Výbuch v londýnskom metreReuters
StoryEditor

Britská polícia po útoku v londýnskom metre zadržala tínedžera. Najvyšší stupeň ohrozenia stále platí

16.09.2017, 11:28
Autor:
ČTKČTK
Do ulíc boli na ochranu bezpečnosti nasadení vojaci, ktorých prítomnosť má uvoľniť polícii ruky k záťahu na útočníkov.

Britská polícia dnes zadržala osemnásťročného chlapca v súvislosti s piatkovým útokom v londýnskom metre.

Podozrivého mladíka policajti objavili v prístavnom meste Dover na juhu Anglicka.

Podľa polície ide o významný posun vo vyšetrovaní, v krajine ale stále platí najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom.

Nastražená bomba v piatok zranila 29 ľudí.

Do ulíc boli na ochranu bezpečnosti nasadení vojaci, ktorých prítomnosť má uvoľniť polícii ruky k záťahu na útočníkov. Informujú o tom britské médiá.

 V piatok počas raňajšej dopravnej špičky vybuchla na stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len "čiastočne" a nikto zo zranených nebol v ohrození života.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, "kritický", stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády.

Nadzemnú stanicu metra Parsons Green neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili pre prevádzku.

K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Šéf protiteroristických operácií Metropolitnej polície Mark Rowley však vyhlásil, že IS takéto vyhlásenia vydáva "bežne" bez ohľadu na to, či bol v kontakte s páchateľmi, alebo nie. Rowley požiadal verejnosť, aby zostala ostražitá, ale nebola "vyľakaná".

Britské médiá uvádzajú, že polícia má zrejme indície o viacerých páchateľoch - čo môže vyplývať z toho, že jej predstavitelia opakovane hovoria o "podozrivých", nie o "jednom alebo viacerých podozrivých".

Podľa BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Noviny Guardian uviedli, že polícia už vyhodnocuje zábery z bezpečnostných kamier zachytávajúce, ako muž s bombou nastupuje do metra.

01 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 02 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 03 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 04 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 05 - Modified: 2024-02-16 12:39:00 - Feat.: - Title: Zendaya na premiére šokovala kostýmom, vo filme uvidíme nové tváre. Prečítaj si zaujímavosti o pokračovaní Duny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:30