Severná Kórea v poslednom čase vykonala niekoľko raketových testovReuters
StoryEditor

Tajná zbraň proti Kimovi. Zamerajte sa na raketové palivo, radia Amerike experti

19.09.2017, 18:26
Autor:
ertert
V sankčných zoznamoch namierených proti severokórejskému režimu je potichu obchádzané raketové palivo s označením UDMH.

Boj proti severokórejskému jadrovému a raketovému programu zatiaľ prebieha len v rovine sankcií. Tie dopadli hneď na niekoľko sfér od obchodu s ropou po textil. Na čele diplomatického boja sú USA. Tie však podľa The New York Times paradoxne ignorujú vývoz raketového paliva UDMH do KĽDR, ktoré je kľúčové pre vývoj a testovanie zbraní.

Početnosť raketových testov KĽDR v posledných týždňoch rastie. Severokórejský režim v rýchlom slede vypálil niekoľko balistických rakiet, ktoré vystrašili obyvateľov Japonska aj ostrova Guam. Pchjongjang sa tiež pochválil úspešným testom vodíkovej bomby. Kim Čong-un vyhlásil, že od zbrojenia neustúpi.

Nič na tom nemení ani vlna sankcií, ktorá sa na KĽDR zniesla. Posledné kolo mierilo na obchod s ropou a textilom. Ponúka sa preto otázka, či môže nejaký sankčný zásah Kimov režim oslabiť.

Experti oslovení webom The New York Times sa zhodujú, že ticho prehliadaným artiklom je špeciálne raketové palivo s označením UDMH (takzvaný asymetrický dimetylhydrazid). OSN doteraz v sankčných zoznamoch s palivom operuje len voľne, podobne ako Spojené štáty.

Pohľad do až donedávna tajných materiálov americkej administratívy ukazuje, že Washington o dôležitosti UDMH vie už dlho. S poradcami o ňom diskutoval George W. Bush aj Barack Obama. Ku konkrétnym ráznym krokom sa však nikdy neodhodlali.

V tejto línii pokračuje aj súčasný prezident Donald Trump. Jeho vláda sa sústredí skôr na bežné palivá ako ropa či zemný plyn.

Prehliadaná zbraň proti KĽDR?

Pre pracovníkov tajných služieb aj členov Kongresu je však UDMH lákavým cieľom. "Ak KĽDR nebude mať UDMH, nemôže ohrozovať Spojené štáty. Skutočne je to takto jednoduché. Americké tajné služby sa musia zamerať na to, odkiaľ Pchjongjang čerpá raketové palivo - pravdepodobne z Číny - či má nejaké zásoby a aké veľké by mohli byť," myslí si demokratický senátor Edward J. Markey, ktorý zasadá v Komisii pre zahraničné politiku.

Doterajšie pokusy o prerušenie dodávok paliva do KĽDR veľký úspech neslávili. Za Obamovej vlády využívali tajné služby najmä cielené počítačové útoky. Väčšie operácie sa však podľa oslovených bývalých vládnych úradníkov neodohrali.

Boj je problematický aj kvôli nečitateľnosti Číny a Ruska. Práve Čína je aktuálne najväčším producentom raketového paliva UDMH. Už pred pätnástimi rokmi síce prisľúbila zákaz exportu do KĽDR, z tajných dokumentov zverejnených WikiLeaks v roku 2008 však vyplýva, že dodávky UDMH pokračujú mimo oficiálnych záznamov. Na sankčnom zozname Číny sa raketové palivo objavilo aj v roku 2016, pripomína agentúra Reuters.

Nestabilný diablov jed

Palivo vyrábajú v menšom množstve aj niektoré európske štáty a Rusko, kde sa zmesi hydrazínu a kyseliny dusičnej v minulosti prezývali "diablov jed". Moskva dala pokyn k obnoveniu produkcie UDMH po prerušení importu z cudziny v rámci sankcií za anexiu Krymu.

Za čias Sovietskeho zväzu v roku 1960 sa na kozmodróme Bajkonur odohrala jedna z najväčších tragédií spojených s týmto nestabilným typom raketového paliva. Počas takzvanej Nedelinovej katastrofy pri raketovom teste zomrelo 78 ľudí, uvádza portál AerospaceWeb.

Spojené štáty aktuálne raketové palivo UDMH nevyrába. Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku už v roku 1966 v inštruktážnom videu varoval pred jeho ničivými účinkami.

Americká armáda pred mnohými rokmi pri svojej jadrovej výzbroji presedlala na stabilnejšie pevné palivo. O podobný krok sa napokon snaží aj KĽDR, podľa expertov však prechod na novú technológiu bude trvať mnoho desaťročí.

Cielené sankcie na raketové palivo by podľa amerických vládnych úradníkov malo byť relatívne jednoduché presadiť. Otázkou teraz zostáva, či nie je na tvrdé obmedzenie exportu UDMH do KĽDR neskoro.

Podľa Eckharta W. Schmidta, ktorý sa dlhodobo zaoberá vývojom raketových palív, nie je vylúčené, že Pchjongjang už dokáže produkovať vlastné palivo. Na prípadný výpadok dodávok zo zahraničia je tak zrejme severokórejský režim pripravený. Z možných sankcií sa však stále javí tvrdý postih vývozu UDMH ako najúčinnejší.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:50