TASR/AP
StoryEditor

Merkelová: Prijatie vlny migrantov bola humanitárna výnimka, nie dlhodobá stratégia

29.08.2017, 16:24
Autor:
TASRTASR
Migrácia sa znova stáva hlavnou témou kampane pred voľbami v Nemecku.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že jej rozhodnutie umožniť pred dvoma rokmi státisícom migrantov vstúpiť do Nemecka bola "humanitárna výnimka", nie základ dlhodobej stratégie.

Na svojej výročnej letnej tlačovej konferencii necelé štyri týždne pred spolkovými parlamentnými voľbami Merkelová zdôraznila, že po tomto rozhodnutí boli podniknuté kroky s cieľom zaistiť, že sa takýto prílev migrantov už nebude opakovať.

"Potrebujeme hraničné kontroly"

Podľa kancelárky sú teraz potrebné ďalšie kroky pre dlhodobé riešenia - motivované tým, že "sa nemôžeme jednoducho izolovať". Európania budú môcť žiť v prosperite a bezpečnosti len "vtedy, keď sa pozrieme cez okraj taniera a budeme sa zaoberať naším susedstvom a jeho hospodárskym rozvojom", citovala ju agentúra DPA.

Merkelová sa vo voľbách 24. septembra uchádza o štvrté funkčné obdobie v úrade kancelárky. Jej kresťanskí demokrati (CDU/CSU) majú v súčasnosti približne 13-percentný náskok pred sociálnymi demokratmi (SPD). Migrácia sa pritom znova stáva hlavnou témou kampane.

Merkelová využila tlačovú konferenciu na zaujatie prísnejšieho postoja k bezpečnostným opatreniam súvisiacim s migráciou, keď vyzvala Európsku komisiu, aby predĺžila platnosť hraničných kontrol v rámci Únie.

"Potrebujeme tieto hraničné kontroly," dodala s tým, že bude o záležitosti hovoriť s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. EK chce kontroly, zavedené v dôsledku migračnej krízy, postupne ukončiť.

Vyzvala Turecko, aby prepustilo nemeckých občanov

V súvislosti so vzťahmi s Ruskom by podľa Merkelovej tejto krajine i Nemecku prospelo, ak by boli sankcie uvalené Európskou úniou voči Moskve zrušené. Musia však ostať v platnosti, kým Rusko nesplní podmienky ich odvolania, uviedla Merkelová so zdôraznením, že sme stále v situácii, kde "Ukrajina nemá plnú suverenitu".

Po otázke na spory medzi Bruselom a Varšavou kancelárka reagovala, že berie obavy vyjadrené Európskou komisiou veľmi vážne. "Akokoľvek by som chcela mať veľmi dobré vzťahy s Poľskom... nemôžeme jednoducho mlčať len preto, aby bol pokoj," vyhlásila.

Na tlačovej konferencii Merkelová obrátila pozornosť aj na zvyšujúce sa napätie medzi Berlínom a Ankarou s tým, že obe krajiny sú vo "veľmi komplikovanej fáze nášho vzťahu".

"Chceli by sme mať lepšie vzťahy, ale to súvisí s plnením zásad právneho štátu," vyhlásila s výzvou, aby Turecko prepustilo nemeckých občanov, ktorých v krajine zadržiavajú, prevažne pre obvinenia z údajných kontaktov s teroristickými skupinami.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 04 - Modified: 2024-03-27 14:02:55 - Feat.: - Title: Do Británie sa od začiatku roka preplavil rekordný počet migrantov 05 - Modified: 2024-03-03 18:14:15 - Feat.: - Title: Nemecký digitálny priemysel potrebuje imigrantov. Odmietame postoje AfD, vyhlásilo tamojšie združenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:23