Angela Merkelová sa s Recepom Erdoganom stretla vlani v Berlíne. Dnes už s ním nemôže nájsť spoločnú reč.Reuters
StoryEditor

Erdogan ukazuje Merkelovej svaly

05.09.2017, 00:00
Turecké úrady zatýkajú čoraz viac nemeckých občanov. Podľa Berlína ide o vydieranie zo strany Ankary.

Konflikt medzi Tureckom a Nemeckom naberá na obrátkach. Po tohtoročnej eskalácii napätia, keď nemecké úrady zakázali viacerým tureckým politikom robiť na území Nemecka kampaň pred aprílovým referendom o posilnení právomocí prezidenta, prilieva turecký líder Recep Tayyip Erdogan a jeho administratíva olej do ohňa. Na letisku neďaleko prímorského letoviska Antalya zatkli minulý týždeň turecké úrady dvoch nemeckých občanov. Stalo sa tak v čase, keď už v tureckom väzení sedí niekoľko občanov Nemecka. Podľa oficiálnych informácií z Ankary sú vyšetrovaní v súvislosti s terorizmom. Podľa expertov však pod týmto označením možno hľadať aj politické motívy a súčasť Erdoganovho boja proti svojim odporcom.


Nemci vo väzení
Podľa údajov nemeckého ministerstva zahraničných vecí je v súčasnosti v tureckom väzení alebo v policajných celách dovedna 55 nemeckých občanov. Z tohto počtu sa 12 ľudí ocitlo za mrežami z politických dôvodov, a to vrátane dvoch najnovších prípadov.


Najznámejším politickým väzňom je korešpondent nemeckého denníka Die Welt Deniz Yücel. Tento Nemec tureckého pôvodu je vo vyšetrovacej väzbe v krajine svojich predkov už viac ako pol roka. Turecké úrady ho obviňujú z teroristickej propagandy a z podnecovania násilia. Toho všetkého sa mal dopustiť svojimi reportážami, v ktorých ostro kritizoval Erdogana a jeho politiku. Podľa znalcov fungovania tureckej justície môže sedieť vo väzení až sedem rokov bez toho, aby bol vôbec právoplatne odsúdený.


Tieto kroky Ankary nemohli nechať nemeckú vládu bez reakcie. Kancelárka Angela Merkelová oznámila pritvrdenie krokov voči Erdoganovi. Jedným z nich má byť zablokovanie colnej únie medzi Európskou úniou a Tureckom. „Takéto zatknutia nemajú v drvivej väčšine prípadov žiadne opodstatnenie. Preto musíme rozhodne zareagovať. Rozhovory o rozšírení colnej únie neprichádzajú za takýchto okolností do úvahy,“ povedala Merkelová v piatok v Norimbergu. P...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:31