TASR/AP
StoryEditor

Irma je výnimočný hurikán, tvrdí meteorológ. Prečo je tak nezvyčajne silná?

08.09.2017, 00:00
"Rýchlosť na okraji tohto hurikánu je až 360 kilometrov za hodinu, čo je naozaj veľa," konštatuje Petr Dvořák.

Hurikán Irma už desiatky hodín dosahuje najvyššiu piatu kategóriu a pustoší ostrovy v Karibiku. V závese za ňou sa vytvoril menej silný hurikán José, ktorý zatiaľ sleduje rovnakú trajektóriu ako Irma. "Hurikánová sezóna potrvá až do novembra," povedal v rozhovore pre iDNES.cz meteorológ Petr Dvořák.

Čím sa odlišuje hurikán Irma od ostatných tropických cyklónov v oblasti Karibiku a Mexického zálivu?
Je výnimočná intenzitou svojich prejavov. Rýchlosť na okraji tohto hurikánu je až 360 kilometrov za hodinu, čo je naozaj veľa. Vieme, že hurikány majú päť stupňov intenzity podľa Saffirovo-Simpsonovej stupnice a ten najvyšší začína pri rýchlosti okolo 252 kilometrov za hodinu. Sila Irmy je daná kombináciou prírodných pomerov, ktoré sa sčítajú a vznikne hurikán, ktorý je nezvyčajne silný. Je to štatistická odchýlka, ktorú môžem prirovnať k výške ľudí. V priemere sú ľudia vysokí 170 centimetrov a z času na čas sa objaví dva a pol metrový dlháň.

Irma zamierila do oblasti krátko po hurikáne Harvey. Ovplyvňujú sa tropické cyklóny medzi sebou?
Súvislosť s predchádzajúcim hurikánom tam asi nie je. Je to skôr dané tým, že sa tam práve vyskytujú nadpriemerne teplé vody, pretože povrchová teplota oceánov je v týchto prípadoch kľúčová. Kombináciou prúdenia Golfského prúdu a slnečného svitu sa v Atlantiku vytvorilo ložisko teplejších vôd, ktoré spôsobilo, že je Irma výdatnejšia.

Podľa satelitných snímok sa v oblasti vytvorili ďalšie hurikány. Ako sú silné?
Vytvoril sa tam jeden s názvom José, ktorý už dosiahol štádia hurikánu. Sleduje zatiaľ rovnakú trajektóriu, ako keby sa posúval v závese za Irmou. Môžu byť asi 1 000 alebo 1 500 kilometrov od seba. Je predpoklad, že sa José do pondelka dostane k Floride, ale nemal by ju zasiahnuť. Mal by zoslabnúť na tropickú búrku a potom by sa mal rozpadať. Pravdepodobne teda územie Spojených štátov nezasiahne a nespôsobí tam takú divočinu, ktorá sa očakáva od Irmy. Medzitým vznikol aj ďalší hurikán s ženským menom Katia. Je v Karibiku v blízkosti mexického pobrežia. Jeho silu a prejavy som ale zatiaľ neštudoval.

Ako dlho ešte potrvá hurikánová sezóna?
Je to rôzne v rôznych častiach sveta. Pri ázijskom pobreží vznikajú zhruba od apríla do októbra tajfúny. Atlantická hurikánová sezóna sa začína väčšinou v júni a trvá až do konca novembra. Hoci teploty vzduchu od septembra pomaly klesajú, tak teplota vody má značnú zotrvačnosť. Maximum je práve v septembri alebo aj v októbri.​

Môžu hurikány nejakým spôsobom ovplyvniť počasie v Európe alebo dokonca v strednej Európe? Hurikány ako také sa do Európy určite nedostanú. Výnimočne sa stáva, že má hurikán dosť energie na to, aby prežil dlhšiu dobu. Ak vzniknú uprostred Atlantiku, tak sa potom presúvajú smerom ku Karibiku a potom zmenia smer a oblúkom pozdĺž východného pobrežia USA smerujú na sever. Premenia sa na tlakovú níž, aké sú bežné pre naše počasie v Európe. Niekedy má takú životnosť, že po 14 dňoch alebo troch týždňoch dôjde až do Európy. Môžeme u nej pozorovať napríklad vyššiu rýchlosť prúdenia, ale zďaleka nedosahuje úroveň hurikánu. Je to bežná tlaková níž.

01 - Modified: 2024-03-11 09:28:18 - Feat.: - Title: Podmienky pre jadrový útok na NATO sú ideálne, žartoval ruský meteorológ 02 - Modified: 2023-11-19 20:04:04 - Feat.: - Title: Sibír zasiahol prudký víchor o sile hurikánu, vyžiadal si najmenej troch mŕtvych 03 - Modified: 2023-10-29 09:17:00 - Feat.: - Title: Počet obetí hurikánu Otis stúpol na 39, prehnal sa Mexikom 04 - Modified: 2023-10-26 14:45:44 - Feat.: - Title: Hurikán Otis si v Mexiku vyžiadal najmenej 27 obetí, štyria ľudia sú nezvestní 05 - Modified: 2023-10-26 09:36:19 - Feat.: - Title: Hurikán Otis odrezal mexické Acapulco, počet obetí je stále nejasný
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:34