Americký prezident Donald Trump hovoril o katarskej kríze aj počas májovej návštevy Saudskej Arábie.Reuters
StoryEditor

Katar stupňuje konflikt so susedmi, obnovil vzťahy s Iránom

28.08.2017, 00:00
Malý bohatý emirát obnovil vzťahy s Iránom. Vyvolal tým obrovský hnev Saudskej Arábie aj jej spojencov.

Katar prilial ďalšiu dávku oleja do napätých vzťahov s okolitými arabskými štátmi. Malá dvaapolmiliónová krajina, ktorá oplýva obrovským bohatstvom pochádzajúcim najmä z ropy a zo zemného plynu, minulý týždeň obnovila plné diplomatické vzťahy s Iránom. Práve šiitský Irán je pritom tradičným rdivalom prevažne sunnitskej Saudskej Arábie, s ktorou súperí o pozíciu vedúcej mocnosti vo výbušnom regióne Blízkeho východu a Arabského polostrova.

Ústretový krok Dauhy voči Teheránu vyvolal obrovský hnev nielen v Saudskej Arábii, ale aj u jej ďalších spojencov, ktorí v júni tohto roka uviedli Katar do politickej i ekonomickej izolácie. Spojené arabské emiráty okamžite zareagovali obvinením, že Dauha takýmto postupom podkopáva šance vyriešiť svoj konflikt s ostatnými krajinami Perzského zálivu. „Katar by nemal robiť zmätené rozhodnutia, ale jeho arogancia a pubertálne správanie k tomu výrazne prispievajú. Jeho dôvody, prečo obnovil vzťahy s Iránom, vôbec nie sú presvedčivé,“ citovala iránska stránka presstv.ir vyjadrenie ministra zahraničných vecí Spojených arabských emirátov Anwara Gargaša na jeho twitterovom účte.

Kampaň proti Dauhe
V arabských krajinách, ktoré uzavreli svojho katarského susePavel Novotnýda do tvrdej izolácie, prebieha sústavná kampaň proti Dauhe. „V dubajskej televízii aj v iných médiách permanentne tvrdia, že Katar financuje terorizmus. Správy na túto tému sú tu prakticky na dennom poriadku,“ uviedla pre HN Slovenka Ivana Martinková, ktorá v Dubaji žije a pracuje už takmer dve desaťročia.

Spojené arabské emiráty spoločne so Saudskou Arábiou, s Bahrajnom, Egyptom a niekoľkými ďalšími krajinami prerušili v j...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 02 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 03 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 04 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:21