TASR/AP
StoryEditor

Američania masovo utekajú pred Irmou, mala by priamo zasiahnuť Miami

08.09.2017, 13:23
Mnoho obyvateľov teraz čaká v dlhých radoch pri čerpacích staniciach, ktoré trápi nedostatok pohonných hmôt.

Americký štát Florida sa v piatok chystá uzavrieť všetky školy a univerzity kvôli očakávanému úderu hurikánu Irma, ktorý má polostrov zasiahnuť cez víkend. Guvernér Rick Scott celkovo nariadil evakuáciu pol milióna ľudí z pobrežných oblastí. Aktuálne sa Irma blíži ku Kube, kam dorazí popoludní SELČ. V Karibiku si hurikán vyžiadal už 14 obetí.

​Zatiaľ čo počas štvrtka prediktívne modely počítali s tým, že hurikán prejde pozdĺž pobrežia Floridy, v posledných hodinách začínajú meteorológovia odhadovať, že jeho stred zasiahne priamo Miami a okolie. Guvernér Scott k dosiaľ vyhláseným oblastiam evakuácie pridal lokalitu južne od jazera Okeechobee zahŕňajúcu okrem iného okres Palm Beach.

Na rade je Kuba

Nariadil tiež uzavretie všetkých základných, stredných i vysokých škôl od piatku až do pondelka. Niektoré ich budovy môžu podľa úradov slúžiť ako núdzové ubytovne pre ľudí, ktorí prídu kvôli živlu o prístrešie. Mnoho obyvateľov teraz čaká v dlhých radoch pri čerpacích staniciach, ktoré trápi nedostatok pohonných hmôt.

Hurikán počas piatku zoslabol na druhú najsilnejšiu kategóriu. Stále je však mimoriadne nebezpečný, sprevádza ho vietor s rýchlosťou až 250 kilometrov za hodinu a zdvihnuté more. Živlu teraz čelia Bahamy a tiež severovýchod Kuby.

Najväčšie problémy však Kuba očakáva až v sobotu skoro ráno SELČ. Kubánske úrady nechali evakuovať na 10 000 turistov z pobrežných oblastí, ktorým hrozia záplavy kvôli očakávanému prudkému dažďu a veľkým vlnám. Na ostrovy, ktoré sa už z prechodu búrky spamätávajú a sčítavajú škody, medzitým mieri pomoc z Európy.

​Na Kube vyhlásilo pohotovosť niekoľko pobrežných oblastí východnej a severnej časti. Platí okrem iného pre turistami vyhľadávané mestá Santiago de Cuba a Camagüey.

Počet obetí stúpol na 14

Kým Kuba sa na príchod Irmy chystá, Dominikánska republika či skupina menších ostrovov v súostroví Malé Antily sa už pomaly spamätáva z jej ničivého prechodu. Celkový počet mŕtvych v súvislosti s prechodom hurikánu stúpol na 14.

Naposledy štyroch mŕtvych ľudí ohlásili na Amerických panenských ostrovoch. Informovali o tom vo štvrtok úrady, ktoré sa obávajú, že v ťažko prístupných oblastiach môžu byť objavené ďalšie obete. Na Amerických panenských ostrovoch zostali po búrke zničené domy, neprejazdné cesty a tisíce ľudí bez prúdu.

​Predtým napríklad päť obetí registrovali úrady na ostrove Svätý Martin, tri v Portoriku. Sčasti alebo úplne zdevastované ostrovy, ktoré sú často pod správou európskych krajín, sa obracajú na svet so žiadosťou o pomoc. Francúzsko podľa ministra vnútra Gérada Collomba poslalo na ostrov Svätý Martin 100-tisíc porcií jedla, čo vraj zodpovedá zásobám na štyri dni. Ostrov medzitým hlási prípady rabovania. Záchranné tímy a zásoby posielajú tiež Británia či Holandsko. Počuť je ale mnoho kritických názorov, podľa ktorých európske štáty s reakciou trochu zaspali.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v Portoriku po prechode búrky stav katastrofy, čo umožní ľahšie čerpať federálnu pomoc pre toto americké územie. Vyhlásenie stavu katastrofy umožňuje americkej vláde financovať napríklad dočasné ubytovanie pre ľudí, ktorí prišli o domov či stavbu nových domov a ciest.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:55