Reuters
StoryEditor

Kimov režim odpálil ďalšiu raketu, preletela nad Japonskom a dopadla do Pacifiku

15.09.2017, 00:50
Autor:
ČTKČTK
Japonské ozbrojené sily sa o zostrelenie severokórejskej rakety nepokúsili.

Severná Kórea v piatok skoro ráno miestneho času odpálila raketu z pchjongjangskej štvrti Sunan na severnom okraji hlavného mesta. Oznámil to generálny štáb juhokórejskej armády. Raketa zatiaľ nezisteného typu letela východným smerom a dopadla do Tichého oceánu. Južná Kórea reagovala odpálením dvoch balistických striel.

Správu o severokórejskom teste neskôr potvrdila japonská protivzdušná obrana, podľa ktorej strela mierila do Tichého oceánu cez oblasť japonského ostrova Hokkaidó a dopadla do oceánu asi 2 000 kilometrov východne od jeho brehov. Odpálená podľa Reuters bola v 6:57 japonského času, dopadnúť mala o 9 minút neskôr.

Obyvatelia severovýchodu Japonska boli vyzvaní, aby sa ukryli vo vnútri budov či v pivniciach. Z reproduktorov na uliciach sa ozývali varovné hlásenia a sirény, ľuďom chodili upozornenia vlády priamo do telefónov.

"Pekný budíček," okomentoval situáciu Američan Matthew Galati, ktorý bol v Hokkaide ako turista. "Čo sa dá za takých okolností robiť, v meste v Hokkaide," uviedol s tým, že si nevšimol, že by sa veľa ľudí evakuovalo.

Vláda zároveň vyzvala obyvateľov, aby sa vzdialili od čohokoľvek, čo pripomína časť rakety, uviedla televízia NHK.

Raketa celkovo uletela 3 700 kilometrov a pohybovala sa v maximálnej výške 770 kilometrov nad zemou. Leteckú dopravu podľa japonskej vlády nenarušila, na severe Japonska sa ale zastavilo niekoľko vlakov.

Tokio "náležite odpovie"

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga novinárom oznámil, že sa japonské ozbrojené sily sa o zostrelenie severokórejskej rakety nepokúsili.

Podľa japonského ministra zahraničia Taro Kona išlo vzhľadom k doletu o medzikontinentálnu balistickú raketu. Podľa americkej armády ale Severokórejčania odpálili raketu stredného doletu.

Pozrite si aj rozhovor s bezpečnostným analytikom Dušanom Fischerom o Severnej Kórei:

Vláda vydala vyhlásenie, že nemá informácie o tom, že by nejaká časť rakety dopadla na japonské územie. Po konzultácii s USA a Južnou Kóreou vraj Tokio na severokórejský krok "náležite odpovie". Proti novému odpáleniu rakety juhokórejská vláda dôrazne protestuje.

Úrad juhokórejského prezidenta podľa agentúry Reuters okamžite zvolal schôdzu Národnej bezpečnostnej rady. Na prejednanie posledného vývoja sa v piatok večer za zatvorenými dverami zíde tiež Bezpečnostná rada OSN.

Soul v reakcii na raketový test Pchjongjangu odpálil blízko hraníc s KĽDR dve balistické strely. Podľa juhokórejského ministerstva obrany jedna z rakiet spoľahlivo zasiahla cieľ v Japonskom mori, druhá spadla do vody v počiatočnej fáze letu.

Podľa agentúry Jonhap odpálila juhokórejská armáda rakety vlastnej výroby niekoľko minút po vypustení severokórejskej strely. Simulovaný protiútok nariadil juhokórejský prezident Mun Če-in.

Tillerson vyzval Čínu a Rusko k aktivite

O odpálení ďalšej severokórejskej rakety podľa agentúry Reuters informoval bezpečnostný poradca Bieleho domu John Kelly prezidenta Donalda Trumpa.

Minister zahraničia USA Rex Tillerson v vyhlásení vyzval všetky štáty sveta, aby po novom štarte balistickej rakety prijali proti Severnej Kórei "nové opatrenia". Uviedol, že pokračujúce severokórejské provokácie len prehlbujú diplomatickú a ekonomickú izoláciu KĽDR.

K reakcii americký minister vyzval najmä Rusko a Čínu. "Obe krajiny musia priamymi vlastnými skutkami ukázať, že tieto hazardné raketové štarty nebudú tolerovať," uviedol. Konštatoval, že Čína pokrýva väčšinu severokórejskej potreby ropy a Rusko je "najväčším zamestnávateľom Severokórejčanov vyslaných na nútené práce".

Dôrazne činy Pchjongjangu odsúdila Austrália. "Ide o ďalší nebezpečný, bezohľadný a zločinný krok severokórejského režimu, ktorý ohrozuje stabilitu v regióne i vo svete. Čo najdôraznejšie ho odsudzujeme," vyhlásil austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Štart rakety je podľa neho prejavom frustrácie režimu a dôkazom, že sankcie vyhlásené OSN fungujú.

Správa o odpálení rakety prichádza deň potom, čo KĽDR pohrozila, že Japonsko "potopí" a USA rozmetá na prach za podporu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o nových sankciách proti Severnej Kórei. Pchjongjang vypálil balistickú raketu zo Sunanu už 29. augusta. Aj vtedy strela preletela ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu.

01 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 06:49:11 - Feat.: - Title: Japonsko vykázalo za marec prebytok zahraničného obchodu 04 - Modified: 2024-04-15 06:52:51 - Feat.: - Title: V Japonsku namerali 25 stupňov Celzia v najskoršom období roka 05 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:37