Reuters
StoryEditor

Kde povstane nový Trump? Podľa prieskumu má najväčšiu šancu susedné Česko

08.09.2017, 16:52
Autor:
ČTKČTK
Česká republika je zo všetkých európskych krajín najpriaznivejšie naklonená tomu, aby ľudia volili do najvyšších politických funkcií osobnosti typu Donalda Trumpa.

Naznačuje to na svojom webe európska edícia časopisu Politico, ktorý sa pokúsil zostaviť rebríček desiatich najviac "trumpovských" krajín v Európe. V tomto rebríčku, ktorý je podľa portálu "úplne nevedecký", sa za Českom umiestnili Taliansko, Rusko, Turecko a Maďarsko, ktoré už "trumpovských" lídrov mali či majú.

Na šiestej priečke rebríčka figuruje Azerbajdžan, nasledovaný Poľskom, Bulharskom a Maltou. Na zdieľanej desiatej priečke potom skončili Francúzsko a Británia.

Pred zostavením svojho rebríčka "trumpovitosti" si redaktori portálu Politico položili otázku, v ktorej krajine by "európsky Donald Trump mal najväčšiu šancu na zvolenie". V 47 európskych krajinách potom hodnotili na škále od jednej do desať jednotlivé prejavy takých túžob voličov, ktoré sú charakteristické pre voličskú základňu amerického prezidenta. Medzi hodnotenými faktormi tak bola túžba po zmene, túžba po silnom vodcovi či miera nedôvery voči slobodným médiám.

Podľa prieskumu spoločnosti Pew Research Center je Trump vo svete všeobecne nepopulárny. V Európe iba pätina opýtaných uviedla, že Trump bude dobrým prezidentom, a to medzi nimi boli aj ruskí "trumpofili", pripomenul Politico. Prieskum ale nepriniesol celú pravdu.

"Trumpizmus", ktorý sa prejavuje napríklad zmesou charizmy a arogancie či odmietaním voľného obchodu alebo otvorených hraníc voči migrantom, je pritom podľa portálu najžiadanejší v Českej republike. Rovnako ako v USA mu v Česku otvára príležitosť nespokojnosť s tradičnými politickými stranami.

"Ak by sa niekto ako Donald Trump (v ČR) uchádzal o úrad, mal by veľkú šancu byť zvolený - a naozaj ju niekto má," píše Politico. Andrej Babiš, ktorý sa vraj po októbrových voľbách pravdepodobne stane premiérom, bol v minulosti s Trumpom opakovane porovnávaný, podotýka Politico.

​"Niektoré podobnosti sú zjavné: Babiš je miliardár bez predchádzajúcich politických skúseností, ktorý sa sám prezentuje ako outsider; je známy svojimi politicky nečestnými vyjadreniami, veľakrát o migrantoch prichádzajúcich do krajiny; a obhajoval prísnu imigračnú politiku, ktorá zahŕňa nie múr, ale 'pevnosť', ktorá migrantov udrží vonku," vymenováva Politico.

Babiš ale má aj ďalšie trumpovské vlastnosti. "Babiš podporuje zvyšovanie výdavkov na obranu, ale zdráhal sa dať viac peňazí na zdravotníctvo, keď bol v roku 2016 ministrom financií, čo z neho robí jedného z mála európskych vodcov, ktorými sme sa zaoberali, ktorí mali niečo spoločné s Trumpovou zdravotníckou politikou," uviedol portál príklad ďalšej podobnosti.

Pokiaľ ide o aroganciu, tú vraj Babiš preukázal, keď odmietol svoje porovnávanie práve s Trumpom s poukazom na to, že na rozdiel od neho nikdy neskrachoval.

01 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 02 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:30