Reuters
StoryEditor

Soul získa ťažké hlavice. S USA sa dohodol na zrušení váhového limitu

05.09.2017, 09:53
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty s Kóreou dlhodobo vojensky spolupracujú, čo Washington podmieňuje niektorými limitmi pre kórejskú výzbroj.

Spojené štáty sa s Južnou Kóreou dohodli na zrušení váhového limitu hlavíc kórejských rakiet, ktorých vzájomný dohovor doteraz stanovoval hranicu 500 kilogramov. Americký prezident Donald Trump zároveň kývol na predaj vojenskej techniky za "miliardy dolárov" spojeneckej krajine.

Spojené štáty s Kóreou dlhodobo vojensky spolupracujú, čo Washington podmieňuje niektorými limitmi pre kórejskú výzbroj. Soul už v minulosti dosiahol zvýšenie dráhy doletu svojich rakiet a teraz podľa vyhlásenia Munovho úradu Trump pristúpil na kórejskú žiadosť o zrušenie váhového limitu pre hlavice, o ktoré sa Kórea usilovala už dlhšiu dobu.

Americký prezident sa v telefonáte so svojím kórejským náprotivkom Mun Če-inom zhodol na potrebe prijatia tvrdších sankcií proti KĽDR v reakcii na nedeľný severokórejský jadrový test.

Obrí obchod

Štátnici dohovorili taktiež obrí obchod s vojenským materiálom. "Prezident Trump v zásade súhlasil s predajom amerického vojenského vybavenia v hodnote miliárd dolárov Kórei," uviedol vo vyhlásení Biely dom. K rozhovoru oboch prezidentov došlo krátko po tom, ako Trump zvolil nezvyčajne ostrú rétoriku na adresu Soulu kvôli Munovej snahe riešiť konflikt so severným susedom diplomatickou cestou. Bezprostredne po nedeľňajšom jadrovom teste KĽDR Trump juhokórejskému vedeniu odkázal, že "vidia, ako som hovoril, že ich reči o ústupkoch Severnej Kórei nefungujú".

Niektorí poradcovia podľa médií Trumpa varovali, aby smerom k zásadnému americkému spojencovi v oblasti volil ústretovejší prístup a neriskoval diplomatickú roztržku vo chvíli, keď Južnej Kórei zároveň hrozí vypovedaním obchodnej dohody.

Washington v poradí šiestu jadrovú skúšku KĽDR tvrdo odsúdil a USA chystajú návrh novej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN počítajúcu s prijatím veľmi tvrdých postihov.

Soul testoval aj námorníctvo

Juhokórejské námorníctvo zorganizovalo v utorok v Japonskom mori vojenské cvičenie. Soul už v pondelok nariadil pozemné a letecké manévre. To všetko v reakcii na skúšku vodíkovej bomby, ktorú cez víkend uskutočnila Severná Kórea.

Námorného cvičenia sa pri východnom pobreží Južnej Kórey zúčastnili vojnové lode vrátane fregaty vážiacej 2 500 ton, tisíctonovej hliadkovacej lode a niekoľkých raketových lodí.

Cieľom bol nácvik odvetných opatrení v prípade severokórejských provokácií, oznámilo ministerstvo obrany v Soule. Ďalšie cvičenie námorníctva sa pri južných brehoch Kórejského polostrova uskutoční podľa ministerstva od stredy do soboty. 

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:39