či Abouyaaqoub šoféroval dodávku, odpovedal: "Je to jeden z variantov vyšetrovania - ten hlavný. Všetko na to ukazuje. Dnes predstavíme dôkazy a vysvetlíme, prečo sme k tomuto záveru dospeli."

Po deviatej hodine katalánska polícia na Twitteri potvrdila, že za volantom skutočne sedel mladý Maročan. Španielska polícia pátra po poslednom z dvanástich podozrivých už niekoľko dní.

"Po tejto osobe už sa nepátra iba v Katalánsku, ale vo všetkých európskych krajinách. Na akcii sa podieľa európska polícia," spresnil Forn.

Abouyaaqoubova matka tiež mladíka vyzvala, aby sa vzdal polícii. "Bola by som radšej, keby bol vo väzení alebo aj mŕtvy, než aby boli zavraždení ďalší ľudia," uviedla pre francúzsku televíznu stanicu BFMTV. Minister ďalej informoval, že polícia uskutočnila cez noc na pondelok niekoľko záťahov v meste Ripoll, kde mnoho z podozrivých bývalo.

Pôvodným plánom katalánskej teroristickej bunky bolo podľa všetkého nasledovné: naplniť nákladný automobil plynovými bombami a potom ho odpáliť medzi ľuďmi. Žiadny člen bunky však nemal vodičský preukaz na veľký nákladiak, a tak si u firmy Telefurgo prenajali dve menšie dodávky. A keď im v Alcanare vybuchla "munície", rozhodli sa s nimi aspoň povraždiť čo najviac ľudí tak, ako to nedávno urobili teroristi v Nice, Berlíne či Londýne.

Udreli vo štvrtok popoludní na najcitlivejšom mieste: v srdci katalánskej metropoly, ktorá je v lete plná turistov. Útok na slávnej promenáde La Rambla mal zasiahnuť celý svet. Páchateľ odštartoval svoju smrtiacu jazdu na námestí Plaça de Catalunya ležiacom na hornom konci 1,2 kilometra dlhého bulváru, kde chodník lemovaný platanmi vedie medzi dvoma vozovkami.

Dodávka zastavila asi v polovici promenády La Rambla neďaleko mozaiky Joana Miróa. Za autom zostalo ležať trinásť mŕtvych a asi 130 zranených, mnohí z nich v kritickom stave. Ďalší útok bunka uskutočnila v noci na piatok v meste Cambrils asi 110 kilometrov juhozápadne od Barcelony.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 05 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:33