Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Najsilnejšiu mal Sovietsky zväz. Vodíkovú bombu otestovalo doteraz iba päť krajín

03.09.2017, 19:34
Autor:
ČTKČTK
KĽDR tvrdí, že otestovala vodíkovú bombu. Bola by tak iba šiestou krajinou v histórii.

Severná Kórea sa dnes pochválila "absolútne úspešným" testom vodíkovej bomby. Táto správa vyvolala reakcie celého sveta a nemecká kancelárka Angela Merkelová po rokovaní s francúzskym prezidentom Emanuelom Macronom hovorí o dôraznej medzinárodnej reakcii. 

Krajinu vládcu Kim Čong-una vyzýva na zastavenie jadrového programu aj Bezpečnostná rada OSN. Jadrovú skúšku odsúdila aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, podľa ktorej je to obrovská provokácia a "vážnu hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť".

Vybrané fakty o vodíkovej bombe:

  • Princíp vodíkovej (termonukleárnej) bomby je založený na zlučovaní jadier izotopov vodíka. Funguje tak, že klasický atómový výbuch vytvorí počiatočnú teplotu niekoľkých miliónov stupňov Celzia, ktorá rozbehne jadrovú fúziu.
  • Klasická atómová bomba je na rozdiel od vodíkovej bomby založená na princípe štiepenia jadier atómov. Vodíková bomba je mocnejšie ako jadrová bomba a je ťažšie ju vyrobiť.

  • Druhom vodíkovej bomby je neutrónová bomba, u ktorej je obmedzený deštruktívny účinok a naopak posilnené vyžarovanie rôznych druhov žiarenia.
  • S myšlienkou, že pri zlučovaní ľahkých jadier sa uvoľňuje viac energie ako pri štiepení jadier ťažkých, prišli nemeckí fyzici Hans Bethe a Carl von Weizsäcker krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Pokúšali sa vtedy vysvetliť, odkiaľ berie Slnko svoju energiu. Idea bomby, ktorá by k zahriatiu syntézny zmesi využila jadrový výbuch, sa potom zrodila počas vojny v hlave maďarského fyzika žijúceho v USA Edwarda Tellera. Podklady k jej zostrojeniu prepočítal rodený Poliak Stanislaw Ulam.
  • Vodíkovú bombu testovalo v minulosti len päť jadrových mocností: USA, Sovietsky zväz, Británia, Čína a Francúzsko. Prvú skúšku vykonali v roku 1952 Spojené štáty, o rok neskôr ZSSR. Británia vykonala svoj prvý test vodíkovej bomby v roku 1957, Čína v roku 1967 a Francúzsko v roku 1968.
  • Severná Kórea vlani v januári oznámila, že vykonal svoju prvú skúšku údajne miniaturizovanej vodíkovej bomby a dnes ohlásila druhý test vodíkovej bomby. Pravdepodobne je tak šiestou krajinou, ktorá vyskúšala vodíkovú bombu.
  • Najsilnejšiu vodíkovú bombu, ktorá bola aj najsilnejšou jadrovou zbraňou vôbec, vyskúšali Sovieti v roku 1961. Sovietska vodíková Car-bomba mala silu asi 50- až 58-tisíc kiloton TNT. Najsilnejšia americká vodíková bomba Bravo z roku 1954 mala pre porovnanie silu 15-tisíc kiloton TNT.
  • Americké atómové bomby zvrhnuté na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki v auguste 1945 mali silu 13 a 20 kiloton TNT. Zatiaľ najsilnejší severokórejský test z minulého septembra mal podľa odhadov silu 20 až 30 kiloton TNT.
01 - Modified: 2022-04-30 14:51:10 - Feat.: - Title: Tajomstvom zahalený severokórejský hárem Kippumjo. Oddiel žien uspokojuje prominentov režimu 02 - Modified: 2021-06-22 07:43:44 - Feat.: - Title: Severná Kórea urobila začiatkom júna desiatky tisíc testov na koronavírus. Tvrdia, že nenašli žiadneho pozitívneho 03 - Modified: 2018-02-05 12:07:16 - Feat.: - Title: Američania stratili pri tréningovom lete vodíkovú bombu, už 60 rokov ju nemôžu nájsť 04 - Modified: 2017-11-11 22:25:35 - Feat.: - Title: Utiekli zo Severnej Kórey. Nepošlite nás späť do Kimovej diktatúry, prosia Trumpa 05 - Modified: 2017-10-26 11:28:00 - Feat.: - Title: Odkaz Severnej Kórey svetu: Hrozbu vodíkovou bombou berte doslova
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:29