StoryEditor

Slovákov máme radi, vyhlásil britský minister Johnson. Odporučil by nám vystúpiť z Únie?

26.09.2017, 16:10
Autor:
TASRTASR
Johnson ubezpečil, že Británia urobí všetko pre to, aby boli práva Slovákov na jej území rešpektované.

Brexit, práva Slovákov vo Veľkej Británii, bilaterálne vzťahy, bezpečnosť v Európe a západný Balkán, to sú témy, o ktorých dnes hovorili štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom.

Korčok pripomenul, že rokovania o brexite sa dostávajú do rozhodujúcej fázy. "Je to ako pri každom rozvode, ktorý je bolestivý, nepríjemný a veľa stojí. Je v rukách oboch strán, aby tento proces bol zvládnutý organizovane," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave po rokovaní s Johnsonom. Dodal, že v prejave britskej premiérky Theresy Mayovej vidí Slovensko mnoho konštruktívnych námetov.

"Naďalej najdôležitejšími otázkami v rokovaniach pre Slovensko, pre 27 členských štátov aj pre Britániu zostávajú otázky spojené s právami občanov, finančné vyrovnanie a potom komplikované právne otázky, ako zabezpečiť vynútiteľnosť týchto práv po odchode Veľkej Británie," uviedol s tým, že si želá pokrok v rokovaniach a čo najskoršie debaty o nastavení budúcich vzťahov EÚ a Británie.

Johnson ubezpečil, že Británia urobí všetko pre to, aby boli práva Slovákov na jej území rešpektované. "Veľmi silno si vážime príspevok občanov SR do našej spoločnosti, ktorých je vo Veľkej Británii 95-tisíc. Máme ich radi, ceníme si ich a urobíme všetko pre to, aby ich práva boli rešpektované. Povedali sme jasne, že tieto práva budú chránené," poznamenal. Potvrdil, že Británia si bude v prechodnom období naďalej plniť si svoje legitímne záväzky. Zdôraznil aj spoluprácu v boji proti terorizmu.

Korčok s Johnsonom vyzdvihli aj ekonomickú spoluprácu krajín, spomenuli investície na Slovensku vrátane automobilky Jaguar Land Rover. "Veľká Británia je strategický investor na Slovensku," povedal Korčok. Johnson potvrdil, že obchodovanie medzi Veľkou Britániou a Slovenskom sa zvyšuje. Investíciu v podobe automobilky podľa neho brexit nenaruší.

Zhodli sa, že vzťahy Slovenska a Británie sú intenzívne. "Naše vzťahy sú dnes založené na tisíckach väzieb, ktoré sú vytvorené medzi našimi občanmi a Britmi," povedal Korčok. Johnson zdôraznil, že Británia síce vystupuje z EÚ, ale neodchádza z Európy. "A neopúšťame partnerstvo so Slovenskom," vyhlásil. Partneri hovorili aj o západnom Balkáne. Zhodli sa, že táto oblasť má pre stabilitu a bezpečnosť Európy mimoriadny význam.

Na otázku, či by Johnson odporučil Slovákom vystúpiť z EÚ, britský minister odpovedal "nie" a že je na Slovákoch, akou cestou chcú ísť. "Na túto otázku odpovedajú slovenskí občania. Patríme medzi krajiny, ktoré majú najväčšiu a najsolídnejšiu podporu pre našu krajinu v EÚ," doplnil Korčok.

Návšteva britského ministra zahraničných vecí sa uskutočňuje v čase, keď sa očakáva, že po vystúpení britskej premiérky Theresy Mayovej vo Florencii k budúcemu usporiadaniu vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ nadobudnú rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ novú dynamiku. V pondelok (25.9.) začalo štvrté kolo rokovaní o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Únie a zasadne Rada pre všeobecné záležitosti podľa článku 50.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:00